Blog

  |   Nieuws
Voedselverspilling tegengaan: deze producten kun je lang na de houdbaarheidsdatum nog eten

Deze producten kun je na de houdbaarheidsdatum nog eten

Besparen op voeding en minder voedsel verspillen? Grote kans dat jij af en toe onnodig eten weggooit. Een pak rijst achter in de kast of een blikje tomatenpuree onder in de la gevonden dat over de datum is? Weggooien is zonde! Sommige producten kun je ver na de houdbaarheidsdatum nog eten. Hoe weet je welke producten je nog kunt eten? Wij delen een handige checklist.

Stap 1: Ken de verschillen

Op bijna alle producten vind je een houdbaarheidsdatum. Fabrikanten zijn het verplicht om deze datum op een product te zetten. Goed om te weten: er bestaan verschillende soorten houdbaarheidsdata. De THT-datum is namelijk niet hetzelfde als de TGT-datum. THT staat voor ten minste houdbaar tot, dit betekent dat de fabrikant tenminste tot de aangegeven datum de kwaliteit van het product kan garanderen. Na deze datum kan de smaak wat veranderen, maar in de meeste gevallen is er ver na deze datum niets met de producten aan de hand. Bij producten met een TGT-datum is het wel oppassen geblazen. TGT staat voor te gebruiken tot. Deze term vind je op producten die snel bederven, zoals vlees, vis en zuivel. Deze producten kun je na de houdbaarheidsdatum beter niet meer eten.

Stap 2: Kijk, ruik en proef

Een product achter uit de voorraadkast gevist met een THT-datum? Gebruik je zintuigen om erachter te komen of het product nog goed is. Zijn er klonten in het product ontstaan of is er schimmel te vinden? Of ruikt het muf of overheersend? Gooi de producten dan weg. Ziet het product er nog goed uit en ruikt het nog goed? Dan is het tijd om te proeven. Proef een klein beetje en oordeel of het anders smaakt dan normaal. Kun je geen verschillen ontdekken? Weer een potje of blikje gered van de vuilnisbak!

Stap 3: Check de producten

Twijfel je over een product? Met deze handige tool van het Voedingscentrum kun je per voedingsmiddel bekijken hoelang een product houdbaar is en hoe je dit het beste kunt bewaren. Handig! Je diepvries slim inzetten om producten langer vers te houden? Deze tips zijn onmisbaar!

Deze dingen kun je ver na de houdbaarheidsdatum nog eten

Pasta, rijst en bloem: Droge producten zoals pasta en rijst kun je een jaar na houdbaarheidsdatum nog eten. Bewaar ze in een goed afsluitbare pot op een donkere en koele plek. Hetzelfde geldt voor droge producten die je in baksels gebruikt zoals meel en bloem. Tip: schrijf de datum op de pot.

Voedsel uit blik: Tomatenpuree, perziken in blik of kant-en-klare soep zijn vaak nog lang na de houbaarheidsdatum goed. Naast kijken, ruiken en proeven is het handig om te checken of het blik bol staat. Als dit het geval is kun je het product wel beter weggooien.

Koffie: bewaar je koffiebonen of een pak koffie in de gesloten verpakking op een koele en droge plek? Dan is dit product tot een jaar na de THT-datum houdbaar. Ook hier geldt weer: kijken, ruiken, proeven!

Chocolade: Goed nieuws: je favoriete reep chocolade is tot twee maanden na de THT-datum nog goed. Bewaar de chocolade wel op kamertemperatuur op een droge plek om te voorkomen dat de chocolade wit uitslaat.

Honing, jam en pindakaas: Honing en jam barsten van de suiker en zijn daardoor, zolang de verpakking gesloten blijft, jarenlang te bewaren. Zolang je het potje pindakaas dicht laat zitten is dit product ook ongeveer een jaar na de THT-datum te bewaren in de koelkast. Natuurlijke pindakaas bevat geen zout, suiker en andere conserveringsmiddelen die de houdbaarheid verlengen. Ongeopend kun je deze pindakaas enkele maanden bewaren in de koelkast.

Ketchup en mosterd: Sauzen als ketchup en mosterd kun je tot twee maanden na de THT-datum nog eten, mits het product nog goed ruikt en smaakt.

Koekjes en chips: Vanwege het hoge suiker- en zoutgehalte in deze producten zijn koekjes en chips vaak nog twee maanden na de THT-datum goed en soms zelfs langer.

(bron: GEzondNu)