Blog

  |   Nieuws
Je bmi berekenen: slim of schadelijk?

Je BMI berekenen: slim of schadelijk? 

Het BMI wordt internationaal gebruikt als maatstaf voor een gezond gewicht. Toch is er veel kritiek op deze maatstaf. Hoe betrouwbaar is het BMI? En wat zegt de Body Mass Index over je gezondheid?

De American Medical Association heeft gestemd voor een nieuw beleid om de Body Mass Index te vervangen. Ze noemen het BMI een misleidende maatstaf, racistisch en schadelijk. Toch hebben we jarenlang het BMI gebruikt als maatstaf voor onze gezondheid. Wat is hier aan de hand?

Kritiek op het BMI

Je BMI – oftewel Body Mass Index – is een maatstaf die laat zien of je een gezond gewicht hebt ten opzichte van je lengte. Op de basisschool werd je BMI al door de schoolarts berekend en ook het Voedingscentrum haalt het BMI aan om te bepalen of je gewicht gezond is. Niet heel gek dat we er heilig van overtuigd zijn dat dit getal je vertelt of je wel of niet gezond bent. Is je BMI hoger dan 30, dan val je in de categorie ‘obesitas’. En aan deze categorie worden allerlei gezondheidsgevolgen gelinkt zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Aan deze categorisering hangen dus behoorlijk grote labels.

Waarom is het BMI racistisch? Het onderzoek waar de berekening van de Body Mass Index op gebaseerd is, is alleen uitgevoerd op witte, Europese mannen. Mensen van een andere etniciteit, die van nature een andere lichaamsbouw kunnen hebben, werden hier niet in meegenomen. Wat voor een zwarte vrouw een gezond gewicht is, kan door het BMI-systeem worden geclassificeerd als overgewicht. Voor veel mensen is het BMI daarom helemaal geen goede maatstaf. Daarnaast houdt de Body Mass Index ook geen rekening met je gender, spiermassa, leeftijd of vetpercentage. Zo kan een voor jou gezond gewicht door het BMI als obesitas of ondergewicht worden geclassificeerd.

Hoe schadelijk is het de Body Mass Index?

Ben je bezig met afvallen of gezond leven? Waarschijnlijk heb je wel een keer (of tien) je BMI berekend om te checken of je goed op weg was. Maar wat als dit vertekende resultaat tegenvalt? Dit resulteert in teleurstelling en kan het je gevoel van falen geven. Zowel mentaal als lichamelijk kan dit gevolgen hebben. Je voelt je slecht over jezelf met als gevolg dat je minder goed voor jezelf gaat zorgen. Dit kan een trigger zijn om minder te eten of juist om meer ongezonde producten te eten, om niet meer bewegen of om juist excessief te sporten. Goed voor jezelf zorgen zegt dus veel meer over je gezondheid dat de Body Mass Index. Focus je daarom liever op het creëren van gezonde gewoontes, en wees hierbij niet te streng voor jezelf.

(bron: GezondNu)