Voeding als medicijn

  |   Nieuws

Onderzoeken wijzen uit: gezond eten kan effect hebben

Groente, fruit, vis, olie en granen zijn belangrijk om gezond te blijven. Maar het gaat verder dan dat. De werking van voedingsstoffen blijkt verrassend genoeg vergelijkbaar te zijn met die van sommige geneesmiddelen, zo blijkt uit onderzoek.

Andijvie, bananen, uien. We weten allemaal dat groente en fruit bij een ­verantwoord voedingspatroon horen. De gedachte was lange tijd dat voeding en de deeltjes waaruit ze is opgebouwd zoals vitamines, vezels en vetten vooral van belang zijn als brandstof en als bouwstenen voor ons lichaam. Je hebt ze nodig voor groei en voor het behoud van je cellen. Maar voeding doet meer dan dat alleen. Ze heeft namelijk ook invloed op ons immuunsysteem, op een manier die vergelijkbaar is met de werking van bepaalde medicijnen. Dat zijn de conclusies van een onderzoek uitgevoerd door de vakgroep Farmacologie van de Universiteit Utrecht. Het betekent dat je in de toekomst met een gericht dieet de behandeling van sommige aandoeningen zou kunnen verbeteren.

Vitamine D

Hoe werkt dat? Neem bijvoorbeeld vette vis, zoals zalm. Die bevat onder meer veel vitamine D. We wisten al dat dit belangrijk is voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij de werking van de spieren en het immuunsysteem. Het onderzoek van de vakgroep Farmacologie van de Universiteit Utrecht zag hoe dat laatste werkt. Het blijkt dat vitamine D-deeltjes zich kunnen binden aan cellen van het immuunsysteem. Om precies te zijn: aan de receptoren op de buitenkant van de cel. Deze zijn als een deur die alleen opengaat als je de juiste sleutel gebruikt. De vitamine D-deeltjes werken als een sleutel die exact in het slot past en de deur opent. Doordat de receptoren ‘opengaan’, komen in de cel aller-lei processen op gang die ons immuunsysteem stimuleren. Er worden meer immuuncellen aangemaakt. Die cellen kunnen de strijd aangaan met een infectie zoals Covid-19. Ook bepaalde darmontstekingen kunnen verbeteren. Mensen die geen vette vis eten, kunnen toch vitamine D binnenkrijgen: het zit ook – in wat lagere hoeveelheden – in eieren en vlees, en ons lichaam maakt het aan als we in de zon zijn.

Een tweede resultaat uit het onderzoek van de vakgroep Farmacologie gaat over bepaalde suikerstructuren die erg lijken op vezels. Ze komen van nature voor in moedermelk, maar ook in witlof, andijvie, bananen, tarwe en uien. Ons eigen lichaam kan deze deeltjes niet verteren en gebruiken als brandstof, maar bepaalde ongevaarlijke bacteriën in onze darmen kunnen deze deeltjes wél als maaltijd gebruiken. Bij de vertering ontstaan vetachtige stoffen als acetaat en butyraat. Op dezelfde manier als bij onze ontlasting gebeurt, scheiden bovengenoemde bacteriën deze afvalstoffen uit. Deze stoffen kunnen zich daarna binden aan receptoren van het immuunsysteem in de darmen. De immuunreacties die zo ontstaan kunnen allergieën als eczeem en astma verminderen. Op die manier geven vezels die ons lichaam niet kan verteren, ons immuunsysteem een duwtje in de goede richting.

Immuunreacties

Vitamine D en vezels beïnvloeden ons immuunsysteem en lijken daarin op medicijnen, zoals bijvoorbeeld puffers tegen astma. Onderzoekers van de vakgroep Farmacologie keken niet alleen naar vitamines en suikerstructuren, maar naar tientallen andere voedingsstoffen en wat zij doen met ons immuunsysteem. Hoogleraar Johan Garssen legt uit: “In ons onderzoek hebben wij de resultaten van ruim tweehonderd onderzoeken naar voedingsmiddelen samengevoegd. Wij hebben alleen gekeken naar immuunreacties, omdat deze een belangrijke rol spelen bij allerlei ziektebeelden. Bij aandoeningen als een infectie met het corona­virus klinkt dat direct heel logisch, maar ons immuun­systeem is ook betrokken bij aandoeningen die niet besmettelijk zijn, zoals kanker, auto-immuunziekten (bijvoorbeeld artritis en multiple sclerose), diabetes en hart- en vaatziekten, waarbij vaak sprake is van chronische ontstekingsreacties. Dat voedingsmiddelen invloed hebben op immuunreacties is niet heel vreemd. Sommige onderzoekers beweren dat meer dan de helft van ons immuunsysteem zich in ons maag-darmkanaal bevindt. Als je door een microscoop naar een dun plakje darm kijkt, zie je talloze immuuncellen rondzwemmen. Die zitten er niet voor niks: ze maken gevaarlijke bacteriën en virussen zo snel mogelijk een kopje kleiner. Elk hapje voeding bevat een groot aantal van deze ongewenste indringers, waarvan een deel meereist tot in de darmen. Het is dus best logisch dat ons maag-darmkanaal zo veel verdedigende immuuncellen bevat en ook dat voedingsmiddelen in diezelfde omgeving onze immuunreacties beïnvloeden.”

