Zoveel suiker bevat jouw favoriete (luxe) koffie

  |   Nieuws

Luxe koffie bevat net zoveel suiker als gebak

frappuccino

Getty Images

Vind je koffie ook zo’n lekkere oppepper? En wat vind je dan het lekkerst: een cappuccino, een latte macchiato of gewoon zwarte koffie? Of val je voor een van die lekkere luxe koffiedranken met karamel, witte chocolade of kokos die je tegenwoordig op elke straathoek of tankstation kunt kopen? Pas wel op, want ze bevatten net zoveel suiker als gebak.

In Nederland wordt heel wat koffie gedronken; gemiddeld vier tot vijf kopjes per persoon per dag. En dat is meer dan bijvoorbeeld de Italianen per dag drinken. Zou je niet zeggen hè, van het volk dat de espresso heeft uitgevonden? Volgens het nationale koffie en theeonderzoek uit 2022 drinkt acht op de tien Nederlanders wel eens koffie. Dat is meer dan thee, want bijna zeven op de tien drinkt thee. Van de koffiedrinkers drinkt 45 procent het liefst zwarte koffie, gevolgd door cappuccino (25 procent). Als het gaat om dagelijks koffiedrinken zijn ouderen de jongeren de baas. 85 procent van de ouderen (55+) drinkt elke dag koffie, bij de jongeren is dat 30 procent.

Koffieketens

Waarschijnlijk heeft ons flinke koffiedrinkgedrag wel meegespeeld in de toename van het grote aantal koffie-etablissementen die er overal verschenen zijn de laatste jaren. De Starbucksachtige shops zijn echt als paddenstoelen uit de Nederlandse bodem geschoten, zeker in de grote steden maar ook in shoppingcentra en bij tankstations. De verschillende shops hebben gemeen dat ze een zeer uitgebreide koffie (en thee)kaart hebben waarop vele luxe dranken staan. Er is vaak zoveel te kiezen dat je acuut keuzestress krijgt. Kies je een “Mocha Frappuccino Blended Coffee”, een “Caramalised Macadamia Oat Latte” of een “White Chocolate Mocha”. Of toch maar gewoon een “cafe latte”, maar die kan dan ook nog iced, met plantaardige melk of met siroop of toppings (van cacaopoeder tot stroopwafelkruimels). En als jouw speciale koffie dan voor je gemaakt wordt, krijg je iets geserveerd dat qua uiterlijk kan concurreren met een milkshake, ijsje of een gebakje. En niet alleen qua uiterlijk, ook de calorieën en het suikergehalte doen er niet voor onder.

Waarom luxe koffie?

Zo’n luxe koffie is uiteraard een ultiem verwenmoment. Het ziet er indrukwekkend uit en door de uitgekiende combinaties smaakt het heerlijk. Koffie laat zich ook makkelijk combineren met andere smaken. Bekend van vroegere tijden zijn de Irish koffie (koffie met slagroom en een scheurt whisky) en de koffie mokka (koffie met chocolade). Maar de luxe koffiekaarten maken duidelijk dat er zoveel andere smaakcombinaties mogelijk zijn. Koffie doet het goed samen met karamel, chocolade, sinaasappel en met verwarmende kruiden als gember, kaneel en kardemom. Zeker als er dan ook room of opgeklopte melk in de koffie gaat, ontstaat er een verslavend lekkere smaak. Helaas meestal wel met veel suiker, want de smaaksiropen waarmee de koffies op smaak worden gebracht bevatten heel veel suiker.

Boordevol suiker en calorieën

Als we de calorieën en suikergehaltes van de luxe koffierecepten bekijken en is het schrikken (zie tabel). Wist je dat een kleine “White mocha” (240 ml) ongeveer 200 kcal levert en 23 gram suiker (ongeveer 6 klontjes suiker) bevat. Het maakt daarbij niet uit of je kiest voor een variant met gewone melk, sojamelk, amandelmelk of kokosmelk. Kies je voor de tall versie (350 ml) dan zit je al op ruim 300 kcal en 36 gram suiker (9 klontjes). En de tall versies zijn nog niet eens de grootste maten die je kunt kopen. Een grande bevat 475 ml en een venti 590 ml. Dan maar aan de thee? Een gewone kop thee is prima, daar zit geen suiker in, maar denk niet dat je met een luxe thee beter af bent. Een chai tea latte met volle melk levert al snel 34 gram suiker per kop van 350 ml. En drink je de speciale koffie en thee iced – dus gekoeld en met ijsklontjes – dan is het suikergehalte nog hoger. Dat is te verklaren, want iets wat je koud eet moet meer suiker bevatten voor eenzelfde zoete smaak. Het suikerrijkst op de kaart is een ‘Choco chip frappucino’. Deze levert je maar liefst 67 gram suiker (ruim 16 klontjes).

koffie

Koffie ongezond?

Voedingscentrum

Op zich is er niets ongezonds aan koffie. Koffie (zonder suiker en melk) staat net als water en thee in de schijf van 5. Het Voedingscentrum adviseert maximaal vijf kopjes koffie per dag. Maar daarmee bedoelen ze wel gewoon zwarte koffie zonder suiker of andere toevoegingen. De luxe koffies moet je toch meer vergelijken met frisdrank, een ijsje of een gebakje. Die zijn niet echt gezond te noemen en meer iets om af en toe lekker van te genieten.

