Winterdip

  |   Nieuws

Zo voorkom je een corona-winterdip

6 tips tegen een winterdip tijdens de coronacrisis

Stress, slaapproblemen, somberheid en eenzaamheid. Inmiddels heeft 60 procent van de Nederlanders door de coronacrisis meer last van mentale klachten. Nu de dagen ook nog eens korter en donkerder worden, neemt dit aantal waarschijnlijk flink toe. Gelukkig zijn er wél dingen die je kunt doen om een corona-winterdip te voorkomen of verlichten.

1. Ga naar buiten

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: buitenlucht is ontzettend goed voor je. Helemaal als je ernaast ook nog beweegt. Na een wandeling voel je je vaak al een stuk vrolijker en kalmer. Dit komt vooral door frisse lucht en daglicht. Heerlijk als de zon schijnt, maar dit is niet eens echt nodig.

Daglicht alleen al is voldoende om het vitamine D-gehalte in je lichaam op te krikken. Je lichaam maakt vitamine D namelijk zelf aan onder invloed van zonlicht, ook als het bewolkt is. Door vitamine D voel je je energieker, fitter en bouw je ook nog eens aan je weerstand. Bovendien stimuleert daglicht ook nog eens de aanmaak van gelukshormonen serotonine en dopamine. Reden genoeg om even een frisse neus te halen!

2. Blijf sporten

De coronamaatregelen maken het minder makkelijk om je sportroutine vast te houden. Probeer (tijdelijk) een nieuwe routine te vinden, waardoor je nog steeds lekker actief bezig bent. Doe bijvoorbeeld elke ochtend een korte workout thuis, ga op vaste dagen naar de sportschool of maak van je hardlooprondje in het weekend een nieuwe gewoonte. Ben je je motivatie even verloren? Dat is niet erg, neem rust en pak het later weer op. Wees niet te streng voor jezelf.

3. Doe (eventueel) aan lichttherapie

Ben je gevoelig voor winterdips of -depressies en merk je dat daglicht niet voldoende is voor je, dan kun je eens lichttherapie proberen. Hierbij is het de bedoeling dat je een aantal dagen tot weken elke ochtend een aantal minuten voor een speciale lamp (zonder uv-licht) zit. De lamp bootst zonlicht na, waardoor je een dip of depressie kan verminderen of voorkomen. (Vaak kunnen de kosten van zo’n lamp gedekt worden vanuit een aanvullende zorgverzekering. Vraag de voorwaarden na bij je zorgverzekeraar.) 

4. Slaap voldoende

Voor veel mensen is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Jammer, want een goede nachtrust is erg belangrijk voor je gezondheid. Sterker nog: het is een eerste levensbehoefte. Volgens slaapexpert Floris Wouterson begint slecht én dus ook goed slapen allemaal met het stresshormoon cortisol. In stressvolle tijden, zoals nu, maak je meer aan van dit hormoon. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je cortisolniveaus weer in balans te krijgen, zoals suikers en snelle koolhydraten vermijden en niet te veel nieuws kijken.

5. Zorg voor ontspanning

In deze tijd kun je er minder op uit dan je misschien gewend was, maar het voordeel van de donkere maanden is dat je het thuis gezellig kunt maken. Haal bijvoorbeeld wat eerder de kerstverlichting van zolder, ruim spullen op of verf je muren eens in een andere kleur. Ook kun je je oude hobby weer eens oppakken of juist een nieuwe ontdekken. Doe vooral iets wat je leuk vindt en je een ontspannen gevoel geeft, zoals lezen, schilderen, puzzelen of yoga. Er is genoeg te bedenken.

6. Blijf in contact

Mis je het contact met andere mensen, maar ben je het videobellen inmiddels zat? Je mag op dit moment nog maximaal drie mensen thuis ontvangen die niet bij je eigen huishouden horen. Uiteraard wel op anderhalve meter afstand. Als je dat toch geen fijn idee vindt, dan kun je bijvoorbeeld ook samen buiten een wandeling maken. Zo kun je toch nog even bijkletsen op een veilige manier.

Heb je toch meer hulp nodig? Er zijn nu zorgaanbieders die online GGZ-behandelingen aanbieden. In tegenstelling tot de reguliere zorg, is het vaak mogelijk om hiermee direct te starten. Ook wordt de behandeling (met verwijzing van je huisarts) vergoed vanuit de basisverzekering. Vraag de mogelijkheden en voorwaarden na bij je zorgverzekeraar.

(bron: Gezondheidsnet)

Read More

Leefstijl = gedrag

  |   Nieuws

6 tips voor blijvende verandering

Simpele adviezen van dr. Chatterjee voor een gezonder leven

We hebben allemaal weleens tijdelijke veranderingen in ons leven doorgevoerd. Gezonder eten, meer bewegen en dat lukt dan voor een paar weken… Maar hoe kun je zorgen dat je veranderingen op de lange termijn kunt volhouden? Zes tips van de Britse huisarts dr. Rangan Chatterjee, schrijver van de internationale bestseller Voel je beter in 5 én bedenker van een slim stappenplan voor een lang en gezond leven.

1. Maak het je makkelijk

In de eerste plaats komt het er op aan dat je begint met miniroutines van slechts 5 minuten. Waarom? Uit recent wetenschappelijk onderzoek naar succesvolle gedragsverandering blijkt dat we bij het aankweken van nieuwe gewoontes zo makkelijk mogelijk moeten beginnen. Een toonaangevende gedragsveranderingsdeskundige, de psycholoog B.J. Fogg van Stanford University, vertelt als fraai voorbeeld hoe hij zichzelf ertoe bracht om elke dag zijn tanden te flossen: hij begon gewoon met het flossen van één tand. Daarmee werd flossen een minimale inspanning, die minimale wilskracht en motivatie vereiste. En wat gebeurde er? Toen hij toch bezig was, vond hij dat hij net zo goed nóg een tand kon flossen. En nog eentje. En nog eentje. Na een maand merkte hij dat hij automatisch zijn hele gebit floste, tweemaal per dag. Het was een nieuwe routine geworden. Uit tientallen jaren van onderzoek naar gedragsverandering blijkt dat het aanleren van nieuwe automatische gedragsgewoontes alleen lukt als dit minimale mentale en lichamelijke inspanning vergt. Hoe makkelijker het gewenste gedrag, hoe minder motivatie je ervoor hoeft op te brengen. Dat is belangrijk, want motivatie gaat met ups en downs. Heb je je wel eens afgevraagd waarom zoveel mensen verslaafd raken aan hun smartphone? Dat is omdat ze in Silicon Valley dezelfde psychologische technieken gebruiken om ons aan apps te kluisteren. Maar ik wil deze krachtige technieken juist voor een goed doel inzetten: om je te leren je slechte gewoontes te vervangen door gezonde gewoontes.