Vervanging

Zal een bepaald dieet misschien medicijnen kunnen vervangen? Garssen denkt van niet. “Geneesmiddelen bevatten een heel hoge concentratie van deeltjes met sterke effecten op ons immuun­systeem. Het is alsof je met een hamer een klap op de receptoren geeft. In een banaan of ui komen veel minder deeltjes voor die op het imuunsysteem inwerken. Wij beweren dus niet dat voeding een geneesmiddel is. In uitzonderingsgevallen kun je er met een gericht dieet voor zorgen dat je geen geneesmiddelen hoeft in te nemen. Dat zie je bijvoorbeeld bij diabetes mellitus type 2. Door gezonde voeding en eventueel gewichtsverlies kan de bloedsuikerspiegel verbeteren, waardoor je het medicijn metformine niet hoeft te slikken. Maar meestal is voeding geen vervanging van een geneesmiddel.”

Voeding kan wel een belangrijke ondersteuning zijn bij behandeling met geneesmiddelen, denkt Garssen. “Onderzoek in het laboratorium naar multipel myeloom, een vorm van kanker in bloed­cellen, laat zien dat een dieet met bepaalde omega 3-vetzuren er waarschijnlijk voor zorgt dat chemotherapie beter aanslaat. Deze vetzuren komen veel voor in vette vis, zoals makreel, zalm en forel. Ook lijkt dit dieet bepaalde bijwerkingen van de chemotherapie te verminderen, zoals ontstekingen in de darm. Verder lijkt het erop dat omega 3-vetzuren ontstekingsreacties kunnen verminderen bij ziekten als artritis, reuma en de ziekte van Crohn. De meeste van deze studies zijn gedaan in het laboratorium, waardoor we nog niet zeker weten of zo’n dieet bij patiënten ook echt goed werkt. We moeten de studies bij mensen dus nog even afwachten voordat we het zeker weten.”

Op maat ontwikkeld dieet

Volgens de Utrechtse onderzoeksgroep kan de kennis uit het onderzoek helpen bij de ontwikkeling van diëten die precies afgestemd zijn op de behandeling van een bepaalde aandoening. Ook hopen Garssen en collega’s dat farmaceuten en artsen zich nóg meer gaan realiseren hoe belangrijk voeding is. Garssen: “Ik zie hierin de laatste jaren wel verandering optreden. Als ik vijftien jaar geleden tijdens een gesprek met farmaceuten of artsen begon over het belang van de bacteriën in ons maag-darmkanaal die beïnvloed worden door onze voeding, werd ik een beetje raar aangekeken. Tegenwoordig hebben ze hier meer kennis over. Ik zie ook dat artsen en voedingswetenschappers steeds meer gaan samenwerken. Het zou best kunnen dat je in de toekomst bij een aandoening als reuma of astma niet alleen een recept voor een medicijn krijgt van je huisarts, maar ook een verwijzing naar een voedingsexpert.”

(bron: Gezondheidsnet)

Read More

Overgewicht bij kinderen.

  |   Nieuws

Uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat bijna 1 op de 4 kinderen met overgewicht kampt. Een kind kan overgewicht krijgen, als het een lange periode meer energie opneemt dan dat het verbruikt. Het is een groeiend probleem in onze sterk gedigitaliseerde samenleving.

Wat zijn de risicofactoren?

123-suiker-kind.jpeg

Bij overgewicht kunnen biologische factoren, omgevings- en sociaaleconomische factoren aan de basis liggen.

 • Erfelijke aanleg: als de ouders zwaarlijvig zijn, heeft het kind ook meer kans om zwaarlijvig te worden.
 • Geboortegewicht: kinderen met een te laag of juist te hoog geboortegewicht hebben als volwassenen een grotere kans op overgewicht. Bij gewichtsverstoringen op zeer jonge leeftijd ziet men later problemen in de energiebalans, de spierkracht en conditie.
 • Slaap: kinderen die twee uur minder slaap krijgen dan ze gemiddeld nodig hebben, blijken meer dan dubbel zo vaak overgewicht te hebben dan kinderen die wel voldoende slapen. Een mogelijke verklaring is dat ze meer honger hebben overdag, en minder bewegen omdat ze moe zijn.
 • Omgeving: eetgewoontes worden aangeleerd. Ouders die zelf vaak vet- en suikerrijk eten, geven dit eetpatroon onbewust door aan hun kinderen. Bovendien leven we in een sterk gedigitaliseerde maatschappij waarin een kind te veel tijd doorbrengt achter schermen in plaats van buiten te bewegen. Kinderen zijn ook vatbaar voor reclame voor allerlei ongezonde producten.
 • Gezinnen met een lagere sociaaleconomische status hebben vaak minder kennis van gezonde leefgewoonten en minder geld om daarnaar te leven. Gezonde producten zijn nu eenmaal duurder dan fastfood en ook je kind laten deelnemen aan sportactiviteiten, kost geld.

Hoe kan je het herkennen?

Net als bij volwassenen kan men overgewicht bij kinderen bepalen door de Body Mass Index (BMI) te berekenen. Je deelt het gewicht in kilo’s door het kwadraat van de lichaamslengte in meters. Ook kan je met online tools je BMI berekenen.
Omdat kinderen nog volop aan het groeien zijn, kan je de BMI-tabel voor volwassenen niet zomaar toepassen. Voor kinderen zijn er speciale curves waarbij de waarden variëren per leeftijd en geslacht. Zo kan men evalueren hoe het BMI zich verhoudt tot een gemiddeld BMI en kan men ook het BMI voorspellen op 18 jaar.

Men definieert overgewicht als een voorspelde BMI tussen 25 en 30 op de leeftijd van 18 jaar. Bij obesitas is het verwachte BMI groter dan 30.

Wat kan je doen?