Tabel

NaamVolumeKcal per kopSuiker per kop in gram
Americano (gewone koffie)350 ml100
Latte macchiato met volle melk350 ml17512
Latte macchiato et havermelk350 ml15510
Cappuccino met volle melk350 ml15511
Cappuccino met amandelmelk350 ml656
Caramel macchiato met havermelk350 ml19020
Mocha met kokosmelk350 ml23522
White mocha met havermelk350 ml32536
Iced caramel macchiato met havermelk325 ml (exclusief ijsklontjes)25029
Coffee frappuccino met amandelmelk325 ml (exclusief ijsklontjes)29040
Chocochip frappuccino  met amandelmelk325 ml (exclusief ijsklontjes)52067

Voedingswaardegegevens: bron website Starbucks

(bron: Gezondheidsnet)

Read More

  |   Nieuws
tips tegen cravings

Deze 5 valkuilen zorgen voor meer snaaitrek

Je bent goed op weg met je gezonde leefstijl en ineens snak je naar al het lekkere eten dat binnen handbereik ligt. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Inzicht krijgen in het ontstaan van snaaitrek kan je helpen om de cravings voor te zijn. Deze 5 dingen kunnen namelijk je trek verergeren.

1. Slecht slapen

Voldoende slaap essentieel is voor een fit lijf. Wist je dat slapen je zelfs kan helpen bij afvallen? Hier vertellen we je er alles over. Wanneer je slecht slaapt heb je minder energie. Om je energietekort te compenseren gaat je lijf snakken naar energie in de vorm van … suikers. Tada, je cravings zijn geboren. Al honderden tips om beter te slapen geprobeerd?

2. Veel suikers eten 

Wit brood met hagelslag, een fruitsapje, gezoete granola en een koekje bij de koffie. Het eten van veel suikers zorgt niet alleen voor een piek in energie, maar ook voor grotere schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Want na een energiepiek komt een energiedip. Dé periode waarin jij geneigd bent om een volgende reep of pak koeken te openen. 

3. Te weinig eten

Wanneer we op de kilo’s letten of gezonder willen leven zijn we al gauw geneigd om minder te gaan eten. Eerder legden we al uit dat het kan helpen om juist méér te eten als je wil afvallen. Eet je minder? Dan raak je niet verzadigd en ben je eerder geneigd om tussen de hoofdmaaltijden door te gaan snaaien. En daar ontstaat de lekkere trek.

4. Stress en emoties niet aanpakken

Inzicht in waar je craving naar ongezonde snacks vandaan komt is de eerste stap in de richting van een gezonde relatie met voeding. Eet je uit emotie? Uit verveling? Heb je dorst? Of heb je daadwerkelijk trek? Merk je dat je snaaibuien voortkomen uit stress of verveling? Het kan helpen om een alternatief te vinden om te ontladen of ontspannen. Emotie-eten is niet zomaar even op te lossen. Het liefst pak je dit bij de oorzaak aan. Heb je vaak last van emotie-eten? Diëtisten en therapeuten staan voor je klaar om emotie-eten bij de bron aan te pakken. Natuurlijk is er niks mis mee om op z’n tijd een heerlijke reep soldaat te maken. Het gaat uiteraard om balans. Wees vooral niet te streng voor jezelf als het even niet lukt om gezond te eten.

5. Saaie maaltijden eten

Dagelijks hetzelfde ontbijtje, dezelfde gevulde lunchtrommel en diezelfde dinerrecepten die wekelijks terugkeren. Je haalt veel meer voldoening uit het eten van maaltijden die je écht lekker vind. Doordat je meer voldaan bent neig je minder snel naar die lekkere maar ongezonde tussendoortjes.

(bron: GezondNu)

Read More

  |   Nieuws
Roggebrood

De 5 geheimen van roggebrood

Roggebrood heeft vandaag de dag een retro-karakter gekregen, maar dit donkerbruine bammetje blazen wij graag nieuw leven in! Het is namelijk niet alleen een lekkere, maar ook een gezonde lunchtip. We leggen vijf geheimen van dit zoete vezelbommetje op tafel.

Geheim 1: Fries roggebrood wordt niet gebakken

Fries Roggebrood heeft geen haast om de warme oven uit te komen. Het brood bakt namelijk tot wel 24 uur. Tenminste, écht bakken kun je het bijna niet noemen. De bakkers zetten de oven namelijk op een lage temperatuur, waardoor ze eerder garen dan bakken.

Geheim 2: Roggebrood smaakt in elke regio anders

Veel streken in Nederland kennen hun eigen soort roggebrood. De bekendste soorten komen uit Friesland en Brabant, maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? In Brabant bakken ze roggebrood een stuk korter, namelijk zo’n twee tot vier uur. En dit gebeurt op een hogere temperatuur. Brabants roggebrood heeft daarnaast een neutrale smaak en doet stiekem een beetje denken aan normaal brood. Naast gemalen rogge, bestaat dit roggebrood vaak uit tarwebloem, gist of zuurdesem. De echte zoetekauw zal eerder voor de Friese variant kiezen. Dit roggebrood bestaat alleen uit gebroken roggekorrels; er zit dus geen tarwe in. Tot slot kent de Friese soort een veel langere baktijd.