2. Koppel nieuwe routines aan bestaande gewoontes

Dit is nog zo’n handige truc om nieuwe gezonde gedragsgewoontes aan te leren. Alle onderzoekers op het gebied van gedragsverandering adviseren om nieuwe routines te koppelen aan bestaande gewoontes. Neem bijvoorbeeld weer tanden flossen. Fogg stelde zichzelf een nieuwe gedragsregel: ‘Na het tandenpoetsen ga ik één tand flossen.’ Hij koppelde zijn actie gewoon vast aan gedrag dat al jaren volautomatisch ging: tandenpoetsen. Ik raad je dan ook aan je nieuwe gedrag te koppelen aan je bestaande gewoontes. Onze dag is al druk genoeg; op deze manier verlies je geen tijd aan het inpassen van nieuwe dagelijkse routines en maak je het jezelf makkelijker je een nieuwe routine eigen te maken. Wat voor dagelijkse gewoontes zijn geschikt om je miniroutines aan vast te koppelen? De meeste mensen drinken ’s morgens koffie of thee. Dat is een prima moment om je nieuwe routine aan vast te koppelen. Ik pak mijn 5 minuten lichaamsbeweging elke ochtend in de keuken, terwijl ik water kook en thee zet. Nog voordat de dag goed en wel begonnen is, heb ik mezelf al in staat gesteld een goede prestatie te leveren: dat voelt geweldig. Denk eens na over nog wat overgangsmomenten in je dag. Misschien als je thuiskomt van je werk, of nadat je de kinderen op school hebt afgezet? Ga je met de trein naar je werk, dan kun je misschien op de terugweg als miniroutine voor het hart 5 minuten schrijven in je dankbaarheidsdagboek. Wanneer je erin slaagt je miniroutines te koppelen aan bestaande gewoontes, verhoog je de kans dat deze nieuwe routines inslijten en dat ze onderdeel van je automatische dagelijkse routine worden. Heb je je nieuwe gedrag gekoppeld aan een ander onderdeel van je dagelijkse routine, maar slaag je er toch niet in om het nieuwe gedrag uit te voeren, kwel jezelf dan niet met verwijten; het is juist leerzaam om erachter te komen wat werkt en wat niet werkt. Probeer gewoon je miniroutines aan een andere gewoonte te koppelen.

3. Volg je eigen ritme

Het is ook goed om je drie miniroutines van tevoren in je dag te passen. Iedereen heeft een natuurlijk bioritme en op sommige momenten heb je meer zin in bepaalde dingen dan op andere. De meeste mensen beschikken tussen 3 en 4 uur ’s middags over optimale spierkracht. Geldt dat ook voor jou, dan is dat misschien een goed moment om je dagelijkse miniroutine voor het lichaam te koppelen aan een vaste gewoonte rond dat tijdstip. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe routine koppelen aan de ‘overgang’ van je stressvolle werkdag naar je ontspannende thuissituatie. Je komt je huis binnen in je werkkleren, trekt een lekker joggingpak aan en doet eerst 5 minuten yoga om lichamelijk en geestelijk te ontspannen voordat je ook maar íéts anders gaat doen (zoals 20 minuten zinloos scrollen door Instagram). En wat vind je van het moment vlak voor het ontbijt, als het hormoon cortisol piekt om je klaar te maken voor de dag? Veel mensen ervaren op dat moment veel motivatie. Dankzij een miniroutine voor het lichaam van 5 minuten vóór het ontbijt zal je bloedsuiker minder sterk pieken. Door de korte activiteit komt je lichaam in de modus van suikerverbranding; daardoor verander je dus de manier waarop je lichaam het ontbijt verteert. ’s Avonds stijgt het niveau van melatonine, het slaaphormoon dat je helpt in slaap te vallen. Je kunt je lichaam ’s avonds helpen tot rust te komen met een meditatieve, rustgevende miniroutine voor het hart. Daardoor stop je met piekeren over wat er allemaal misging die dag en gun je jezelf een moment om te herstellen. Daarna zul je rustiger en dieper kunnen slapen.

4. Pas je omgeving aan

Het is een feit dat wij mensen sterk worden beïnvloed door onze omgeving. Met kleine aanpassingen in je omgeving maak je nog meer vorderingen op het Voel je beter in 5-traject. Denk bijvoorbeeld aan de volgende tips en trucs.

In de keuken

 • Zet naast het aanrecht een stepplank om snel wat oefeningen op te doen.
 • Leg een set handgewichten op het aanrecht naast de waterkoker; dan kun je wat oefeningen terwijl je wacht tot het theewater kookt.
 • Kijk in je keukenkastjes en gooi alle zoete snacks weg, anders zal de verleiding je misschien toch te sterk worden.
 • Koop een flinke voorraad gezonde snacks, zoals fruit, noten, olijven en hummus.
 • Gebruik je diepvriezer om grenzen te stellen aan je gedrag. Heb je jezelf een glas wijn ingeschonken, leg de fles wijn dan uit het zicht in de groentela van de koelkast om jezelf te beschermen tegen de verleiding een tweede glas in te schenken. Je kunt ook voorkomen dat je jezelf een tweede portie van je heerlijke maaltijd opschept door de restjes in de pan direct in een diepvriesdoos te scheppen, tijdens het eten te laten afkoelen en dan direct in de diepvries te leggen.
 • Merk je dat je ongezonde keuzes maakt in de supermarkt, overweeg dan je boodschappen online te doen.
 • Poets je tanden na het avondeten, dan heb je minder kans om nog wat te gaan snacken voor bedtijd

5. Geef jezelf een peptalk

Veel mensen schelden en mopperen elke dag op zichzelf; als ze net zo’n toon zouden aanslaan tegenover anderen, zou dat onacceptabel worden gevonden. Het is triest, maar waar: we zijn vaak zelf onze ergste criticus. Met een paar kleine aanpassingen in de manier waarop we onszelf toespreken, voelen we ons veel prettiger en zullen we beter functioneren.