Een kind dat te dik is, zet je het best niet op een streng dieet. Je kind zit namelijk midden in zijn groeifase en hem op dit moment voedingsstoffen ontzeggen, is niet aan te raden. Probeer daarentegen de voedingsinname te behouden, maar laat je kind meer sporten en andere lichamelijke activiteiten ondernemen. Als er sprake is van ernstig overgewicht, is het wel nodig om af te vallen. Maak dan een afspraak met de huisarts om te kijken wat de beste aanpak is.

Preventie is nog altijd het beste: voorkom overgewicht bij je kind door te zorgen voor gezonde voeding met verse, afwisselende maaltijden. Probeer het zitten te beperken en stimuleer regelmatige lichaamsbeweging.

(bron: Gezondheidnet.be)

Read More

Slanke oranje hapjes

  |   Nieuws

Oranje pistolets

Volkoren pistolet, filet americain, of slankie smeerkaas sambal. Snijd de volkoren pistolet door de midden en beleg deze met de filet of smeerkaas met sambal. Je hebt zo een makkelijke, slanke en bovendien oranje lunch.

Oranje fruitspiesjes

Satéprikkers, mandarijn, sinaasappel, abrikoos, perzik, oranje meloen. Snijd het fruit in stukjes en rijg ze op de satéprikkers. Resultaat: vrolijke oranje stokjes. Ook leuk om met kinderen te maken!

Tussendoortjes

Oranje tussendoortjes: worteltjes, oranje paprika of oranje water ijsjes als calippo sinas, oranje raket en split. Helemaal oranje-proof!

Koningingsdag toetje

Magere yoghurt, oranje (sinaasappel) limonade 0% suiker, kleine hoeveelheid gedroogde abrikozen, cranberry’s of blanke rozijnen. Schenk de magere yoghurt in een kom en voeg daar één eetlepel oranje limonade aan toe, roer dit door. Voeg vervolgens het gedroogde  fruit toe.

Oranje borrelsnack van snoeppaprika’s gevuld met roomkaas en pijnboompitten

Ingrediënten

1 bakje a 300 gr mini oranje paprika’s (snoeppaprika’s)

Paar takjes verse peterselie

Peper en zout

200 gr roomkaas naturel

2 eetl pijnboompitten

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de paprika’s door de lengte doormidden en verwijder eventuele zaadjes. Meng de roomkaas met een beetje peper en zout. Hak de peterselie fijn en meng door de roomkaas. Vul de paprikahelften hiermee. Verdeel wat pijnboompitten er over en zet 15 min in de oven.

Romige aardappelsoep met bite van groene peper

Ingrediënten

1 ui 
400 gr aardappelen, geschild en in blokjes
1 pot geroosterde rode paprika a 465 gr 
1 theel gemalen komijn
1 theel paprikapoeder
800 ml groentebouillon
Paar takjes verse koriander
1 verse groene lombok peper (of uit pot, maar dan kun je er wel 2 of 3 nemen)
1 eetl citroensap
150 ml creme fraiche light 
1 eetl olijfolie

Materialen

staafmixer
schuimspaan

Bereiding

Snij de ui en de groene peper klein en fruit deze in een beetje olijfolie aan. Laat de paprika’s uitlekken en snijd ze in stukjes. Voeg de paprika, komijn, wat verse koriander en paprikapoeder toe en bak een minuutje of twee mee. Giet de bouillon er bij en breng aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze 15 min mee. Schep met een schuimspaan ongeveer 1/3 van de paprika en aardappelblokjes uit de pan en houd deze apart. Pureer de rest van de soep met een staafmixer fijn. Roer de citroensap en creme fraiche door de soep. Proef of er misschien nog een beetje peper of zout bij moet. Schep de stukjes paprika en aardappel weer bij de soep en verwarm nog een minuutje door. Serveer de soep met wat verse koriander en eventueel wat brood.

Let op: niet elke peper is hetzelfde, let daar op als je de soep wat milder of juist wat pittiger wilt hebben.

Read More

Hoe (on)gezond is vruchtensap?

  |   Nieuws

Waarom elke dag een glas sap drinken geen goed idee is

Fruit is gezond, maar fruit schoonmaken is soms best een gedoe. Daarom kan het heel verleidelijk zijn om je dagelijkse porties fruit gewoon maar te drinken in de vorm van sap. Net zo gezond, denk je misschien. Toch is het beter je fruit vooral te eten en vruchtensap te beperken tot af en toe. We leggen je uit waarom.

Het is een gezonde gewoonte om dagelijks fruit te gebruiken, bijvoorbeeld als tussendoortje, als nagerecht of als smaakmaker bij het ontbijt. Het Voedingscentrum raadt twee porties per dag aan. Fruit is zo gezond omdat het je belangrijke voedingsstoffen levert zoals vezels, vitamines (vooral vitamine C), mineralen en bioactieve stoffen. En tegelijkertijd bevat fruit niet al te veel calorieën. Fruit is daarom een gezonde keuze. Fruit levert je naast die goede voedingsstoffen vooral koolhydraten in de vorm van suikers. En juist daarom is het goed het gebruik van fruit niet te overdrijven.

De suikers in fruit

Suiker komt van nature voor in fruit. Het geeft fruit een lekkere zoete smaak. Je lichaam verwerkt de suiker uit bijvoorbeeld een appel of een peer op dezelfde manier als de suiker die wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld frisdrank, snoep en koek. Je maag kan echt niet zien waar de suiker vandaan komt. Het gaat in fruit ook om verschillende soorten suiker. Een groot deel van de suikers die in fruit zitten lijken heel erg op de suiker uit de suikerpot, die we ook wel sacharose noemen. Sacharose is een zogenoemde disacharide (tweevoudige suiker) die in het lichaam wordt afgebroken tot glucose en fructose. Daarnaast komt er in fruit ook losse glucose en fructose voor. Andere benamingen hiervoor zijn respectievelijk druivensuiker en vruchtensuiker. Deze suikers hoeven dus niet meer te worden afgebroken om opgenomen te kunnen worden in het bloed. De verhouding tussen de verschillende suikers verschilt per fruitsoort. Zo zit in abrikozen voor het grootste deel sacharose maar in druiven, appels en peren overheersen de fructose en glucose.