Geheim 3: De donkere kleur komt door de baktijd

Omdat het Friese roggebrood een veel langere baktijd kent, wordt een deel van het zetmeel omgezet in suikers. Hierdoor ontstaat de donkere kleur én de zoete smaak. Sommige mensen denken dat aan dit roggebrood suikers zijn toegevoegd, vanwege de smaak, maar dat is dus niet zo. Gezond en zoet, wat wil je nog meer?

Geheim 4: Roggebrood bevat meer vezels dan volkorenbrood

Roggebrood is een bron van vezels. Wist je dat het zelfs 30 procent meer vezels bevat dan volkorenbrood? Eet je roggebrood, dan zit je sneller en langer vol en doe je je darmen een groot plezier. De vezels in rogge bevatten ook nog eens pentosanen. Deze bijzondere vezel neemt veel vocht op en zorgt voor een goede spijsvertering. En of dat nog niet genoeg is, haal je tien procent van je algemene dagelijkse hoeveelheid ijzer uit één donkerbruin plakje.

Geheim 5: De supermarktvariant

Roggebrood uit de supermarkt wordt vaak in fabrieken gemaakt. De baktijd van dit brood is vele malen korter dan de Friese soort. Maar sneller is niet altijd beter: door dit versnelde tempo rijst het deeg niet voldoende en verteer je het roggebrood uit fabrieken hierdoor slechter. Plus: doordat het zetmeel niet omgezet wordt in suikers, voegen fabrieken vaak zelf suikers of stroop toe om het brood alsnog een zoete smaak te geven. Laat je dus niet misleiden en let op welk roggebrood je een plekje op jouw broodplank geeft.

(bron: GezondNu)

Read More

  |   Nieuws
Makkelijke en gezonde recepten als je weinig tijd hebt

6 makkelijke en gezonde recepten voor als je weinig tijd hebt

Heb je na een lange werkdag geen zin om in de keuken te staan, kun je geen pan meer zien vanwege een drukke periode of houd je gewoonweg niet zo van kokkerellen? Geen zorgen: er zijn genoeg recepten waarbij je maar een fractie van de dag in de keuken bevindt. Wij geven je zes makkelijke, snelle recepten voor als je weinig tijd hebt.

Altijd fijn om wat makkelijke recepten in je assortiment te hebben die je in een handomdraai klaarmaakt. Daarom geven wij je inspiratie en delen we zes snelle recepten met je. Toegegeven: sommige gerechten moeten wel nog even in de oven, maar jij kunt dan lekker wat anders doen. Van een boek lezen of in de tuin wroeten tot verder werken of in je studieboeken duiken.

Quiche met pompoen en kurkuma

Ingrediënten (4 personen): 500 gram pompoen, 2 rode uien, 2 teentjes knoflook, 4 eieren, 200 gram crème fraiche, 100 gram feta (of meer naar keuze), bladerdeeg, kurkuma en kerrie naar smaak

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht). Laat het bladerdeeg ontdooien als het uit de vriezer komt. Snijd de pompoen in kleine blokjes (schillen mag, hoeft niet). Snijd de rode ui in kleine stukjes en hak de knoflook grof. Bak dit in een pan en voeg vervolgens de pompoenblokjes toe. Bak of wok tot je er net met je vork in kunt prikken. Bekleed ondertussen de quichevorm met het bladerdeeg en prik wat gaatjes in de bodem. Verdeel de pompoen over het bladerdeeg. Klop in een kom de eieren met crème fraiche, peper en zout. Voeg naar smaak – maar wel flink wat – kerrie en kurkuma toe. Giet het mengsel op de pompoen en verkruimel vervolgens de feta over de quiche. Bak in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.

Bliksemsnelle pasta

Ingrediënten (4 personen): blikje tomaten, forse hand basilicum, geroosterde pijnboompitten (hoeveelheid naar smaak), halve pot zongedroogde tomaten, twee tenen knoflook.

Bereiding: Voor dit supersnelle pasta recept pureer je alle ingrediënten tot een mengsel. Voeg vervolgens wat hele geroosterde pijnboompitten en een beetje gekookt water toe. Zitten de gedroogde tomaten niet in olie, voeg dan ook wat olijfolie toe. Kook de pasta en garneer met parmezaanse kaas.

Spinaziesalade met dadels en pitabrood

Ingrediënten (2 personen): 1 rode ui, 100 gram medjool dadels, 2 pitabroodjes, 150 gram spinazie, scheutje balsamico-azijn, sumak en chilivlokken

Bereiding: snijd de ui en dadels in kleine stukjes. Meng de dadels met een scheutej balsamico-azijn en rode ui en laat het even trekken. Was de spinazie en snijd in kleine reepjes. Snijd champignons in vieren, bak ze kort en besprenkel met een scheutje tamari. Scheur de pitabroodjes in kleine stukjes en bak ze kort op hoog vuur. Strooi er wat sumak en chilivlokken overheen. Doe alles bij elkaar in een kom.