 • Verlang je naar een ongezonde snack, dan komt het erop aan jezelf af te leiden met de juiste woorden. Zeg niet streng: ‘Ik mag geen chocola meer!’, maar zeg liever: ‘Nu niet, maar in het weekend mag ik een reep als ik er dan nog steeds een wil.’ Als je ‘Nu niet’ zegt, richt je je brein op de gezonde route, op het moment, en niet op je toekomstige eindbestemming.
 • Wordt het tijd voor je miniroutine, zeg dan niet streng: ‘Nu moet ik aan de slag voor mijn miniroutine voor het lichaam.’ Benoem alleen de eerste makkelijke stap van de activiteit en zeg bijvoorbeeld: ‘Nu ga ik mijn yogamat uitrollen.’
 • Vermijd zinnen die beginnen met: ‘Ik moet nu…’, en zeg liever iets als: ‘Het is goed om nu…’, of: ‘Ik krijg meer energie als ik nu…’, of: ‘Ik zal me kalmer voelen als ik nu…’
 • Voel je je schuldig als je tijd voor jezelf neemt, benoem het dan bijvoorbeeld zo: ‘Ik zal vandaag een betere moeder zijn als ik nu 5 minuten kan besteden aan mijn miniroutine.’
 • Wees je eigen beste vriend(in). Heb je een miniroutine afgerond, geef jezelf dan gerust een schouderklopje en wees trots op je prestatie. Roep ‘Yes!’, ‘Prima!’, of: ‘Goed bezig!’ Misschien komt er een liedje bij je op dat je gevoelens uitdrukt – Geneer je niet, dit werkt echt!

Het vieren van elke afgeronde miniroutine geeft je elke keer weer een positieve impuls. En hoe positiever je je voelt over je nieuwe gedrag, hoe sneller dit gedrag inslijt en een automatische gewoonte wordt. Stel, je voelt je rot, je eet een chocoladereep en je voelt je direct beter. Daardoor versterk je dit gedrag en zul je elke keer dat je je rot voelt weer verlangen naar chocola. Maar dit psychologische effect werkt ook andersom en kan gezond gedrag versterken.

6. Vier je succes

We denken vaak dat we ons succes pas mogen vieren als we ons einddoel bereikt hebben. Maar als we alleen maar trots op onszelf mogen zijn aan het eind van de route en niet al onderweg, ondermijnen we ons eigen succes. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het van essentieel belang is echt élke kleine stap en prestatie op de route te vieren. Gezond zijn is niet een doel in de verte, dat je ooit hoopt te bereiken; gezondheid is een kwestie van actie. En elke keer dat je iets doet voor je gezondheid, bén je al de persoon die je wilt zijn. Het is een slim idee om het plezier en het gevoel van trots na elke voltooide miniroutine te versterken door je prestatie zichtbaar te maken. Het probleem met lifestylekeuzes is dat het resultaat niet direct zichtbaar is. Als dat wel zo was, en als we direct konden zien hoe slecht een dubbele cheeseburger voor onze gezondheid is, dan zouden alle burgertenten direct hun deuren kunnen sluiten. En als we direct konden zien hoe goed oefeningen voor onze gezondheid zijn, dan zouden we ze allemaal elke dag doen. De volgende fantastische tip werkt supergoed voor heel veel patiënten. Neem een oude glazen jampot of weckpot en gooi hier na elke miniroutine een koffieboon (of andere boon) in. Het klinkt misschien idioot, maar deze simpele actie steunt je in je nieuwe gezonde routine. Elke keer als je een boon in de pot gooit, wordt je prestatie zichtbaar en tastbaar. En naarmate het aantal bonen in de pot in de loop van weken en maanden toeneemt, krijg je duidelijk te zien hoeveel gezonde acties je al hebt uitgevoerd. Ik merk zelf ook hoe belangrijk het is om al die kleine triomfmomenten te vieren. We gaan verlangen naar dat gevoel van trots op onze prestaties. We balen ervan als we ze moeten missen. Als jij dit ook gaat merken, weet je dat het programma werkt. Je bent op de goede weg… en daardoor zal alles veranderen.

(bron: Gezondheidsnet)

Read More

Hoe voorkom je overeten?

  |   Nieuws

Voelen dat je genoeg hebt – het is een kunst

Hara hachi bu – dat zeggen de Japanners. Dat betekent: ‘Eet tot je 80 procent verzadigd bent en niet meer’. Het zou het geheim zijn van de slanke lijn van Japanners, maar.. hoe doe je dat, eten tot je 80 procent vol zit? Hoe zorg je dat jezelf niet overeet?

Wat is genoeg?

Het gevoel dat je genoeg gegeten hebt, wordt ook wel verzadiging genoemd. Als je verzadigd bent, stop je vanzelf met eten. Je hebt dan zoveel gegeten dat je voorlopig geen trek meer hebt, en bijvoorbeeld door kan tot de volgende maaltijd. Voor veel mensen is het best moeilijk om verzadiging te voelen. Ze luisteren niet goed (meer) naar de signalen van hun lichaam. Ze eten bijvoorbeeld altijd hun bord leeg, zonder te voelen dat ze misschien bij tweederde al genoeg hebben gehad.

Ingewikkeld proces

Het verzadigingsproces is een ingewikkeld proces. Als je eet, komt het eten in de maag. Veel mensen denken dat je door het uitzetten van je maag ‘vol’ zit en dat je dan stopt met eten. Zo eenvoudig is het niet, want het uitzetten van de maag is slechts één onderdeel van het complete honger- en verzadigingssysteem. Veel belangrijker zijn de verzadigingshormonen. Die worden aangemaakt als je gaat eten en die geven een signaal aan de hersenen dat je genoeg hebt gegeten. Deze hormonen worden gemaakt door je darmen.

Zelf koken

Je lichaam heeft tijd nodig heeft voor het maken van de verzadigingshormonen. Gemiddeld duurt dat 20 minuten. Als je snel eet, dan kan het dus al zijn dat je al te veel eet voordat je hormonen dat seintje ‘ik ben vol’ kan geven aan de hersenen. Dat geldt in het bijzonder voor maaltijden die snel weghappen, zoals fastfoodmaaltijden. Zelf koken helpt je ook bij de verzadiging. Al tijdens het koken bereidt het lichaam zich voor op de maaltijd die gaat komen. Je maakt bijvoorbeeld al wat extra speeksel aan en ook de productie van verzadigingshormonen start dan al.

