Blog

  |   Nieuws
tips tegen cravings

Deze 5 valkuilen zorgen voor meer snaaitrek

Je bent goed op weg met je gezonde leefstijl en ineens snak je naar al het lekkere eten dat binnen handbereik ligt. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Inzicht krijgen in het ontstaan van snaaitrek kan je helpen om de cravings voor te zijn. Deze 5 dingen kunnen namelijk je trek verergeren.

1. Slecht slapen

Voldoende slaap essentieel is voor een fit lijf. Wist je dat slapen je zelfs kan helpen bij afvallen? Hier vertellen we je er alles over. Wanneer je slecht slaapt heb je minder energie. Om je energietekort te compenseren gaat je lijf snakken naar energie in de vorm van … suikers. Tada, je cravings zijn geboren. Al honderden tips om beter te slapen geprobeerd?

2. Veel suikers eten 

Wit brood met hagelslag, een fruitsapje, gezoete granola en een koekje bij de koffie. Het eten van veel suikers zorgt niet alleen voor een piek in energie, maar ook voor grotere schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Want na een energiepiek komt een energiedip. Dé periode waarin jij geneigd bent om een volgende reep of pak koeken te openen. 

3. Te weinig eten

Wanneer we op de kilo’s letten of gezonder willen leven zijn we al gauw geneigd om minder te gaan eten. Eerder legden we al uit dat het kan helpen om juist méér te eten als je wil afvallen. Eet je minder? Dan raak je niet verzadigd en ben je eerder geneigd om tussen de hoofdmaaltijden door te gaan snaaien. En daar ontstaat de lekkere trek.

4. Stress en emoties niet aanpakken

Inzicht in waar je craving naar ongezonde snacks vandaan komt is de eerste stap in de richting van een gezonde relatie met voeding. Eet je uit emotie? Uit verveling? Heb je dorst? Of heb je daadwerkelijk trek? Merk je dat je snaaibuien voortkomen uit stress of verveling? Het kan helpen om een alternatief te vinden om te ontladen of ontspannen. Emotie-eten is niet zomaar even op te lossen. Het liefst pak je dit bij de oorzaak aan. Heb je vaak last van emotie-eten? Diëtisten en therapeuten staan voor je klaar om emotie-eten bij de bron aan te pakken. Natuurlijk is er niks mis mee om op z’n tijd een heerlijke reep soldaat te maken. Het gaat uiteraard om balans. Wees vooral niet te streng voor jezelf als het even niet lukt om gezond te eten.

5. Saaie maaltijden eten

Dagelijks hetzelfde ontbijtje, dezelfde gevulde lunchtrommel en diezelfde dinerrecepten die wekelijks terugkeren. Je haalt veel meer voldoening uit het eten van maaltijden die je écht lekker vind. Doordat je meer voldaan bent neig je minder snel naar die lekkere maar ongezonde tussendoortjes.

(bron: GezondNu)