Pasta met pesto en tonijn

Ingrediënten (2 tot 3 personen): 180 gram penne of fusilli, 1 blikje tonijn op water
2 eetlepels groene pesto, 6 halve zongedroogde tomaatjes, flinke hand rucola, 1,5 eetlepel pijnboompitjes, 1 eetlepel extra vergine olijfolie

Bereiding: kook de pasta al dente, of volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet het af. Laat het even uitstomen en meng er een eetlepel extra vierge olijfolie door. Giet de tonijn af en haal het uit elkaar (niet te fijn). Snijd de tomaatjes in stukjes en rooster de pijnboompitjes. Roer de pesto door de pasta en meng de tonijn, tomaatjes, pijnboompitjes en rucola erdoor. Dit pastagerecht kun je lauw-warm serveren, maar ook koud als pastasalade.

De snelle versie van shakshuka

Ingrediënten: 1 blik 400 gram gepelde tomaten, 1 blikje tomatenpuree, 300 gram witte bonen of reuzebonen, 2 tomaten, 1 rode ui, 2 tenen knoflook, ½ tl korianderpoeder, ½ tl komijnzaad, ½ tl paprikapoeder, ½ chilipoeder, 4 eieren, brood, een beetje feta, koriander, versgemalen peper en zout

Bereiding: een versnelde versie van originele shakshuka recepten: snijd de ui in ringen, snijd de knoflook fijn en snijd de tomaten in stukjes. Verhit wat olijfolie in de pan en bak de kruiden aan tot het lekker begint te ruiken. Voeg nog wat olijfolie toe en bak de ui en knoflook een paar minuten mee. Doe nu de tomatenpuree, het blik gepelde tomaten, de stukjes verse tomaat en een blik witte bonen erbij. Breng aan de kook. Maak kuiltjes en breek de eieren hierin. Zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat 5-10 minuten pruttelen tot het eiwit gestold is en het eigeel nog zacht. Verkruimel feta erover en bestrooi met koriander. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Rooster brood voor erbij dat je erin kan dippen.

Frittata met kaas en basilicum

Ingrediënten (4 personen): 5-6 eieren, 75 gram geraspte oude kaas, 100 gr ricotta, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 courgette, 1 citroen, 3 takjes verse basilicum, 2 tl gedroogde oregano, 1-2 el olijfolie

Bereiding: snijd de ui en knoflook fijn. Doe de olijfolie in een koekenpan en bak op laag vuur de ui en knoflook voor drie minuten. Snijd de courgette in plakjes. Voeg ze bij het uimengsel. Bestrooi met oregano. Bak tot ze aan beide kanten een beetje bruin worden. Breng op smaak met zout en peper. Klop de eieren los in een kom. Voeg de geraspte kaas en een eetlepel ricotta toe. Breng op smaak met zout en peper. Giet de eieren over de courgettes. Laat het in zes tot acht minuten langzaam stollen. Extra: zet de frittata nog vier minuten in de oven onder de grill, totdat hij goudbruin is. Maak de frittata af met de overgebleven ricotta en verse blaadjes basilicum. Rasp tot slot de schil van de citroen boven de frittata.

(bron: GezondNu)

Read More

  |   Nieuws
tips om meer te bewegen

9 eenvoudige manieren om meer te bewegen

Regelmatig sporten is voor iedereen belangrijk. Maar wie wil afvallen en fitter wil worden, moet niet per se gaan sporten. Wat wel? Bewegen! Denk bij sportambitie niet aan zweten in de sportschool of kilometers hardlopen. Iets meer en iets anders bewegen heeft ook al groot effect. Alleen hoe beweeg je meer zonder heel veel moeite? Wij geven je tips!

Door te sporten kunnen je bloedsuikerwaarden lager worden. Glucose en vet zijn namelijk de brandstoffen voor de spieren. Wanneer je beweegt, wordt er dus extra energie gebruikt. Dit zorgt voor een betere doorbloeding, wat de volgende voordelen heeft: het zorgt voor een betere doorbloeding van het vetweefsel, verbetert de werking van insuline en zorgt dat de bloedglucosewaarden dalen. Voldoende beweging kan ervoor zorgen dat het lichaam gevoeliger wordt voor insuline, waardoor er minder medicijnen nodig zijn. Deze tips helpen je eenvoudig meer te bewegen:

1. Wandel met een stappenteller

Het klinkt misschien een beetje duf, maar wandelen met een stappenteller heeft echt zin. Uit een onderzoek van Stanford University bleek dat mensen met een stappenteller gemiddeld 27 procent meer bewegen. Ook was de bloeddruk van de proefpersonen met een stappenteller lager en waren ze meer afgevallen. Geef jezelf daarom een stappenteller cadeau en probeer iedere dag 10.000 stappen te zetten.

2. Neem altijd de trap

Wie kiest er niet eens voor de lift of roltrap in plaats van de trap? Toch is het veel gezonder om wel de trap te nemen. Met traplopen verbrand je tien kcal per minuut, dat is 560 kcal per uur. Dit is vijf keer meer dan wanneer je de lift neemt. En zoveel moeite kost het niet.

