Blog

Zijn oliebollen nou echt zo ongezond?

  |   Nieuws

oliebollen

Het komt misschien door de naam: oliebol. Je denkt meteen “daar zit een enorme hoeveelheid calorieën in”. Terecht? Of valt het wel mee? Dit zit er allemaal in zo’n vettig bolletje.

Sommige mensen vinden niks leuker dan zelf bakken op oudjaarsavond, anderen staan geduldig in de rij voor de kraam. Maar traditie is het: oliebollen met oud en nieuw. Het eerste recept stamt al uit de zeventiende eeuw, al heten ze dan nog ‘oliecoecen’. Wat zit er eigenlijk precies in zo’n oliebol?

Nauwelijks suiker

Oliebollen bestaan uit een beslag van bloem, melk, gist en een heel klein beetje suiker. Eventueel kun je nog wat rozijnen, krenten of sukade toevoegen. Het deeg van oliebollen lijkt dus wel wat op brooddeeg, het bevat dan ook weinig suiker.

Het venijn zit ‘m in het frituren: je gaart de oliebollen in heet frituurvet. Daarbij wordt het nodige vet opgezogen in de bollen. Volgens de Eetmeter van het Voedingscentrum bevat een oliebol ongeveer 160 kilocalorieën, maar zij gaan wel uit van een kleintje (65 gram). Een gemiddelde oliebol van de oliebollenkraam zal al snel 120 gram wegen en dan kom je dus op ongeveer 300 kilocalorieën per stuk uit. Behoorlijk veel voor een tussendoortje, maar het is ook weer niet schokkend. Vergelijk het maar met een punt mokkataart (396 kcal), appeltaart (292 kcal), schaaltje chips (217 kcal), grote reep chocola (411 kcal) of twee eetlepels pinda’s (250 kcal). Voordeel is dat een oliebol nauwelijks suiker bevat.

Oliebollenmanagement

Door het hoge vetgehalte bieden oliebollen redelijk wat verzadiging. Het legt ook een goede ‘bodem’ in de maag voor de alcoholische drankjes op oudjaarsavond. Maar het is nogal een verschil of je er één of twee eet op oudjaarsavond, of dat je de halve schaal soldaat maakt. En het scheelt ook of je de hele maand december een stop maakt bij elke oliebollenkraam die je tegenkomt, of dat je het gewoon houdt bij die ene avond in het jaar.

Als je problemen hebt met je gewicht, spreek dan met jezelf af hoeveel oliebollen je wilt eten en hou je daar aan. Een beetje oliebollenmanagement dus.

Zijn appelflappen gezonder?

Je zou verwachten dat appelbeignets (gefrituurd deeg met appelvulling, gesuikerd na het bakken) of appelflappen (bladerdeeg met appelvulling) slankere keuzes zijn. Deze bevatten echter meer calorieën en ook meer suiker. Alleen kleine, zelfgebakken appelbeignets zijn wel een betere keuze.

Zelf doen scheelt

Een goede optie is wel om thuis zelf kleine oliebollen te bakken. Of maak zelf kleine appelbeignets van schijfjes appel met een dun laagje beignetbeslag. Besteed ook wat aandacht aan gezond frituren en laat je oliebollen of beignets goed uitlekken op keukenpapier. Dat scheelt weer!

 KilocalorieënVetVerzadigd vet
Oliebol (65 gram)157 kcal6 gram1 gram
Oliebol met rozijnen (65 gram)166 kcal        6 gram1 gram
Appelbeignet (70 gram)185 kcal      14 gram2 gram
Appelbol (175 gram)417 kcal        24 gram5 gram
Appelflap (100 gram)36 kcal        22 gram4 gram

Bron: Voedingscentrum

Gezondheidsnet