Kort nachtje? Extra honger

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het aanmaken van de verzadigingshormonen. Zo is bijvoorbeeld bekend dat je na een korte nacht de volgende dag minder verzadigingshormonen aanmaakt. Je bent dan extra hongerig. Ook tijdens, en na, het volgen van een streng afvaldieet maakt het lichaam minder verzadigingshormonen aan en ben je hongeriger.

Zo help je jezelf

Weet je van jezelf dat je moeite hebt om dat seintje ‘ik zit vol’ op te merken en komt het daardoor voor dat je jezelf vaak overeet? Dit zijn de beste tips:

 • Kook zelf, om je lichaam voor te bereiden op de maaltijd.
 • Eet langzaam en kauw heel goed. Zet maar eens een stopwatch bij je maaltijd. Een maaltijd hoort minstens 20 minuten te duren, zoveel tijd kost het voor de verzadigingshormonen om hun werk te doen.
 • Kies voor vezelrijk voedsel waar je goed op moet kauwen. Granola, noten, rauwkost, fruit, volkoren pasta, zilvervliesrijst, aardappelen in de schil. Het kauwen stimuleert je spijsvertering en het vertraagt je eten. De vezels zorgen bovendien voor een langer gevuld gevoel.
 • Zorg voor een goede nachtrust en zet jezelf niet op een crashdieet.
 • Schep niet twee keer op. Schep liever in de keuken op dan dat je de pannen op tafel zet.

Jong geleerd

Kinderen hebben van nature een uitstekend honger- en verzadigingsgevoel. Het is heel belangrijk dat ze dat intact houden – het helpt ze later om op het juiste gewicht te blijven. Als ouder kun je daarbij helpen. Hoe? Door kinderen bij de maaltijden niet te dwingen om hun bord leeg te eten – en door te respecteren als ze zeggen dat ze genoeg hebben gehad. Ook is het belangrijk om de tijd te nemen voor de maaltijd en om rustig te eten. Met deze regel blijft dat aangeboren verzadigingsgevoel behouden. Daarbij is het wel de kunst om ze dan niet tussendoor allerlei extra’s te geven, want dan wordt ook het hongergevoel niet geprikkeld. De gouden regel is: jij bepaalt wat er op het bord ligt. Je kind bepaalt hoeveel het daarvan eet. Zo investeer je in een gezonde toekomst voor je kind!

(bron: Gezondheidsnet)

Read More

Zo ben je deze herfst niet moe

  |   Nieuws

De herfst is niet alleen het seizoen van de vallende blaadjes, dalende temperaturen en kortere dagen. Deze tijd van het jaar voelen veel mensen zich ook moe en futloos. Hoogste tijd om het dit jaar anders aan te pakken, dus! Met deze zes tips ga je energiek door de herfstmaanden.

1. Eet volgens het seizoen

Salades en smoothies maken in de herfst plaats voor stamppotten en soepen. We willen verwarmende, stevige maaltijden in flinke porties. Luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, is altijd een goed idee. Let er alleen in de herfst en winter op dat je niet te veel suiker- en koolhydraatrijke voedingsmiddelen eet, iets waar je lichaam wel om vraagt. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel flink schommelen, waardoor je alleen maar vaker moe bent. Vul je winkelmandje liever met groenten en fruit uit het seizoen en met volkoren granen. Deze seizoentoppers zijn naast gezond, ook goed voor het milieu en je portemonnee. En heb je geen zin om te koukleumen? Verwerk dan meer verwarmende specerijen in je eten. Denk aan gember, komijn, kurkuma, kaneel en kardemom.

2. Ga zo veel mogelijk naar buiten

In de herfst is het gedaan met het buitenleven. Omdat de temperatuur in een rap tempo daalt en het steeds vroeger donker wordt, speelt ons leven zich meer en meer binnen af. Het gevaar is dat je hierdoor te weinig daglicht ziet, waardoor je je lusteloos voelt en meer moeite hebt met in- of doorslapen. Om energiek door deze herfstmaanden te fietsen, is het daarom belangrijk om genoeg buiten te komen. Loop ’s middags een rondje, neem vaker een pauze voor een frisse neus en maak in het weekend tijd voor een herfstwandeling. Je voorraad vitamine D aanvullen met een supplement, kan ook geen kwaad als de huisarts een tekort heeft geconstateerd. Zodra de ‘r’ in de maand zit, maakt onze huid niet genoeg van deze ‘zonvitamine’ aan.

3. Blijf in beweging

Met een kleedje en een goede serie op de bank liggen, is in deze donkere maanden héél verleidelijk. Zorg voor de juiste balans tussen in- en ontspanning. Voldoende bewegen geeft namelijk energie. Probeer in ieder geval vijf dagen per week dertig minuten te bewegen, dat is het beweegadvies voor iedereen. Smoesjes als: ‘Het is zo koud buiten’ en ‘Het regent non-stop’ gaan niet op. Binnenshuis kun je namelijk ook genoeg sporten doen. Denk aan dansen op je favoriete muziek, touwtjespringen, traplopen of yoga. Ook leuk: vorm een clubje waarmee je een paar avonden per week een (stads)wandeling maakt. Weer of geen weer.

4. Durf te niksen

Een overvolle agenda is voor niemand goed. Gun jezelf genoeg lege momenten om bij te tanken en te voelen wat je nodig hebt. Psycholoog Lidewy Hendriks vertelde eerder aan gezondNU dat ‘nikstijd’ tegenwoordig zeldzaam is: “We zijn collectief verslaafd aan activiteit. Elke seconde moet zinvol besteed worden. Van het idee even niks te doen, krijgen mensen het vaak spontaan benauwd.” Plan deze herfst meer rustmomenten en zet jezelf bovenaan je prioriteitenlijst. Het is ook zinvol om eens bij te houden wat je energie geeft en wat juist energie slurpt. Zodra je deze energiegevers en -slurpers duidelijk voor ogen hebt, kun je je leven stap voor stap aanpassen.

