Blog

  |   Nieuws
Gezond gourmetten tijdens de feestdagen: zo doe je dat

Gezond gourmetten tijdens de feestdagen: zo doe je dat

Een traditie tijdens de feestdagen: gourmetten. Vaak krijgen het witte stokbrood, de romige vette sausjes, de kant-en-klare salades en het vlees de hoofdrol, maar het kan anders! Met deze tips tover je het gezondste gourmet ooit op tafel. Smakelijk én gezonder.

Tip 1: Een keer invetten

Gezond tafelen begint bij het invetten van het gourmetstel. Ga na of dat wel echt nodig is. De meeste gourmetstellen hebben een anti-aanbaklaag en dan is veel boter overbodig. Een tip is om het gourmetstel met een kwastje één keer goed in te vetten met olijfolie. Vet ook de pannetjes van te voren in. Als je af en toe opnieuw boter wilt gebruiken, gebruik dan ook het kwastje; zo voorkom je dat je bakt in te veel boter.

Tip 2: Gourmet met groente

Vlees hoort bij gourmetten, denk je misschien. Maar dat hoeft niet. Kies voor groente. Met paprika, aubergine, mini-maiskolf, ui, prei, asperge, courgette en champignon beperk je de calorieën. En: het smaakt goed en ziet er feestelijk uit. Ook fruit kun je prima op het gourmetstel bakken. Varieer met stukjes ananas, appel en banaan.

Tip 3: Kies voor kleine porties

In gezelschap eten we onbewust meer én zeker tijdens de kerstdagen draait alles om eten. Kies daarom voor kleine porties, ook om voedselverspilling (en extra kilo’s) te voorkomen. Halveer de hoeveelheid vlees en bewaar het grootste deel in de koelkast. Groente en fruit mogen op tafel. Wit stokbrood kun je beter achterwege laten. Hier eet je al snel te veel van. Toch zin in een broodje? Snijd dan een half volkoren stokbrood in stukken en bewaar de andere helft voor een later moment. Smeersels en dips voor op brood kun je prima zelf maken. Een yoghurtdip, hummus of guacamole bijvoorbeeld. Als bijgerecht kun je kiezen voor een schaaltje met komkommer, cherrytomaten en paprika, fruitspiesjes en zelfgemaakte aardappelsalade. Wissel af door een omelet (met groenten) of havermoutpannenkoek met kaneel te bakken in het gourmetpannetje.

Tip 4: Eet mager vlees en vis

Vleesliefhebber? Kies je vlees dan zorgvuldig. De kant-en-klare gourmetpakketten bevatten vaak veel rood vlees en zout. Kies je vlees daarom zelf en koop mager vlees zoals kip, kalkoen, filetlapjes, varkenshaas en biefstuk. Vette vleessoorten met veel verzadigd vet, zoals speklap, gehakt, lamskotelet en lamskarbonade, horen niet thuis in een gezonde gourmet. Haal niet te veel vleessoorten in huis; grote kans dat je veel weg kunt gooien. Koop drie soorten en zet ook vis op het menu. Zalm en garnalen smaken heerlijk van het gourmetstel.

Tip 5: Maak zelf sausjes

Ook voor de sausjes op tafel geldt: maak ze zelf. Kant-en-klare pindasaus, mayonaise en curry zijn enorme caloriebommen. Maak zelf pindasaus op basis van honderd procent pure pindakaas. Meng vier eetlepels pindakaas met water, sambal, suiker, ketjap en limoensap in een pan et voilà. Meng yoghurt met twee teentjes geperste knoflook en bieslook en je eigen knoflooksaus is een feit. Je kunt je vlees ook op smaak brengen door het zelf te kruiden.

Tip 6: Doe water bij de wijn

Een glas wijn smaakt extra lekker bij een stukje vlees, maar bevat veel calorieën. Wissel ieder glas wijn af met een glas water. Zo drink je de helft minder alcohol tijdens kerst en voorkom je hoogstwaarschijnlijk ook een kater. Het beste is natuurlijk om het bij één glas wijn te houden. Zorg dat er voldoende water op tafel staat en breng het op smaak met munt en citroen.

(bron: GezondNu)