3. Begin klein

De grootste fout bij het beginnen met een goede gewoonte, is het nemen van te grote stappen. Te ambitieuze plannen zijn gedoemd om te mislukken. Hoe je je leefstijl wel succesvol kunt veranderen, vertelde psychiater Rogier Hoenders eerder in dit artikel. De truc is om je bewegingspatroon in kleine stapjes te veranderen. Dus begin iedere dag met een paar minuten extra bewegen of een keer extra de trap nemen. Zodra dit makkelijk gaat, kun je het jezelf iets moeilijker maken. Loop verder, loop de trap twee keer op en af of maak ieder weekend een wandeling.

4. Maak actieve karwei-kaarten

Handige tip voor gezinnen: laat elk gezinslid elke dag een kaart trekken met een andere actieve taak die moet worden uitgevoerd. Opruimen na het eten, de vuilnis buiten zetten – het zijn allemaal manieren om jezelf en de rest van het gezin van de bank te krijgen.

5. Kies niet voor de makkelijke weg

Er zijn maar weinig mensen die voor de wc boven kiezen als ze beneden zijn. En waarom zou je naar het koffiezetapparaat op een andere verdieping lopen als je er praktisch naast zit? Door iets meer moeite te nemen, en dus verder te lopen, beweeg je automatisch meer. Je kunt ook een bushalte eerder uitstappen of naar een halte verder lopen of naar de supermarkt aan de andere kant van de stad fietsen.

6. Maak het leuker met een podcast

Wie bewegen niet leuk vindt, hoeft het alleen maar leuker te maken. Lees een keer geen boek op de bank, maar wandel met een luisterboek/podcast in je oren. Geloof ons: je wandelt zó weg!

7. Plak bewegen aan een gewoonte

Gemiddeld duurt het 66 dagen voordat een handeling in je systeem zit. Een gewoonte toevoegen is dus best lastig. Je maakt het makkelijker door gebruik te maken van je bestaande rituelen. Zie het als een gratis investering: het kost geen extra wilskracht om het ook echt te gaan doen. Gebruik een als-dan-planning. Bijvoorbeeld: als ik naar huis fiets vanuit het werk, dan ga ik sporten.

8. Doe overal microbewegingen

Bewegen kan altijd en overal, zeker met microbewegingen. Sta je in de rij? Zit je achter de laptop? Heb je een etentje? Doe dan wat microbewegingen die anderen niet gemakkelijk zullen opvallen. Je kern zal je bedanken!

9. Doe een week alles met de fiets

Alles met de fiets? Ja, alles in de stad of het dorp waar je woont. Voor dat ritje naar de sportschool, supermarkt of het centrum, kun je net zo goed de fiets pakken. Misschien houd je deze gezonde gewoonte er na een week wel in.

(bron: GezondNu)

Read More

  |   Nieuws
Duurzamer eten

8 eenvoudige tips om duurzamer te eten

Druiven uit Zuid-Afrika, bonen uit Kenia en garnalen uit Vietnam. Als jouw eten meer van de wereld gezien heeft dan jijzelf, is het misschien goed om daar eens bij stil te staan. Met deze tips eet jij een flink stuk duurzamer.

Om maar meteen met een hard feit te beginnen: de voedingsindustrie is verantwoordelijk voor bijna 30% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door andere keuzes te maken, kun je dus veel impact hebben. En het leuke is, die keuzes kunnen meteen een culinaire ontdekkingsreis zijn! Door nieuwe recepten uit te proberen en producten te proeven die in je buurt gemaakt worden. Kortom, door te proberen, plukken en proeven! De wereld verbeteren mag ook leuk én lekker zijn!

Tips om duurzamer te eten

  • Sta stil bij de weg die jouw voeding aflegt om op jouw bord te belanden. Hoe korter de weg, hoe beter voor het milieu.
  • Eet je (bijna) elke dag vlees of vis? Zet voortaan maximaal een à twee keer per week vlees of vis op het menu. Zo verklein je de impact op de natuur, maar hoef je je favoriete gerecht niet helemaal niet missen.
  • Koop lokale producten. Op veel plekken zijn inmiddels boodschappendiensten die producten van boeren uit de buurt bij jou thuis bezorgen. Handig!
  • Toch vlees? Kies voor vlees van dieren die – liefst dicht bij jouw huis – buiten hebben gelopen. Toch vis? Kies voor duurzame vis via de VISwijzer. Een tool die ontwikkeld is om op een eenvoudige manier te checken of de vis die jij koopt verantwoord en zo diervriendelijk mogelijk is.
  • Let op de seizoenen. Aardbeien eten in de winter betekent dat het fruit heel wat kilometers heeft afgelegd of een boel energie verbruikt heeft om te groeien.
  • Restjes in de koelkast? Gooi ze niet weg, maar verwerk ze tot een ander gerecht. Met het kookboek Kook je koelkast leeg van Too Good To Go voorkom je dat die halve krop paksoi en dat restje aardappels alsnog in je gft-bak verdwijnen.
  • Ga het liefst voor onbewerkte voeding. Bewerkte voeding heeft een grotere ecologische impact dan onbewerkte voeding en is vaak ook een stuk minder gezond.
  • En last but nog least: kies als het even kan voor biologische producten.