Opgepast met fructose

Je lichaam is prima in staat om de glucose en fructose te verwerken die je binnenkrijgt met fruit. Maar met heel veel fructose kun je maar beter oppassen. Als er veel fructose in je darmen komt, kan dat voor een soort overkill zorgen waardoor buikpijn, winderigheid en diarree kan ontstaan. Je ziet dit bijvoorbeeld vaak bij kleine kinderen die heel erg veel appelsap drinken. Maar ook mensen met een prikkelbare darm kunnen last krijgen van veel fructose. Daarnaast is onlangs uit onderzoek aan de universiteit Maastricht gebleken dat veel fructose uit zowel frisdrank als vruchtensap de kans op leververvetting vergroot. Dit is een verstoring van de vetstofwisseling in het lichaam die leidt tot afwijkende leverwaardes in het bloed. In het onderzoek bleek dat mensen die dagelijks 5 gram fructose uit vruchtensap binnenkrijgen (dat komt overeen met 1 klein glas sinaasappelsap per dag) 4 procent meer levervet hebben in vergelijking met mensen die af en toe vruchtensap drinken. Het effect was nog sterker bij mensen met diabetes type 2. In hetzelfde onderzoek hebben ze gekeken of het eten van fruit (met fructose) hetzelfde effect had, maar er bleek geen relatie tussen fructose uit heel fruit en leververvetting.

Nog meer reden om fruit te kauwen

Er is nog een reden waarom vruchtensap geen volwaardige vervanging is van fruit. Sap bevat veel minder vezels dan de hele vrucht en daardoor vult het veel minder. Bedenk maar eens: het sap van twee sinaasappels is maar een klein glaasje, terwijl twee sinaasappels pellen en eten je een veel voller gevoel geeft. Het kleine glaasje sap heb je in no time opgedronken, terwijl het kauwen en eten van sinaasappels veel langer duurt. En juist dat is belangrijk om een verzadigingsgevoel te krijgen.

Geen sap in de Schijf van Vijf

De Gezondheidsraad schaart sap – of het nu uit een pak is of vers geperst- onder de suikerhoudende dranken. Uit onderzoek blijkt dat alle suikerhoudende dranken de kans op overgewicht en diabetes verhogen (al bij consumptie van 1-2 glazen per dag). Daarom staat vruchtensap ook niet in de Schijf van Vijf en vers fruit wel. Je kunt in plaats van sap water, thee en koffie zonder suiker drinken.

Hoe zit het met smoothies?

Smoothies hebben een enorm gezond imago. Een smoothie maak je door fruit te pureren en dat te verdunnen met water, vruchtensap of zuivel. Ook voor smoothies geldt: neem ze af en toe. Het idee is namelijk hetzelfde: de verzadiging is veel minder dan fruit waar je nog op moet kauwen. En de mengsels van gepureerde vruchten en sappen bevatten – zelfs als er geen suiker aan is toegevoegd – aanzienlijke hoeveelheden suikers. Omdat je er niet op kauwt en omdat de vloeistof de maag snel weer verlaat, houd je er geen verzadigd gevoel aan over. Een vrucht uit de hand vult beter dan een smoothie.Bron(nen): 

Read More

Hoe kun je gezond eten tijdens de ramadan?

  |   Nieuws

Tijdens de ramadan eten en drinken moslims een maand lang niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Veel mensen hebben in deze periode vragen over hun eten. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Hoe voorkom je buikpijn? En kun je zorgen dat je minder snel trek krijgt overdag?
Hieronder staan 5 belangrijke tips voor tijdens de ramadan.

Tip 1: Drink een paar extra glazen water om de dag goed door te komen.

Als je langere tijd niets drinkt, krijg je dorst. Op zomerse dagen gebeurt dit sneller, omdat je dan meer zweet en dus vocht uit je lichaam verdwijnt. Daarom is het nodig voldoende water en thee te drinken in de tijd dat je mag eten en drinken. Drink een paar extra glazen water om de dag goed door te komen. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken. Deze bevatten veel calorieën en leveren geen of weinig goede voedingsstoffen.

Tip 2: Eet vezelrijk om trek zo lang mogelijk uit te stellen

Zorg voor een stevige basis met vezelrijke producten, zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorencouscous, aardappelen, groente, fruit, volkorenbrood of bruinbrood. Vezels zorgen langer voor een vol gevoel na de maaltijd, zodat je minder snel honger krijgt.

Tip 3: Varieer om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen

Het is belangrijk om te variëren, zodat je genoeg koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Zorg dat je voldoende eet van de volgende producten:

 • Groente en fruit
 • Mager vlees, vis, peulvruchten, ei, tofu, noten
 • Magere of halfvolle zuivelproducten, 30+ kaas
 • Bruinbrood, volkorenbrood, volkorengranen
 • Olie, margarine, halvarine

Hoeveel je op een dag van deze producten nodig hebt, kun je vinden bij de Schijf van Vijf voor jou. Neem verder niet te veel zoete en vette producten, zoals baklava of gefrituurde hapjes. Daar zitten veel calorieën en weinig goede voedingsstoffen in.

