Blog

  |   Nieuws
Fouten die je maakt bij het eten van fruit

Deze fouten maak je (nooit meer) bij het eten van fruit

Het zit vol vezels, vitaminen, antioxidanten.. ja, fruit is gezond voor je. Neem vooral een banaan. Of mandarijn. Of peer. Maar voordat je een hap neemt, wees er zeker van dat je niet één van deze zes fouten maakt. Dat zou namelijk zonde zijn van je gezonde fruithapje!

1. Je eet fruit ongelimiteerd

Ja, fruit is gezond, voedzaam en lekker. Maar eet jij een bomvolle fruitschaal leeg in één dag, dan wordt je bloedsuikerspiegel niet zo vrolijk. Fruit bevat namelijk van nature (vrij veel) suiker. Hierdoor kun je bij grote hoeveelheden schommelingen krijgen in je bloedsuikerspiegel. Eet je dagelijks twee tot drie stuks fruit (en soms iets meer), dan is er niets aan de hand.

2. Je luistert niet naar je hongergevoel

Heb je trek in iets zoets? Een klein tussendoortje? Of heb je flinke honger, maar is het nog geen tijd om de avondmaaltijd op tafel te zetten? Houd rekening met het moment bij het kiezen van fruit. Want: een banaan vult meer dan een handje druiven.

3. Je eet maar één of twee soorten fruit

Dat je een favoriet soort fruit hebt, betekent niet dat je die dagelijks moet eten. Liever niet zelfs. Net als elk voedingsmiddel, heeft ook elk soort fruit zijn eigen voedingswaarde en samenstelling. Ja, ook bij fruit is variatie het toverwoord.

4. Je eet fruit niet in combinatie met eiwit

Oei, weer een protest van je bloedsuikerspiegel. Die heeft liever dat je fruit combineert met een eiwit. Dat zijn namelijk vrienden van elkaar die graag samenwerken. Combineer je dit met een eiwit, dan glijdt het voedsel langzamer door je lichaam en wordt het beter opgenomen.

5. Je eet de schil niet

Zonde, zonde, zonde. In de schil zitten de meeste vitaminen, vezels en antioxidanten. Niet meer schillen dus, die appel en peer. En voor de echte fruitliefhebbers: ook een kiwischil en aardbeienkroontje kun je prima eten (wel even goed wassen).

6. Je drinkt je fruit

Een sapje is lekker, maar je mist het één en ander. De vezels bijvoorbeeld. Wat er wel veel in zit: suiker. Drink je het sapje langzaam, dan zal je er niet zoveel van merken. Maar als het sapje ontzettend lekker is, heb je geen zin om kleine nipjes te nemen. Zin in een sapje? Voeg dan een vet toe (avocado!), zodat suikers langzamer door het lichaam worden gevoerd.

(bron: GezondNu)