(bron: GezondNu)

Read More

  |   Nieuws

4 tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel (en waarom dit zo belangrijk is)

Iedereen – maar dan ook echt iedereen – gedijt het beste bij een stabiele bloedsuikerspiegel. Het pieken en dalen van je bloedsuikerspiegel kan namelijk zorgen voor hongerbuien, stemmingswisselingen en een schommelend energieniveau. Alles waar je géén zin in hebt. Zo zorg je voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

In het meinummer van Gezondnu vertelt orthomoleculair therapeut en hormoondiëtist Iris de Goede meer over onze schommelende bloedsuikerspiegel. “Een bloedsuikerspiegel die de hele dag heen en weer schiet, is niet ideaal voor je hormonale balans en je energielevel.” In de rubriek Spreekuur lees je meer over hoe je schommelende bloedsuikerspiegel kan herkennen. Maar hoe houd je je bloedsuikerspiegel dan in het gareel?

1. Maak van je ontbijt de belangrijkste maaltijd

‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’, luidt niet voor niets een bekende uitdrukking. Met een flink ontbijt breng je je stofwisseling en spijsvertering op gang en zorg je voor een energiek begin van de dag. Ook ontdekten Tsjechische onderzoekers dat de dag beginnen met een uitgebreid ontbijt hét recept is voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Wat er ’s ochtends op je bord ligt, maakt natuurlijk wel uit. Kies het liefst voor een eiwit- en vezelrijk ontbijt. Eiwitten werken verzadigend en vezels zorgen dat koolhydraten langzamer door je lichaam worden opgenomen. Het effect? Een bloedsuikerspiegel zonder gejojo. Begin de dag eens met een omelet met groente of Griekse yoghurt met zelfgemaakte granola.

2. Eet meer vezels

Niet alleen in je ontbijt verdienen vezels een bijrol, maar in alle maaltijden die je eet. Vezels vertragen de opname van koolhydraten, waardoor de suiker uit koolhydraten geleidelijk vrijkomt in je bloed. Ook mooi meegenomen: vezels voeden de goede bacteriën in je darmen. Gooi voor een vezelrijk menu: peulvruchten, havermout, groente, noten en zaden en volkoren granen in je boodschappenmandje.

De naam zegt het al: snelle suikers zorgen ervoor dat je bloedsuiker snel stijgt. Koekjes, snoep, witte pasta en witbrood worden door je lichaam namelijk vliegensvlug omgezet in suiker. Je bloedsuikerspiegel stijgt daardoor als een speer om in hetzelfde tempo weer te dalen. Snackattacks en een humeur als een rollercoaster zijn dan bijna gegarandeerd. Reden genoeg om snelle suikers links te laten liggen, toch? Je bloedsuikerspiegel is je dankbaar.

4. Eet langzaam

Voor iedereen die kampioen snel eten is: probeer vanaf vandaag eens om langzamer en bewuster te eten. Eet je in een rustig tempo en neem je kleine hapjes, dan blijft je bloedsuikerspiegel stabieler. In voeding waar je bijna niet op hoeft te kauwen, zitten ook vaak snelle koolhydraten. Voeding waar je flink je tanden voor moet gebruiken, bevatten juist vaak langzame koolhydraten. Deze tips helpen je eettempo vertragen:

  • Zet een timer. Door een timer te zetten bij een grotere maaltijd, kun je goed meten of je een snelle of langzame eter bent. Doe je ongeveer twintig minuten over een maaltijd, dan ben je goed bezig.
  • Eet met je andere hand. Ben je linkshandig? Eet dan eens met je rechterhand. Je eet automatisch langzamer als je met je niet dominante hand eet.
  • Pauzeer tussen de happen. Leg na elke hap je lepel, mes of vork neer. Hoe verder het bestek van je mond is, hoe beter.
  • Gebruik je zintuigen beter. Focus je op de geur, de structuur van het eten in je mond of hoe het eruitziet. Vergeet uiteraard ook niet om vaak te kauwen.

(bron: GezondNu)

Read More

Brede oproep voor toch schrappen btw op groente en fruit

  |   Nieuws
Brede oproep voor toch schrappen btw op groente en fruit

Het kabinet moet zich niet laten tegenhouden door een onderzoek, waaruit blijkt dat het schrappen van het btw-tarief voor groente en fruit op allerlei bezwaren stuit. ‘Hak een knoop door over welke producten wel en niet onder de wet vallen, en voer deze zo snel mogelijk in.’ Dat stellen vertegenwoordigers van onder meer 13 gemeenten, 17 GGD’en, Jeugdartsen NederlandAlliantie Voeding in de ZorgAlliantie Voeding voor de Gezonde GeneratieJOGGFoodwatch en ruim 30 artsen, hoogleraren en andere wetenschappers.