Tip 4: Eet niet te veel om te zorgen dat je niet aankomt

Als de ramadan in de zomer valt heb je tussen zonsondergang en zonsopgang maar een paar uurtjes om te eten. Je loopt daarmee het risico dat je in alle haast meer eet dan je nodig hebt. Als je meer eet dan je lichaam nodig heeft, dan kom je aan. Schep daarom niet veel op je bord en eet rustig. Verder zijn sommige traditionele gerechten en hapjes vrij vet en zoet, dus ook calorierijk. Eet daar niet te veel van.

Tip 5: Eet rustig en neem kleine hapjes om buikpijn te voorkomen

Het zou kunnen dat je last krijgt van je maag en darmen als je in te korte tijd te veel of te snel eet. Je lichaam heeft dan moeite met het verwerken van al dat eten. Gerechten kunnen zwaar vallen als je na uren ineens weer iets eet. Om buikpijn te voorkomen is het belangrijk niet te veel vette en zoete hapjes te eten, niet te veel op je bord te scheppen en rustig te eten. Met kleine hapjes en goed kauwen zorg je ervoor dat het eten niet te zwaar valt.

(bron: Voedingscentrum)

Read More

Te weinig slaap maakt (je buik) dikker

  |   Nieuws

123-meten-buikvet-dieet-06-19.png

Dat slaaptekort gewichtstoename veroorzaakt, was al bekend. Maar wetenschappers hebben nu ook geprobeerd om de verdeling van lichaamsvet bij slechte slapers nauwkeuriger te bepalen. En wat blijkt? Slecht slapen maakt je dikker, en dan vooral je buik. 
De onderzoekers voerden hun studie – gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology – uit bij 12 gezonde, niet-obese mannelijke en vrouwelijke deelnemers. De deelnemers werden gedurende 21 dagen geobserveerd in een ziekenhuisomgeving. Na een fase van acclimatisatie en voor een fase van herstel was er een periode van 14 dagen waarin de helft van de groep gedurende 14 dagen een slaaptekort ervaarde (mogelijkheid om 4 uur te slapen), terwijl de andere helft normaal kon slapen (9 uur). 

Grotere taille voor diegenen met een slaaptekort

De resultaten: de deelnemers in de groep met een slaaptekort namen meer calorieën op, namelijk 308 Kcal meer per dag, en consumeerden meer eiwitten en vetten. Gemiddeld kwamen ze 500 gram aan. 

Maar wat opvalt in de studie, is de toename van visceraal buikvet tijdens de periode van slaapbeperking, terwijl dit niet fluctueerde tijdens de acclimatisatie- en herstelfasen. De groep met een slaaptekort nam gemiddeld 7,8 cm² in tailleomtrek toe. Hoewel het om een kleine steekproef gaat, concludeerden de onderzoekers dat slaaptekort de kans op viscerale abdominale obesitas verhoogt. 

Het is bekend dat buikvet het gevaarlijkst is voor de gezondheid en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt. Zelfs als je voor de rest slank bent, en je BMI dus niet verontrustend is. 
Bronnen:https://www.sciencedirect.comhttps://scitechdaily.com

(gezondheid.be)

Read More

Ei erbij

  |   Nieuws

HD-ei-in-nest-04-17.jpg

RECEPTEN Eieren zijn een ware delicatesse, maar omdat ze overvloedig beschikbaar zijn en weinig kosten, beseffen we dat niet echt. Mocht een ei een arbeidsintensief product zijn, of een schaars goed zoals bijvoorbeeld kaviaar, we zouden het de hemel inprijzen!

Eieren met Pasen

Pasen is het moment van het jaar om het ei in the picture te zetten. Het (paas)ei staat namelijk symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Vermoedelijk stamt vandaar de traditie om paaseieren buiten in de tuin te verstoppen. Bij de Germanen was het een ritueel om eieren in de lente in de akkers te leggen omdat ze geloofden dat het ei als symbool van nieuw leven ook hun akkers vruchtbaar zou maken.
Maar het ei is ook het zinnebeeld voor de verrijzenis en de eeuwigheid en op Paaszondag wordt in de christelijke traditie de verrijzenis van Christus gevierd. Tegelijk is die dag het sluitstuk van de vasten, een periode waarin er vroeger geen vlees of zuivelproducten mochten worden gegeten. Daarom lag er aan het eind van de vasten een hele stapel eieren te wachten die dringend moest worden verorberd! En de oudste eieren die niet meer geschikt waren voor consumptie, die werden gebruikt als versiering en beschilderd.

Eieren passen bovendien ook in een gezond eetpatroon, geen enkele reden dus om op paasmaandag geen eierbereiding op tafel te zetten! Dit zijn gerechten waar eieren een hoofdrol spelen.

Frittata met groene asperges, Parmezaanse kaas, gedroogde ham en aardappel

HD-123-fritatta-04-17.jpg

Frittata is de Italiaanse invulling van een Spaanse tortilla: een soort omelet, meestal ook met aardappelen of pasta, die gemengd wordt met groente, kruiden en geraspte kaas of ham.
Het is eigenlijk een typisch gerecht van ‘la cucina povera’ (de keuken van de arme mensen), omdat het gemaakt werd met restjes en gebaseerd is op goedkope ingrediënten.