5. Neem je nachtrust serieuzer

Dat je bed in de herfst extra lekker lijkt liggen, is niet gek. We zien minder daglicht, het is eerder donker én de dagen zijn korter. Dat zorgt er allemaal voor dat je meer tijd nodig hebt om uit te rusten. Oktober schijnt zelfs de maand te zijn dat we het meeste slapen. Neem in de herfstmaanden je nachtrust extra serieus en doe er alles aan om uitgerust wakker te worden. Deze tips helpen je:

 • Doe een uur voor het slapen niets met een scherm. Het blauwe licht van een tablet, computer of telefoon remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
 • Ga pas slapen als je moe bent. Te lang slapen kan je ook moe maken.
 • Sta iedere dag om dezelfde tijd op, ook in het weekend. Opstaan wordt daardoor veel makkelijker.
 • Maak je slaapkamer koel en donker. Rond de 18 graden is de perfecte slaaptemperatuur.
 • Duik met een leeg hoofd in bed. Las een piekerkwartier in en doe een ontspannende activiteit.

6. Houd een herfstschoonmaak

De lente is hét moment voor een grote schoonmaak. Maar waarom zou je er niet twee keer per jaar tijd voor maken? Jaag alle stof en bacteriën het huis uit en ruim tegelijkertijd je hoofd een stukje op. Opruimen en schoonmaken staan bij veel mensen niet in het rijtje met favoriete bezigheden, maar het zijn wel hele dankbare activiteiten. Het geeft energie als alles weer spic en span en het scheelt veel kostbare tijd als je het in één keer goed doet.

(bron GezondNu)

Read More

Minder suiker eten

  |   Nieuws

Hoe kan ik minder suiker eten?

Het is voor iedereen goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten. De meeste producten waaraan suiker is toegevoegd bevatten veel calorieën, maar weinig voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels.

Suiker zit van nature in bijvoorbeeld fruit en melk. Deze producten zijn onderdeel van een gezonde voeding. Wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep en gebak. Er zit ook toegevoegd suiker in de producten waarvan je het misschien niet verwacht, zoals ketchup, sauzen en dressings.

Verschillende namen voor suiker

Kijk eens op het etiket als je iets koopt. Er zijn veel verschillende benamingen voor suiker, die niet allemaal heel eenvoudig te herkennen zijn. Voorbeelden zijn: dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop. Ook honing, agavesiroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker rekenen we tot suiker.

Minderen met suiker

Als je minder toegevoegd suiker wil eten, let dan hierop:

1. Minder toegevoegd suiker tijdens het ontbijt

 • Vervang gesuikerde ontbijtgranen en krokante muesli door een muesli met daarbij wat noten en vers fruit.
 • Vervang zoet broodbeleg door plakjes aardbeien, banaan of appel.

2. Minder toegevoegd suiker tussendoor

 • Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaten, worteltjes en appels.
 • Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker.
 • Vervang gebak of gesuikerde banketwaren door een volkorenboterham knäckebröd of rijstwafel.

3. Minder toegevoegd suiker tijdens het avondeten

 • Vervang kant-en-klare dressing door zelfgemaakte dressing op basis van olie of azijn
 • Vervang ketchup of een kant-en-klare pastasaus door een zelfgemaakte saus op basis van gezeefde tomaten
 • Vervang appelmoes door vers fruit
 • Vervang suikerrijke toetjes en pudding door yoghurt zonder toegevoegde suikers.

(bron: Voedingscentrum)

Read More

Panzanella

  |   Nieuws

Panzanella

 • 2 personen
 • 0-15 minuten 
 • hoofdgerecht

Ingrediënten

 • 200 gram kleine tomaten (bijv. Tasty Tom)
 • stuk komkommer
 • ½ rode ui
 • 1 rode paprika
 • 1 blikje tonijn in water
 • 200 gram oud volkorenbrood, ongesneden
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1-2 eetlepels azijn
 • 1 theelepel mosterd
 • peper
 • 10 basilicumblaadjes

Bereiding

 1. Maak de groente schoon.
 2. Snijd de tomaten in partjes.
 3. Halveer de komkommer en verwijder met een lepeltjes het zaad. Snijd de komkommer in boogjes.
 4. Snijd de ui in snippers en de paprika in stukjes.
 5. Laat de tonijn uitlekken en verdeel hem in stukjes.
 6. Snijd het brood in dikke sneden en breek ze in grove stukken. Bak het brood eventueel in een droge koekenpan extra krokant.
 7. Klop een dressing van de olie, 1 eetlepel water, de azijn, de mosterd en wat peper.
 8. Scheur de basilicum in stukjes.
 9. Meng alles door elkaar en voeg eventueel nog wat azijn toe.

Ingrediënten over?

Paprika:
Bewaar paprika’s buiten de koelkast, op een koele droge plek. Ze blijven ongeveer 1 week goed.

Informatie over dit recept

Duurzaam etenTomaat (tros, vlees..) is deze maand (augustus) een seizoensproduct.
ViswijzerDit recept bevat tonijn in blik. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies altijd tonijn in blik waar het MSC-keurmerk op staat. Bij ‘pole and line’, dus gevangen met een hengel, is er geen sprake van bijvangst.

Past in dieet

 • Caloriearm
 • Met weinig zout
 • Bij verhoogd cholesterol
 • Bij diabetes
 • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

 Recept
Energie460 kcal
Vet15 gram
Waarvan verzadigd vet2 gram
Koolhydraten50 gram
Waarvan suikers10 gram
Vezels10 gram
Eiwit30 gram
Zout 1,5 gram
Read More

Weer naar school

  |   Nieuws

Eten meegeven naar de basisschool

Geeft iedereen zijn kind gezond eten mee naar school? Dan zorg je met zijn allen voor een gezonde schoolomgeving.Op deze pagina staan tips voor originele pauzehappen en de lunch op school. En kijk ook eens bij de tips onderaan deze pagina hoe je zorgt voor een gezonde school.

Tijd voor de pauzehap (10-uurtje)

Fruit en snackgroente zijn perfect voor de pauze. Maar ook een volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd of volkoren mueslibrood zijn geschikt.

Smakelijke 10-uurtjes

4-8 jaar

groente mee naar school - pauzehap - 10uurtje
 • Waterpret: een schijf watermeloen.
 • Oosters genoegen: bakje met dadels en gedroogde abrikozen.
 • Klein maar fijn: mini-bruinbolletje met light zuivelspread en een plakje komkommer.
 • Gekleurde patatjes: reepjes van bijvoorbeeld komkommer, paprika en selderij in een leuk bakje. Gebruik verschillende kleuren en snijd alle rauwkost even lang en in dezelfde dikte.