Teleurgesteld

In een brief aan het kabinet stellen de ondertekenaars dat een btw-verlaging op groente en fruit effectief en uitvoerbaar is en dat er veel maatschappelijk draagvlak voor is. Met 91 procent steun onder de bevolking is de maatregel het meest populaire voorstel uit het regeerakkoord. De ondertekenaars zijn teleurgesteld in de uitkomsten van het onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren. De onderzoekers blijven volgens hen steken bij de vraag wat precies verstaan moet worden onder groente en fruit. Ze betwisten vervolgens of het wel een effectieve maatregel is, en ze wijzen op het mislopen van btw-inkomsten. Volgens de ondertekenaars is het altijd al een politieke keuze geweest welke producten onder welk btw-tarief vallen. ‘Dan moet het toch ook mogelijk zijn om duidelijke keuzes te maken bij de afschaffing van btw op bijvoorbeeld onbewerkte groente en fruit?’, stellen ze in de brief.

Wel effectief

De zorgen over de effectiviteit van de maatregel zijn volgens de ondertekenaars ook niet terecht: ‘Wetenschappers houden doorgaans graag een slag om de arm, maar in dit geval is er consensus: prijsmaatregelen op voeding zijn effectief. Zo liet bijvoorbeeld een Nederlandse studie waarin mensen een half jaar lang 50 procent korting kregen op groente en fruit zien dat dit leidde tot een significante stijging van de aankopen van deze gezonde voedingsproducten, terwijl een educatief programma geen effecten liet zien. Ook onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie laten zien dat prijsverlagingen op gezonde producten echt bijdragen aan de consumptie ervan, een effect dat toeneemt als deze samen met de suikertaks wordt ingevoerd.’

Voorbeeld van andere landen

De ondertekenaars roepen het kabinet op om een voorbeeld te nemen aan landen als Spanje, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk, die de invoering van btw-verlaging op groente en fruit recent probleemloos en met resultaat hebben doorgevoerd. De gezondheidswinst die deze maatregelen op termijn opleveren, vertaalt zich volgens hen in meer levensgeluk, lagere zorgkosten van een gezondere bevolking, hogere arbeidsparticipatie en minder arbeidsongeschiktheid.

Bron: Gemeente Amsterdam

Read More

  |   Nieuws

Te veel suiker gegeten? Zo help jij je lijf er weer bovenop

Je begint de dag met een croissant en frisdrank, vult dat later op de dag aan met een paar koekjes en wit brood en ‘s avonds schuif je een patatje oorlog naar binnen. Oh, en tussendoor maak je een reep chocolade meester en geniet je van een zoete traktatie op het werk. Suiker, suiker suiker! Wat kun je doen als je te veel suiker hebt gegeten?

Ineens lig je ‘s middags voor apegapen op de bank, reageer je geprikkeld, snak je naar zoetigheid en is je altijd zo gladde huid verdwenen. Allemaal waarschuwingen dat je misschien wel te veel suiker hebt gegeten. Wat kun je dan doen?

Tip 1: besef dat je lichaam gaat snakken naar meer suiker

Als je suiker eet, krijg je een dosis aan het feel-good hormoon dopamine. Je bloedsuikerspiegel stijgt en het hormoon leptine krijgt een oppepper. Dat laatste zorgt ervoor dat je hersenen een seintje krijgen om meer zoet te nemen. De sleutel: niet toegeven aan verleidingen. Leg zoet – van koekjes tot frisdrank – uit het zicht en tackel de grootste suikerbronnen.

Tip 2: drink water

Water helpt om gifstoffen weg te spoelen, helpt bij de spijsvertering en bestrijdt een opgeblazen gevoel. Hydrateren, dus! Komt water drinken je neus uit? Voeg schijfjes citroen, sinaasappel of komkommer toe aan je water of stop er verse kruiden in zoals munt.

Tip 3: eet vezels en eiwitten

Suiker geeft je bloedsuikerspiegel een korte boost met even later een net zo sterke daling. Door voedingsmiddelen te eten met langzame koolhydraten, vezels en eiwitten vertraagt je spijsvertering, vertraagt de opname van suikers en stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Zo voorkom je dat je om 12 uur ‘s middags gapend op kantoor zit. Vul een bakje met yoghurt, maak een omelet of eet zelfgemaakte havermoutpap.

Tip 4: kom in beweging

Ook al zit je midden in de suikerdip: kom van die bank en ga bewegen. Door je spieren in te zetten, gebruik je de suikers in plaats van dat je ze alleen opslaat. Je hoeft niet te gaan zweten of uren te trainen. Een korte wandeling is voldoende. Zweet je wel, dan zorg je ervoor dat je gifstoffen afvoert. Dat is wel een extra pluspunt.

Tip 5: plan je ontbijt

Verplichte kost na een dag vol suiker: een suikerarm en volwaardig ontbijt. Het ideale ontbijt bestaat vooral uit eiwitten en in mindere mate uit vet en koolhydraten. De eiwitten geven je een verzadigd gevoel en de koolhydraten moedigen je aan om de opgeslagen suikers van de dag ervoor te verbranden. Wat dacht je van een ontbijt met tofu?

Tip 6: ga naar de yoga

Yoga? Ja, yoga! Veel mensen zullen zich erin herkennen dat zoet verleidelijker is als je gestrest bent. Dus: tem je stress. Dat kan ook door een boek te lezen of een film te kijken, maar yoga is een fijne manier om écht te ontspannen, piekergedachtes te laten verdwijnen, je hoofd leeg te maken en tegelijkertijd je lichaam beweegt. Zo voorkom je dat je nog meer suiker gaat eten. Kom erachter welke vorm van yoga bij jou past en ga aan de slag.

