Blog

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?

  |   Nieuws

Donkerbruin brood

Getty Images

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is?

Van ‘simpel’ bruinbrood tot ambachtelijk brood met zaden en pitten: er zijn allerlei soorten brood verkrijgbaar. Veel mensen weten wel dat ze in plaats van witbrood beter voor bruinbrood kunnen kiezen. Hierin zitten meer vezels en andere goede voedingsstoffen. Maar toch zegt een bruine kleur niet altijd alles over de gezondheid van het brood. Soms wordt brood donkerder gemaakt met geroosterd moutmeel of gekarameliseerd suiker. In feite eet je dan witbrood, ook al ziet het er wel donker uit. De kleur van het brood zegt niks over de voedingsstoffen die erin zitten, dat doen alleen de ingrediënten.

Welk brood moet je dan wél kiezen?

Als je bij de bakker bent of voor het broodschap in de supermarkt staat, kun je het beste kiezen voor volkorenbrood. Dit is de meeste gezonde keuze, omdat hier de meeste goede voedingsstoffen zitten zoals B-vitamines en mineralen zoals jodium en ijzer. Ook zit in volkorenbrood veel vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Én het eten van volkorenproducten, waaronder volkorenbrood, verlaagt de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Hoe weet je of brood volkoren is?

Brood mag volgens de wet alleen volkorenbrood worden genoemd als het voor 100 procent uit volkorenmeel bestaat. Op het etiket staat dan ‘volkoren’. Koop je brood bij de bakker en wil je weten of het van volkorenmeel gemaakt is, dan kun je dat het beste even vragen.

En hoe zit het met bruinbrood of meergranenbrood?

Bruinbrood wordt gemaakt van een mix van volkorenmeel en bloem. Het bestaat dus niet voor 100 procent uit volkorenmeel en bevat daardoor minder vezels dan volkorenbrood. Maar meestal zit er in bruinbrood nog voldoende vezels en staat het daarom in de Schijf van Vijf. Alleen als er in bruinbrood minder dan 4,5 gram vezel per 100 gram zit, is het een minder gezonde keuze.

Voor meergranenbrood is de regel dat het uit minimaal 3 verschillende graansoorten moet bestaan. Hierbij kan van ieder graansoort de gehele korrel zijn gebruikt (volkorenmeel), alleen de graankern (bloem), of een mix hiervan. Meergranenbrood kan dus volledig van volkorenmeel zijn gemaakt, ook dan zie je op verpakking ‘volkoren staan’. Maar is meergranenbrood gemaakt van bloem, dan is het witbrood. Kijk dus altijd goed op de verpakking en laat je niet misleiden door de kleur van het brood.

(bron: Voedingscentrum)