9-13 jaar

 Noten mee naar school - pauzehap - 10-uurtje
 • Cakeje anders: papieren cakevormpje met handje ongezouten studentenhaver of stukjes fruit. Een stukje huishoudfolie erover zorgt dat de inhoud niet uit het vormpje valt.
 • Bakje banaan: bakje magere yoghurt met een halve banaan in stukjes.
 • Rond in de mond: mini-mueslibol met halvarine of margarine en een plakje 30+ kaas.
 • Fruitfeestje: blokjes fruit in een leuk bakje, zoals rode meloen en peer. Snijd het fruit allemaal even groot.

Lunch op school

Het lunchtrommeltje kan een puzzel zijn: het moet lang lekker en goed blijven. Zeker in de zomer zonder koelkast sta je als vader en moeder voor een uitdaging. 5 tips:

 • Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit.
 • Geef geen vleeswaren mee die snel bederven, zoals rosbief, fricandeau of filet americain. Betere keuzes zijn 30+ kaas, zuivelspread of hüttenkäse.
 • Maak brood met kaas de avond ervoor klaar en leg het in de vriezer. Geef het ’s ochtend mee naar school. Als het tijd is om te lunchen is het brood ontdooid en is de kaas niet zweterig.
 • Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda’s zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer erop.
 • Vraag op school of er een koelkast is om eten en drinken te bewaren. Of geef de lunch in een klein koeltasje mee.

Originele lunchtrommels voor de lunch op school

4-8 jaar

 • BB-King: boterham banaan. Rol met de deegroller een volkoren boterham plat. Besmeer de boterham met halvarine of margarine en leg er een hele banaan in. Rol het geheel op en doe hem in de lunchtrommel. Ook lekker met notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd suiker of zout.
Opgerolde boterham met banaan - lunch voor school
 • Broodlolly. Besmeer 2 volkoren boterhammen met halvarine of margarine. Snijd de boterhammen ieder in 6 stukjes. Neem 2 houten stokjes en prik de stukjes boterham erop. Doe dit om de beurt met sla, plakjes appel en een plak 30+ kaas (ook in 6 stukjes gesneden).
Boterham op een stokje - lunch voor school
 • Puzzelbammetje. Beleg een dubbele volkoren boterham met plakjes komkommer en een plakje 30+ kaas. Ook lekker met light-smeerkaas of hüttenkäse. Snijd er met een scherp mes 4 puzzelstukjes uit.
Boterham in puzzelstukjes - lunch voor school

9-13 jaar

 • Egg & carrot. Beleg een dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine, een omelet van 1 ei en geraspte worteltjes.
Boterham met wortel en ei - lunch voor school
 • Tonijnfestijn met een ‘aardbeientaartje’. Beleg een dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine, plakken komkommer en stukjes tonijn uit blik (naturel, op water). Het ‘aardbeientaartje’ maak je van een snee volkoren notenbrood met halvarine of margarine en plakjes aardbei.
Boterham met tonijn - lunch voor school
 • Bagelbam: Beleg een volkorenbagel met halvarine of margarine, een plakje 30+ kaas en groente. Lekkere groente voor erop is schijfjes komkommer, plakjes radijs of reepjes paprika.
Bagel met kaas en groente - lunch voor school

Tips voor drinken op school

Wist je dat in pakjes sap heel veel suiker zit? Wel 7 suikerklontjes. Ook in frisdrank, diksap of aanmaaklimonade zit veel suiker. Daarom zijn al die drankjes niet zo geschikt om mee te geven naar school. Wat kun je wel geven?

 • Een (hervulbaar) flesje water is het makkelijkste en gezondste om mee te geven. Zeker als je kind op school deze bij kan vullen bij een kraan of tappunt. Was het flesje wel elke dag af. Tip: Geef een leuk flesje, mooie drinkbeker of bidon mee. En maak het water leuk met bijvoorbeeld een blaadje munt of sliert komkommer. Of doe een keer een plakje sinaasappel, citroen of limoen in het water.
 • Ook een thermosbeker thee (zonder suiker) is lekker. Let op dat het niet te heet is.
 • En een pakje of beker halfvolle melk of karnemelk is geschikt. Is er geen koelkast op school? Voorkom dat de melk lauw wordt door koude melk in een thermosfles te doen.

Maak een feest van eten op school: 9 ideeën

tips voor leuke broodtrommels op school
 1. Beleg het brood steeds met een andere kleur groente. Denk aan plakjes komkommer, wortel, radijs of paprika.
 2. Gebruik een kleurrijk bakje om bijvoorbeeld rauwkost, fruit of nootjes in te doen.
 3. Leg een servetje op de bodem van de lunchtrommel of wikkel er een om de boterham.
 4. Vouw een blaadje bakpapier of inpakpapier om de boterham heen. Knip er een figuur uit of laat dit door je kind doen. Denk aan een zon, een dier, een auto of een letter.
 5. Gebruik een leuk prikkertje om de boterhammen bij elkaar te houden.
 6. Stop een lief briefje in de broodtrommel.
 7. Probeer een andere manier van snijden van het fruit, de rauwkost of de boterham. Denk aan letters en dieren. Let erop dat je geen eten weggooit.
 8. Varieer met volkoren broodsoorten: boterham, pistolet, bagel, bolletje…
 9. Versier het fruit met stift: een dolfijn op de banaan, een gezicht op het mandarijntje of een egel op de kiwi. Versier alleen fruit dat je kind nog schilt.

Algemene tips

Tip 1: Bekijk of de school een voedingsbeleid heeftTip 2: Houd je vast aan eigen regelsTip 3: Zet gezond trakteren op de kaart

Wil je invloed uitoefenen op wat je kind op de BSO eet en drinkt? Overleg met ze.

Gaat je kind naar de BSO?

Gaat je kind naar de buitenschoolse opvang (BSO), dan gelden dezelfde regels als voor thuis en op school. Vaak is er op de BSO eten en drinken voor de kinderen. Wil je zelf meer beslissen over wat je kind op de BSO eet en drinkt? Overleg het met ze. Vertel bijvoorbeeld dat je wilt dat je kind water, thee of melk krijgt in plaats van zoete drankjes.

