Blog

Vermoeidheid, haaruitval en andere symptomen van een jodiumtekort

  |   Nieuws

Vermoeidheid, haaruitval en andere symptomen van een jodiumtekort

Jodium komt in zeer weinig voedingsmiddelen voor. Dat maakt dat maar liefst een derde van de wereldbevolking met een jodiumtekort kampt. Waarom is jodium zo belangrijk, en wat zijn de symptomen van een jodiumtekort?

Wat is jodium?

Getty_jodium_zout_2023.jpg

Jodium is een mineraal dat door onze schildklier gebruikt wordt om schildklierhormonen te maken en die zijn belangrijk voor de energiestofwisseling in je lichaam. Jodium speelt ook een rol bij het goed functioneren van het zenuwstelsel en cognitieve functies zoals concentratie, geheugen, leervermogen, het probleemoplossend vermogen en de intelligentie. Daarnaast zorgt jodium ook mee voor een gezonde huid. 

Wie is vatbaar voor een jodiumtekort?

 • Zwangere vrouwen, omdat ze aan hun eigen behoefte en aan die van de baby moeten voldoen.
 • Mensen die leven in landen waar heel weinig jodium in de bodem zit. Dit omvat Zuid-Azië, Zuidoost-Azië, Nieuw-Zeeland en Europese landen
 • Mensen die zout zonder jodium eten (staat op het etiket)
 • Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen.

Wat zijn de symptomen van een jodiumtekort?

Aangezien jodium door ons lichaam wordt gebruikt om schildklierhormonen te maken, zorgt een jodiumtekort voor een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie), en dat geeft deze tien symptomen.

1. Zwelling in de nek

De schildklier is een kleine, vlindervormige klier vooraan in de nek. Bij een jodiumtekort gaat de schildklier extra hard werken, waardoor die gaat opzwellen. We spreken dan van een struma.Onbehandeld kan een struma blijvende schade veroorzaken aan de schildklier.

2. Onverwachte gewichtstoename

Een laag jodiumgehalte kan je stofwisseling vertragen en stimuleren dat voedsel wordt opgeslagen als vet, in plaats van te worden verbrand als energie. Dit kan leiden tot gewichtstoename.

3. Vermoeidheid

Bijna 80% van de mensen met een lage schildklierhormoonspiegel zou zijn moe en futloos zoeken. Dat komt omdat ons lichaam jodium nodig heeft om energie te maken. 

4. Haaruitval

Schildklierhormonen helpen de groei van de haarzakjes regelen. Na verloop van tijd kan een jodiumtekort dus zorgen voor haarverlies. 

5. Droge, schilferige huid

Jodium helpt je huidcellen te regenereren en te hydrateren via zweet, waardoor een tekort kan leiden tot een droge, schilferige huid. 

6. Snel koud hebben

Sommige studies hebben aangetoond dat meer dan 80% van de mensen met een laag schildklierhormoongehalte gevoeliger zijn voor koude temperaturen dan normaal. Een jodiumtekort kan ook je metabolisme vertragen, en een tragere stofwisseling genereert minder warmte, waardoor je over het algemeen kouder hebt. 

7. Veranderingen in de hartslag

Te weinig jodium kan ervoor zorgen dat je hartslag daalt, waardoor je je zwak, vermoeid en duizelig kan voelen. 

8. Problemen met leren en onthouden

Schildklierhormonen helpen je hersenen groeien en ontwikkelen. Daarom kan een tekort aan jodium, dat nodig is om schildklierhormonen te maken, de cognitieve functies belemmeren. 

9. Problemen tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen moeten genoeg jodium binnenkrijgen om te voldoen aan hun eigen dagelijkse behoeften én aan die van de groeiende baby. Bij een te lage inname riskeren ze niet alleen alle bovenstaande symptomen, maar ook zwangerschapscomplicaties waardoor minder groeit en ook de hersenontwikkeling wordt vertraagd. Een ernstig jodiumtekort zou zelfs het risico op een doodgeboorte verhogen.  

10. Zware of onregelmatige menstruatie

Onderzoek toont ook aan dat vrouwen met lage schildklierhormoonspiegels vaker menstruatiecycli met zware bloedingen ervaren. Dit komt omdat lage schildklierhormoonspiegels de signalen van hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus verstoren.

In welke voeding zit jodium?

Er zijn maar weinig goede bronnen van jodium in de voeding. Dit is een van de redenen waarom jodiumtekort wereldwijd veel voorkomt. Voedingsmiddelen die wel uitstekende bronnen zijn van jodium, zijn onder andere:

 • Zeewier
 • Kabeljauw
 • Yoghurt
 • Gejodeerd zout
 • Garnalen
 • Ei
 • Tonijn in blik
 • Gedroogde pruimen

(bron: Gezondheid.be)