Ingrediënten voor 4 personen: 8 eieren, 1 el blond bier, 2 vastkokende aardappelen, 1 ui, 1 lookteentje, 8 groene asperges, 50 g geraspte Parmezaanse kaas, 1 takje verse tijm, olijfolie, peper en zout, 1 handje rucola, 2 el zure room, 1 scheutje balsamicoazijn, Italiaanse kruidenmix

Bereiding: Maak de asperges schoon (schillen hoeft niet voor groene) en snij de harde uiteinden af. Schik de asperges op een ovenplaat, besprenkel ze met olijfolie, peper en zout en laat ze al dente garen in de oven op 180 °C. Snij ze in stukjes en laat de oven aan.
Schil ondertussen de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook ze beetgaar in gezouten water, giet ze af en laat ze droogdampen.
Stoof de versnipperde ui en look in olijfolie, voeg de tijmblaadjes toe en laat de aardappelblokjes even meestoven. Kruid met peper en zout.
Klop de eieren met een garde los in een kom en roer het bier en de kaas eronder.
Bekleed een quichevorm of taartvorm met bakpapier.
Schep de aardappelen en de asperges in de vorm en giet de eieren erover. Gaar een half uurtje in de oven en zet de laatste minuten ook de grill aan om de frittata te kleuren.
Spoel ondertussen de rucola en roer de zure room los met de balsamico. Kruid met Italiaanse kruidenmix.

Snij de frittata zoals een taart in stukken en besprenkel ze met wat olijfolie. Leg op elke portie een paar blaadjes rucola en een toef aangemaakte zure room.

Spinaziesalade met ei, gebakken spek en kaas

123-gez-voeding-spinazie-ei-04-17.jpg

Rauwe jonge rauwe spinazie hoef je niet per se te stoven, je kunt er ook een lekkere salade van maken. Smeuïge eieren en krokante spekjes en croûtons passen daar uitstekend bij.

Ingrediënten voor 4 personen: 6 eieren, een zakje jonge spinazieblaadjes (eventueel voorgewassen), 100 g gerookte spekreepjes, 1 klontje boter, 1 handje croûtons, 1 handje geroosterde hazelnoten, 50 g gemalen gruyèrekaas
voor de dressing: peper en fleur de sel, olijfolie, appelazijn, een paar druppels sojasaus naar smaak.

Bereiding: Kook de eieren halfhard (ze moeten nog zacht zijn binnenin maar niet meer lopend) en pel ze. Bak de spekreepjes en het brood voor de croûtons krokant in een klontje boter. Was de spinazie, zwier ze droog, verwijder de steeltjes en halveer de grotere blaadjes.

Meng de spinazie met de spekreepjes, croûtons, kaas en noten en leg de gehalveerde eieren erop. Maak de dressing.

Ciabatta met hardgekookt ei, ham en brie

Simple comme bonjour, een stukje brood belegd met allerlei lekkers.

Ingrediënten: ciabatta, olijfolie, brie de meaux, hardgekookte eieren, San Daniele ham (Italiaanse gedroogde ham) of Bayonneham, granaatappelpitten

Bereiding: Pel de eieren en snij ze in schijfjes. Halveer de ciabatta en smeer de opengesneden kant van beide helften in met olijfolie. Beleg het brood achtereenvolgens met een plak ham en een plak brie en dek het royaal af met een dikke laag ei. Garneer met granaatappelpitten

(bron: Gezondheid.be)

Read More

CHOCOLADERECEPTEN

  |   Nieuws

BROWNIES

Nodig

200 gram rauwe noten, 200 gr dadels ontpit, 3 eetlepels cacao, 3 eetlepels honing,

 1  eetlepel boter, gesmolten.

Bereidingswijze

Hak de noten tot gr0f meel, niet te fijn, meng vervolgens de in stukjes gesneden dadels

erdoor. Voeg de cacao, de honing en gesmolten boter toe. Verspreid het mengsel

over een bakblik dat met vetvrij papier is bedekt. Hoe kleiner het blik, hoe dikker de

brownie.

Zet 1 uur in de koelkast, daarna in blokjes snijden.

Variatie:

 • Voeg extra zonnebloempitten / pompoenpitten toe.
 • Voeg extra krenten/ rozijnen/ cranberry’s toe.

PINDAROTSJES                                             

Nodig voor drie variaties

 • 400 g pure chocolade
 • 200 g ongezouten pinda’s
 • 400 g witte chocolade
 • 75  gepofte rijst
 • 400 g pure chocolade
 • 200 g studentenhaver of rozijnen

Variatie 1

Smelt de pure chocolade au bain-marie. Meng de pinda’s door de chocolade en maak er pindarotsjes van op bakpapier

Variatie 2

Smelt de witte chocolade au bain-marie. Meng de gepofte rijst erdoor en maak rotsjes op bakpapier

Variatie 3

Smelt pure chocolade au bain- marie. Meng de rozijnen / studentenhaver erdoor en maak rotsjes op bakpapier

 

CHOCOLADETAART

Nodig
 • 475 gram zoete aardappel
 • 200 gram dadels
 • 1 vanillestokje
 • 85 gram cacao poeder
 • halve theelepel zout
 • 1 zakje bakpoeder
 • 145 gram amandelmeel

Bereidingswijze

De zoete aardappelen zijn gewogen zonder schil en de dadels zonder pit. Snijd de aardappel in blokjes en kook 12 minuten tot ze zacht zijn en giet ze af. Door de zoete smaak van de zoete aardappels wordt de zoete smaak van de dadels versterkt, hierdoor hoeft er geen extra suiker in deze chocoladetaart.

Ondertussen de dadels in een keukenmachine fijnmalen tot een pasta.

Snijd het vanillestokje open en schraap het vanillemerg er uit. Dit doe je bij de dadelpasta. Doe alle overige ingrediënten nu bij elkaar in de keukenmachine en laat deze net zo lang draaien totdat het een gladde massa is.

Vet een (kleine) vorm in en spatel het mengsel erin. Strijk de bovenkant mooi glad en zet de vorm in de oven. 45 minuten op 180 graden en dan nog 15 minuten op 200 graden. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. De taart is van binnen nog smeuïg. Haal de taart uit de vorm, besprenkel hem eventueel met wat geraspte kokos en serveer.