Als ze nog geen voedingsbeleid hebben, kun je vragen of het mogelijk is om regels over eten vast te leggen in een voedingsbeleid. Laat je school en de BSO onze pagina over het voedingsbeleid zien. Daar vind je een voorbeeldvoedingsbeleid en praktische tips. Het liefst maakt de BSO een voedingsbeleid samen met de school, zodat er 1 lijn inzit. Als je meer invloed wilt op het voedingsbeleid, kun je ook in de ouderraad gaan.

(bron: Voedingscentrum)

Read More

Hormonen

  |   Nieuws

Slaapproblemen, een verhoogde bloeddruk, stemmingswisselingen en minder energie kan allemaal het gevolg zijn van hormonale disbalans. Gelukkig heb je een goede hormonale gezondheid voor een deel zelf in de hand. Het begint al met iedere dag bewegen en beter slapen. Met deze zes basisregels houd je je hormonen in topconditie.

1. Beweeg iedere dag

Kies iets wat je leuk vindt en/of wat functioneel is: doe alles binnen een straal van vijf kilometer op de fiets, ga lunchwandelen, voetbal met je kinderen, neem altijd de trap of stap eens een bushalte eerder uit. 

2. Eet gevarieerd, onbewerkt, vers en het liefst onbespoten

Zet vaker groene groente op het menu. Zo krijg je genoeg chlorofyl binnen, een stof die hormoon-onvriendelijke stoffen helpt afvoeren. Zorg ook voor een goede
inname van omega-3 vetzuren. In vette vis zit een aanzienlijke hoeveelheid omega-3. Plantaardige bronnen van omega-3 zijn onder andere: walnoten, lijnzaad, spruiten en chiazaad.

3. Zorg voor ontspanning en voldoende sociale contacten

Stress kun je lang niet altijd uitbannen, maar de gevolgen van chronische stress kun je wel beperken. Vriendschap is daarbij belangrijk, net als ontspanning. Vind de manier die voor jou het beste werkt om te ontspannen. Zet je een kruis in je agenda voor een avond helemaal niks, verander je mindset en maak een eind aan je piekergedachten.

4. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel

Voedingsmiddelen hebben een verschillend effect op je bloedsuikerspiegel. Zo stijgt je bloedsuikerspiegel sneller door een witte boterham met hagelslag dan roggebrood met een gekookt ei. Feit is dat bijna iedereen zich beter voelt met een stabiele bloedsuikerspiegel. Je hebt dan langdurig energie, minder last van stemmingswisselingen en een betere hormoonproductie. Door minder snelle koolhydraten te eten uit (wit)brood of (witte)pasta houd je je bloedsuikerspiegel langer stabiel. Kies ook voor voedingsmiddelen waaraan geen suikers zijn toegevoegd.

5. Neem goed slapen serieus

Slaap is ontzettend belangrijk voor je hormonale evenwicht. Doe slecht slapen niet af als onzin. Ga serieus aan de slag om je nachtrust te verbeteren. Kleine aanpassingen in je slaapkamer kunnen al groot effect hebben. Neem je matras en kussen onder de loep, verhuis elektronica (smartphones, tablets en tv’s) naar een andere kamer, zorg voor verduisterende gordijnen en houd je slaapkamer tussen de 18 en 20 graden. Vergeet ook niet dat een goede nachtrust overdag al begint. Zoek overdag de buitenlucht op, zodat ’s avonds je ogen sneller dichtvallen.

6. Houd je darmen in topconditie

Je darmen ondersteunen een evenwichtige hormoonproductie. Om de darmen in goede conditie te houden, zijn vezels onmisbaar. Haal ze uit groente, fruit en granen. Zet voor een blije buik de volgende producten op je boodschappenlijstje: yoghurt, peulvruchten, lijnzaad, kruidenthee, gedroogd fruit, groenten. Gevarieerd eten doet je darmen goed!

Herken een hormoonprobleem – 3 vragen aan Rineke Dijkinga

1. Hoe weet je of je een hormoonprobleem hebt?

Als je last hebt van slaapproblemen, denk je misschien niet meteen aan een disbalans in je hormoonhuishouding. Toch veroorzaken hormonen soms klachten, die je niet zo snel in verband brengt met ‘hormonen’. En andersom ook. Zo denk je bij menstruatieproblemen misschien meteen aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen, terwijl ook de oorzaak je darm of lever te vinden is. Niet alles is de schuld van je hormonen dus! Ook bij onverklaarbare depressiviteit of bij paniekaanvallen die zomaar uit de lucht komen vallen, kunnen hormonen een rol spelen. Rineke Dijkinga, orthomoleculair voedingstherapeut: “Zeker als medicatie niets uithaalt, kunnen deze klachten misschien te maken hebben met een vertraagde schildklierwerking of omdat er te weinig progesteron aangemaakt wordt.”

2. Zijn het de hormonen of niet?

“Soms is het een heel gepuzzel om de werkelijke oorzaak te achterhalen,” erkent Dijkinga. “Veel chronische klachten waarvoor de huisarts ook geen verklaring heeft, hebben een link met die hormoonhuishouding. En soms lukt het ook niet om een keiharde oorzaak te vinden.”

3. Wanneer moet er een belletje gaan rinkelen?

“Bij elke klacht die voor je gevoel te lang duurt, moet je eigenlijk zelf aan de bel trekken. Kijk dan eens of een ander eetpatroon of leefstijlveranderingen verbetering kunnen brengen. Mijn ervaring is dat mensen zelf vaak een idee hebben wat de oorzaak van die ongemakken kan zijn. Neem dat als uitgangspunt voor je zoektocht naar beterschap.”

(bron: GezondNu)

Read More

Lekkere koolhydraat-arme snacks

  |   Nieuws

Snacken en koolhydraatarm eten, gaat dat wel samen? Ja hoor! Snacken kun je nog steeds, alleen nét iets anders dan je waarschijnlijk gewend was. Voor iedereen die wel wat snack-inspiratie kan gebruiken, verzamelden wij acht koolhydraatarme tussendoortjes. Handig voor onderweg, mee naar je werk of op een feestje.

