Blog

  |   Nieuws
Zijn diepvriesgroenten net zo gezond als verse groenten?

Zijn diepvriesgroenten net zo gezond als verse groenten?

Gezond leven en het eten van voldoende groenten gaan hand in hand. Wie zich bezighoudt met gezondheid let vaak op de inname van groentes en andersom. De richtlijn van het Voedingscentrum is om minimaal 250 gram groente op een dag te eten. Maar tellen hierbij alleen de verse groenten? Of zijn diepvriesgroenten net zo gezond?  

Een zak groenten uit de vriezer door je maaltje gooien kan gezond koken een stuk makkelijker maken. Maar zijn diepvriesgroenten net zo gezond als verse veggies? Of kun je toch beter een portie verse groente in huis halen?

Zijn diepvriesgroenten gezond?

Ja, diepvriesgroenten zijn gezond. Vaak zijn groenten uit het vriesvak zelfs net zo gezond als verse groenten. Diepvriesgroenten worden na de oogst meteen naar een verwerkingsfabriek vervoerd. Hier worden ze snel verwerkt waardoor ze zo min mogelijk worden blootgesteld aan licht en lucht waardoor ze de meeste vitamines behouden. Wanneer verse groenten in de supermarkt schappen liggen hebben ze vaak al een hele reis achter de rug. Hoe ouder de groentes, hoe meer vitamines er verloren zijn gegaan.

Bevatten diepvriesgroenten evenveel vitamines?

Haal je je groenten uit het vriesvak? Dan zitten er net zo veel vitamines in je maaltje als wanneer je een verse stronk broccoli koopt. Hoe dat komt? In een verwerkingsfabriek worden de groenten heel kort gekookt en met vlijmscherpe messen gesneden. Snijd je zelf de groente in stukken? Dan gebruik je een mes dat een stuk botter is en snijd je een stuk langzamer dan de machine in de fabriek.Dit zorgt ervoor dat er veel meer van de celstructuur in de groente kapot gaat. Hoe minder celstructuur er beschadigt raakt, hoe minder micronutriënten er verloren gaan. Volgens Voedingsexpert Karolien Olaerts worden groenten enkele uren na het oogsten tot zo’n 35 graden Celsius ingevroren. Het snelle vriesproces zorgt er ook voor dat de cellen nauwelijks beschadigen. Wil je extra veel vitamines behouden? Kook de groenten dan beetgaar in een klein laagje water. Mooi meegenomen want zo bespaar je ook energie.

Zijn alle diepvriesgroenten even gezond?

Helaas, niet elke zak groenten de je uit het vriesvak trekt is even gezond. Spinazie à la creme of rode kool wat een flinke schep suiker aan toe is gevoegd is natuurlijk ietsje minder gezond. Check de ingrediëntenlijst op de verpakking. Bij veel zakken groenten zal je ontdekken dat er ook vetten, suikers of smaakmakers zijn toegevoegd. Zitten er enkel groenten in? Dan zit je goed!

Gezond eten wordt makkelijker

Nog een reden waarom diepvriesgroenten super gezond zijn: het maakt gezond eten makkelijker. Ze zijn al in stukken gesneden, ze hoeven minder lang te koken én je kunt gemakkelijk een voorraadje aanleggen in de vriezer. Natuurlijk zijn verse groenten in de veel gerechten een stuk smakelijker. Maar diepvriesgroenten maken het je op dagen dat je weinig tijd wel een stuk makkelijker om voldoende groenten binnen te krijgen.

(bron: GezondNu)