CHOCOLADEMOUSSE

Avocado, banaan, pure cacaopoeder, citroensap met melk mengen en schuimig kloppen. Versier je mousse met wat vers fruit en kokos.

FRUIT MET CHOCOLADE

Nodig

 • banaan
 • aardbeien
 • ander fruit, bijv. abrikozen.
 • donkere chocolade of ‘kookchocolade’

Bereidingswijze

De chocolade au bain-marie verwarmen: breng water aan de kook in een grote pan en hang daar een kleiner steelpannetje in met de chocolade. Roeren tot alle chocolade gesmolten is (kookchocolade van Verkade met 76% cacao). Met een reep (donkere) pure chocolade lukt het ook als je maar langzaam opwarmt.

Snijd de banaan en het overige fruit in stukken. Alle fruitsoorten die niet al te zacht zijn kun je gebruiken. Doe de stukken fruit aan satéprikkers. Giet daarna wat warme chocolade over het fruit. Als je wilt dat de chocolade hard wordt, zet het fruit dan in de koelkast, maar met warme chocolade is het ook erg lekker.

Read More

Pasen chocoladeweetjes

  |   Nieuws

CHOCOLADE weetjes!

Chocolate is the answer, who cares what the question was!

 • Vroeger werd chocolade tijdens de kerkdienst geserveerd aan dames van adel.
 • Chocolade verhoogt je cholesterolgehalte niet.
 • Diabetici mogen gewoon chocolade eten.
 • Chocolade is niet verslavend. Onderzoek heeft aangetoond dat chocolade inderdaad stoffen bevat die verwant zijn aan stoffen aanwezig in cannabis, maar men zou 11 kilo chocolade per dag moeten eten om dezelfde uitwerking te hebben.
 • Chocolade bevat heel veel bio-flavonoïden. Dat zijn stofjes die ons beschermen tegen vrije-radicalen ofwel tegen stoffen die ons lichaam beschadigen. 
 • Pure chocolade bevat meer gezonde stoffen dan melkchocolade.
 • Dagelijks een paar blokjes chocolade heeft een bloeddrukverlagend effect.
 • Vrouwen eten vaak chocolade voor de menstruatie omdat ze zich in deze periode wat minder prettig voelen.
 • De geur van chocolade vertraagt de hersengolven waardoor we ons rustiger en kalmer voelen. Bij het eten van chocolade komt er endorfine vrij in de hersenen,wat een gelukkig gevoel teweeg brengt.
 • Chocolade hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, hierdoor krijg je smaakverlies.
 • Als chocolade wit is uitgeslagen, betekent dat niet dat de chocolade bedorven is. Dit komt door een temperatuurschommeling waardoor het vet van de chocolade zich afscheidt. Dit is dat witte laagje.
 • In pure chocolade zit de minste suiker!
 • Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade, omdat hier geen cacao in zit. Het bestaat uit melkpoeder, suiker, cacaoboter, lecithine en vanille.
 • Chocolade vlekken zijn goed te verwijderen met ossengalzeep.
 • Chocolade neemt gemakkelijk geur en smaak op van andere producten, dus oppassen waar je de chocolade naast bewaart.
 • Chocolade bevat voedingsstoffen: eiwitten, de goede vetten, koolhydraten, voedingsvezel, mineralen, vitamines B en E.
 • In België staat de grootste chocoladefabriek van de wereld.
 • Cote D’Or bestaat 125 jaar.
 • Chocolade smelt bij 34°C, wat heel dicht zit bij onze lichaamstemperatuur. Daarom smelt chocolade zo zalig weg in je mond..
 • De productie van chocolade gebeurt voor 80% in Europa en Noord-Amerika. De cacaoteelt speelt zich hoofdzakelijk af in 9 landen: Ghana, Indonesië, Brazilië, Nigeria, Ecuador, Maleisië en Ivoorkust.
 • Een boer moet gemiddeld 5 jaar wachten voordat hij de eerste cacaobonen kan oogsten van de cacaoboom.
 • Chocolade is een natuurlijk middel tegen depressie. Wanneer we ons niet lekker voelen, grijpen we graag naar chocolade. Chocolade bevat immers serotonine, een stof die ons een gevoel van welbehagen en geluk bezorgt. Een stukje chocolade is daarom ideaal om een sombere dag op te vrolijken.
 • Mannen eten meer chocolade dan vrouwen. Echt waar!
 • Ten tijde van de Azteken en de Maya’s werd chocolade beschouwd als geneesmiddel.
 • Toen de Spanjaard Herman Cortez in 1521 op bezoek was geweest bij de Azteken in Mexico kreeg hij bij zijn afscheid cacaobonen met een geheim recept om cacaodrank te maken. De Azteken noemden de drank ‘Chocolat’.
 • De wetenschappelijke naam van de cacaoboon is ‘Theobroma cacao’ en dat betekent ‘voedsel van de goden’.
 • Tot 150 jaar geleden bestonden er geen chocoladetabletten of -repen en werd cacao alleen gedronken.
 • Pas in 1825 vond de Nederlander Van Houten een manier om de cacaoboter uit de cacaobonen te persen en legde hij de basis voor het maken van cacaopoeder en chocolade.
 • De Belgische chocolade-industrie wordt al sinds 1910 beschouwd als één van de beste ter wereld dankzij de hoogstaande productiekwaliteit van de chocolade.
 • Belgische chocolade heeft een hoger cacaogehalte dan het Europese gemiddelde.
 • De Europeaan eet gemiddeld 5,7 kg chocolade per jaar.
 • De Zwitsers, Duitsers en Belgen eten het meeste chocolade, de Spanjaarden, Italianen, Grieken en Portugezen het minste.
 • 1 op 5 Belgen eet elke dag chocolade.
 • Melkchocolade is de meest geconsumeerde chocoladesoort ter wereld. De meeste mensen vinden melkchocolade het lekkerst.
 • Witte chocolade wordt vooral gegeten door kinderen.
 • Hoe puurder de chocolade, hoe langer je hem kan bewaren.
 • Chocolade bevat in totaal meer dan 800 bestanddelen.