1. Ei-muffins

Een hardgekookt ei is één van de bekendste koolhydraatarme snacks. Lekker en makkelijk, maar ook een tikkeltje saai. Bijna net zo makkelijk is het maken van ei-muffins. Dit recept is perfect voor kliekjes: verwarm de oven voor op 180 graden en snijd ondertussen alles wat je nog in je koelkast hebt liggen in kleine blokjes. Paprika, courgette, vleeswaren, olijven, kaas en ga zo maar door. Kluts vier eieren en mix de gesneden restjes erdoor. Voeg wat paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout toe. Vul een muffinvorm met het mengsel en bak de muffins in twintig minuten goudbruin.

2. Italiaans spiesje

Feestje of ben je gewoon gek op Italiaans eten? Prik dan aan een satéprikker een bolletje mozzarella, een cherrytomaat, een blaadje basilicum en eventueel een olijf.

3. Courgettepizza’s

Het kan misschien niet op tegen echte pizza, maar het is wél lekker. Verwarm de oven op 150 graden en snijd een courgette in plakjes. Je kunt voor dit recept ook aubergine gebruiken. Mix wat tomatensaus met Italiaanse kruiden en smeer hiermee de bovenkant van de plakjes courgette in. Doe er wat kaas op en ander toppings die je in huis hebt en bak de mini-pizza’s in vijftien minuten bruin.

4. Appelsandwich

Hetzelfde idee als de courgettepizza’s, maar dan zoet. Snijd een appel in plakjes, smeer er notenpasta op en leg er een plakje appel bovenop. Tussen deze ‘sandwich’ kun je ook nog wat geraspte amandelen doen.

5. Omeletrolletjes met tonijn

Deze omeletrolletjes zijn gegarandeerd een succes op een feestje! Snijd een lente ui en halve rode peper in ringetje en een halve komkommer in blokjes. Mix dit met een blikje tonijn. Kluts twee eieren en bak ze. Vul de omelet met de vulling, rol hem op en snijd hem in ongeveer zes stukjes. Ook lekker: omelet gevuld met hüttenkäse en groente of zalm.

6. Slawraps

Makkelijker kan niet: smeer een groot blad sla, bijvoorbeeld ijsbergsla, in met hummus en vul het met reepjes groente en rol het op. Lekker met wortel, paprika, komkommer, kool of bijvoorbeeld kiemgroenten.

7. Geroosterde edamame boontjes

Mmmmm edamame boontjes. Ze zijn nóg smaakvoller als je ze even roostert. Verwarm de oven voor op 200 graden en meng de bonen met wat olijfolie en zout. Leg ze voor zo’n dertig minuten in de oven. Vergeet ze niet af en toe om te scheppen. Staat de oven nog aan? Rooster dan ook meteen kikkererwten met wat paprikapoeder of chilipoeder. Met een beetje fantasie lijken het net borrelnootjes.

8. Gevulde tomaat met hüttenkäse

Iets minder makkelijk mee te nemen, maar wel heel lekker. Hol voorzichtig een tomaat uit en vul hem met een beetje hüttenkäse en peper.

(bron: LekkerGEzond)

Read More

Slaperig na het eten.

  |   Nieuws

Misschien herken je het wel: zodra je een maaltijd achter de kiezen hebt, vallen je ogen bijna vanzelf dicht. Veel mensen ervaren na het eten een duf of slaperig gevoel. Hoe komt dat? We geven vijf belangrijke oorzaken, plus tips om voortaan te voorkomen dat je een dutje wilt doen na het eten.

Het verteren van voeding kost energie, maar als je volledig uitgeblust bent, dan is er misschien iets anders aan de hand. We geven vijf mogelijke oorzaken.

1. Je eet veel, heel veel koolhydraten

Eet je een maaltijd met veel koolhydraten? Dan is de kans groter dat je je hierna slaperig voelt. Dat zit zo: als je een maaltijd achter de kiezen hebt, worden de koolhydraten omgezet in bloedsuiker. Bloedsuiker wordt ook wel glucose genoemd. Idealiter wordt deze glucose vervolgens geleidelijk vrijgegeven aan je spieren en hersenen. Eet je veel geraffineerde koolhydraten en suikers, dan komt die glucose met een enorme vaart in je bloedbaan. Het gevolg: je bloedsuikerspiegel piekt en daalt snel, waardoor je vermoeid raakt.

Tip: Kies trage koolhydraten zoals volkorengranen, peulvruchten, noten, groenten en zoete aardappel. Maak bijvoorbeeld een lekkere maaltijdsalade met een paar van deze ingrediënten.

2. Je drinkt niet voldoende

Een hoop water in je lijf gaat verloren via zweet, ademhaling, urine en ontlasting. Dit moet je gedurende de dag aanvullen. Doe jij dat? Anders is de kans groot dat je je slaperig voelt na het eten.

Tip: Probeer minimaal twee liter water per dag te drinken. Het kan helpen om altijd een herbruikbare waterfles bij je te hebben. Daar past meestal minimaal een halve liter water in. Herinner jezelf eraan om deze op z’n minst vier keer per dag te vullen en je krijgt voldoende vocht binnen.

3. Je eet te snel

Kauw je amper, schrok je alles naar binnen of ben je altijd als eerste klaar met eten? Het kan zomaar de oorzaak zijn van je vermoeidheid. Het kost je lichaam namelijk meer energie om zo’n snel naar binnen gewerkte maaltijd te verteren.

Tip: Ons belangrijkste advies is om meer tijd te nemen voor je maaltijd. Neem kleinere happen en kauw goed. Probeer ook zoveel mogelijk aan tafel te eten en niet achter de televisie, voor de laptop of met je telefoon (of een boek) in de hand.

4. Je eet te veel

Bij grote maaltijden gaat er veel energie naar je spijsverteringsorganen. Hierdoor is er minder bloed beschikbaar voor je spieren en hersenen, waardoor je minder fut hebt om nog iets te doen en je je eerder slaperig voelt na het eten.

Tip: Probeer minder op te scheppen. Heb je nadat je bord leeg is nog steeds erge trek? Dan kun je altijd nog wat meer pakken.

5. Je hebt een voedselallergie of -intolerantie

Val je alsnog in slaap na het eten? Misschien heb je wel een intolerantie of allergie voor bepaalde voedingstoffen. Dit kan klachten geven, zoals vermoeidheid. Bij een intolerantie heeft je lichaam moeite met het verwerken en verteren van voedsel. Bij een allergie geeft het immuunsysteem reactie op voedsel.

(bron: GezondNu)

Tip: Overleg met de huisarts of het nut heeft om je te laten testen op allergie.

Read More