Tip 7: organiseer een gezonde maaltijd voor later

Zet je koksmuts op en maak overdag alvast een maaltijd voor de avond. Dat kan ook prima een salade of quiche zijn – makkelijk, eiwitrijk en gezond. Zo voorkom je dat je naar het restaurant met de twee gouden bogen gaat (ja, die) of met een druk op de knop je eten laat voorrijden.

(bron: GezondNu)

Read More

  |   Nieuws
Stress schildklier

Funest voor vrouwen: dit is het effect van stress op je schildklier

Te veel stress is voor niemand goed. Je gaat er slecht door slapen, concentreren wordt moeilijker en het vreet energie. Maar wist je dat stress ook een groot probleem vormt voor je schildklier? Vooral vrouwen moeten hier voor oppassen.

Om te weten waarom stress een probleem vormt voor je schildklier – en daarmee ook je gezondheid – is het handig om te weten wat de functie van de schildklier precies is. De schildklier produceert een hormoon en geeft dit hormoon af aan ons bloed. Dit hormoon zet voeding om in energie: de stofwisseling. Je hersenen produceren een hormoon dat ervoor zorgt dat de schildklier goed zijn werk kan doen. Als je schildklier te langzaam werkt, komt er te weinig schildklierhormoon in je bloed. Hierdoor maakt ons lichaam minder goed energie aan en werkt de stofwisseling trager. Voor je gezondheid heeft dat veel gevolgen. Vooral vrouwen hebben last van een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd. Het komt zelfs vijf keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.

Vermoeidheid en haaruitval

Een traagwerkende schildklier geeft veel klachten. De bekendste zijn het vaak koud hebben, vermoeidheid, aankomen in gewicht, last hebben van verstopping, haaruitval en een onregelmatige hartslag. De meeste schildklieraandoeningen zijn het gevolg van een auto-immuunziekte. Dat is een ziekte die ontstaat doordat het immuunsysteem in het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen een deel van het eigen lichaam.

Stress legt schildklierwerking plat

Ook stress is één van de belangrijkste oorzaken van schildklierklachten. Waarom? Omdat stress het belangrijke werk van je schildklieren onderdrukt. We hebben het dan niet over gezonde stress voor spannende momenten in je leven, maar over langdurige stress. Je schildklier kan nu eenmaal niet goed functioneren, als continu stresshormonen als cortisol en adrenaline worden aangemaakt. Alle aandacht in je lichaam gaat dan naar het aanmaken van deze hormonen. Omdat deze stresshormonen worden aangemaakt in je bijnieren, worden ook die hier meestal de dupe van.

De rol van de bijnieren

Onze bijnieren zijn belangrijker dan je denkt, want als deze haperen door te veel stress, kunnen ook de hypothalamus en de hypofyse hun werk niet goed uitvoeren. Deze zijn verantwoordelijk voor het aansturen van je zenuwstelsel. En het wordt nog ingewikkelder, want de hypofyse is dus ook verantwoordelijk voor het aansturen van je schildklierhormonen. Al met al heeft stress dus een groot effect op heel veel organen, die beginnen bij een traagwerkende schildklier. Met klachten als hoofdpijn, extreme vermoeidheid en een schommelende bloedsuikerspiegel als gevolg. Naast je schildklier heeft stress nog meer onverwachte gevolgen op je lichaam.

3 anti-stress tips voor je schildklier

Als je schildklierproblemen hebt en veel stress ervaart, is het daarom belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Dat begint bij het achterhalen van de oorzaak. Als langdurige stress een grote weerslag heeft op je dagelijks leven, is het verstandig om hulp in te schakelen. Deze drie dingen kun je zelf doen om spanning om te zetten in ontspanning:

1. Zet magnesium op het menu
In stressvolle periodes raakt je magnesium-voorraad langzaam op, terwijl je deze juist dan zo hard nodig hebt. Magnesium is namelijk een belangrijk anti-stress mineraal. Magnesium komt vooral voor in donkere bladgroenten, zoals spinazie. Andere goede bronnen zijn: noten, zaden, rauwe cacao, avocado’s, bananen, gedroogde abrikozen, gedroogde vijgen, peulvruchten en schaal- en schelpdieren.

2. Ga de natuur in
Alleen al gewoon buiten zijn in de natuur werkt stressverlagend, blijkt uit onderzoek. Vaker een frisse neus halen is dus een goed idee. Als je dan ook nog eens een beetje beweegt, help je jouw lichaam extra te wapenen tegen stress. Ga dus vooral vaker wandelen in het bos of fietsen langs de weilanden.

3. Adem rustig
Gestreste mensen ademen vaak (onbewust) te snel. Ademhalingsoefeningen helpen om in weer in de ruststand te komen. Maak er een momentje van als de stress te veel wordt. Leg je handen op je buik, adem diep in door je neus en weer uit door je mond. Herhaal dit net zolang tot je ademhaling weer rustig is.

(bron: GezondNu)

Read More