“A balanced diet is a little piece of chocolate in both hands”

Read More

Vezelrijke voeding

  |   Nieuws

Een laxeermiddel kan je in de apotheek kopen zonder voorschrift. Binnen een paar uur zal het je bevrijden van je constipatie. Maar als je te vaak laxeermiddelen gebruikt, kan de elektrolyten- en mineralenbalans in je lichaam verstoord worden. Een veilig en goedkoop alternatief zijn natuurlijke laxeermiddelen. Ze zijn net zo effectief, maar met een minimum aan bijwerkingen. De kans is groot dat ze zelfs al deel uitmaken van je dagelijkse dieet

Vezelrijke voedingsmiddelen

123m-toilet-28-11-19.jpg

Studies tonen aan dat het verhogen van je vezelinname de frequentie van de ontlasting kan verhogen en de ontlasting ook zachter kan maken, zodat ze zich gemakkelijker kan bewegen door je darmen. Experts raden aan dat een persoon die gemiddeld 2000 calorieën per dag eet, 28 gram vezels opneemt in zijn dieet.

Vezelrijke voedingsmiddelen zijn:

 • Bepaalde zaadsoorten: Lijnzaad bevat omega-3 vetzuren, een hoge hoeveelheid eiwit en heeft een gunstig effect op zowel constipatie als diarree. 100 gram lijnzaad levert 27,3 gram vezels.
 • Bessen: 150 gram bosbessen bevat 3,6 gram vezels. Bramen leveren voor dezelfde portie zelfs 8 gram vezels. 
 • Peulvruchten (kikkererwten, linzen, erwten en pinda’s): 180 gram gekookte linzen bevat 14,2 gram vezels, terwijl 1 kop (180 gram) kikkererwten 13,7 gram vezels bevat. Door peulvruchten te eten, kan je de productie van boterzuur in je lichaam verhogen, een soort korteketenvetzuur. Boterzuur zou helpen tegen constipatie door bewegingen van het spijsverteringskanaal te bevorderen. Daarnaast vermindert boterzuur darmontstekingen.
 • Bladgroenten: behalve vezelrijk zijn bladgroenten ook rijk aan magnesium. Dit is het belangrijkste ingrediënt in veel soorten laxeermiddelen, omdat het helpt om water in de darmen op te nemen zodat de ontlasting zich gemakkelijker kan voortbewegen.
 • Bepaalde fruitsoorten: appels bevatten een bijzonder soort vezels, pectine. Pectine versnelt de transittijd in de dikke darm en werkt ook als prebioticum: het verhoogt de hoeveelheid gunstige darmbacteriën. Ook kiwi’s bevatten pectine. Rabarber bevat de verbinding sennoside A die een aantal krachtige laxerende eigenschappen heeft. Maar het meest bekende laxeermiddel onder de fruitsoorten zijn waarschijnlijk pruimen. Ze zijn heel vezelrijk en bevatten ook een soort suikeralcohol (sorbitol) dat laxerend werkt. Ook gedroogde vruchten hebben laxerende eigenschappen door de combinatie van vezels en extra suiker.
 • Volkoren graansoorten zoals bruine rijst, haver(zemelen) en volkoren brood bevatten veel voedingsvezels. 94 gram rauwe haverzemelen bevatten bijvoorbeeld 14,5 gram vezels.
 • Psyllium: een type vezel die grote hoeveelheden water vasthoudt en zo een grote volumineuze massa vormt. Het is belangrijk dat je psyllium inneemt met een grote hoeveelheid vocht, om obstructie in de darmen te vermijden.

Andere natuurlijke laxeermiddelen

 • Bepaalde oliesoorten: castorolie bevat een onverzadigd vetzuur (ricinolzuur) dat een laxerende werking heeft. Ook olijfolie zou de stoelgang bevorderen.
 • Magnesium: een krachtig natuurlijk laxeermiddel, aangezien het de hoeveelheid water in het darmkanaal verhoogt.
 • Kefir: een gefermenteerd melkproduct dat probiotica bevat. Van probiotica is aangetoond dat ze verschillende gezondheidsvoordelen hebben, zoals een verbeterde spijsvertering en betere stoelgang.
 • Koffie: sommige mensen voelen bij het drinken van cafeïne een grotere aandrang om naar het toilet te gaan. Cafeïne zou namelijk de tijd verkorten die stoffen nodig hebben om zich door het spijsverteringskanaal te bewegen, hoewel daar nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor is. Wel bevat koffie water en magnesium, twee ingrediënten die constipatie kunnen verlichten.
 • Water: essentieel om constipatie te voorkomen. Het zorgt voor een zachtere ontlasting en helpt om de effecten van vezels te versterken.
 • Suikervervangers: deze stoffen worden niet door de darmen geabsorbeerd. Daardoor wordt water in de darmen gezogen en versnelt de darmtransit. Vooral suikeralcohol heeft deze eigenschap, een stof die je onder andere vindt in de suikervervangers lactitol en sorbitol.

Bronnen:https://www.healthline.comhttps://www.webmd.comhttps://www.readersdigest.ca

(bron: Gezondheid.be)

Read More