Blog

  |   Nieuws
Dit ijsje uit het vriesvak heeft de minste calorieën

Dit ijsje uit het vriesvak heeft de minste calorieën

Warm weer vraagt om een lekker, koud ijsje. Dan kun je natuurlijk kiezen voor een bak roomijs, maar dan weet je ook wel dat je niet héél gezond bezig bent. Daarom vragen wij ons af: welk ijsje uit het vriesvak heeft eigenlijk de minste calorieën?

IJs valt niet bepaald binnen de Schijf van Vijf, maar af en toe een koude snack op een stokje past in een gezond eetpatroon. Er zit wel verschil in welke soort je kiest: het ene ijsje bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere. Als je voor de minste calorieën wil gaan is het verstandig om de roomijsjes links te laten liggen. “Roomijs bevat behalve suiker ook veel verzadigd vet”, aldus het Voedingscentrum. Een waterijsje is een een gezondere keuze, maar ook tussen waterijsjes zit verschil.

IJsjes met veel en weinig calorieën

Welk ijsje is dan ‘verantwoord’ genoeg om in je boodschappenmandje te leggen? Het Voedingscentrum heeft zes ijsjes uit de supermarkt met elkaar vergeleken als het gaat om het aantal calorieën, komen ze:

Het ijsje met het laagste aantal calorieën komt uit op 36 kcal per stuk, terwijl het ijsje met de meeste calorieën maar liefst 285 kcal aantikt. De ijskoude snack met 285 kcal per stuk gaat over de Jumbo Choc’s met amandelen. Voor 85 gram een flinke caloriebom dus. De Chantilly cornetto’s van Albert Heijn zet het Voedingscentrum op plek vijf. Dit ijsje van 69 gram bevat 217 kcal. Ai! Snel door naar nummer vier: G’woon Chocosticks met 100 kcal per stuk (34 gram). De Ola Twister Peek-a-Blue bevat 66 kcal per ijsje (72 gram) en op nummer twee eindigt Jumbo Space Shuttles met 40 kcal per 55 gram. Het ijsje met de allerminste calorieën is volgens het Voedingscentrum Albert Heijn Fruitijs met aardbeiensmaak. Dit ijsje bevat 36 kcal per stuk (50 gram).

Wil je weten hoeveel calorieën jouw favoriete ijsje bevat? Via de ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum kun je je ijsje makkelijk opzoeken. Met de app kun je ook de streepjescode op de verpakking scannen. Handig!

Zelf ijs maken

Dus, wil je een ijsje met minder calorieën? Kies dan voor een waterijsje in plaats van roomijs, want het maakt nogal uit welk ijsje je uit de vriezer trekt. Of ga voor een kleine portie: een ijsje van bijvoorbeeld 30 gram, in plaats van een variant van 80 gram. Je kunt natuurlijk ook zelf ijs maken! Dan weet je precies wat erin gaat. Maak bijvoorbeeld waterijsjes op basis van alleen fruit of van vruchten in combinatie met halfvolle yoghurt. Klinkt goed, toch?

(bron GezondNu)