Tijd voor ‘self-care’
Ga zitten en adem diep in
Heb je soms ook het gevoel dat de dagen te kort zijn en dat je constant een racet tegen de klok? Opstaan, ontbijten, de kinderen naar school brengen, de hond uitlaten, naar de fitness gaan, naar je werk rijden, de kinderen terug oppikken, het gras maaien, huiswerk nakijken om dan doodmoe in je bed neer te ploffen. Hoog tijd om wat tijd voor jezelf te nemen!
Tijd voor ‘self-care’
De laatste jaren neemt het aantal Belgen die kampen met psychische problemen toe. In 2018 leed 6% aan een depressieve stoornis en 8% aan een angststoornis (1). Die cijfers komen overeen met het Europese gemiddelde. We leven gehaast en hebben het gevoel dat we constant aan allerlei eisen en verwachtingen, die we vaak onszelf opleggen, moeten voldoen.
Al die druk veroorzaakt stress en dat kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid: spijsverteringsproblemen (diarree, opgeblazen gevoel, constipatie, winderigheid, etc.)en het prikkelbare darm syndroom (PDS) komen vaker voor bij mensen met veel stress (2). De boodschap is duidelijk : het is absoluut noodzakelijk om af en toe een pauze in te lassen. Leer relativeren en durf nee te zeggen om je innerlijke rust terug te vinden !
Maak tijd vrij voor jezelf en relativeer
Niet gemakkelijk, hoor ik je zeggen? Een stressvrij leven kan inderdaad niet van vandaag op morgen worden bereikt. Maar door kleine details in je dagelijks leven te veranderen en anders te leren omgaan met bepaalde gebeurtenissen, zul je stap voor stap stress onder controle krijgen.
Begin met relativeren! Is het zo belangrijk om vandaag het gras te maaien? Is het erg als je kind een 6 op 10 haalt in plaats van een 7, omdat je zijn huiswerk niet hebt nagekeken?Gebruik deze ‘extra’ tijd om te doen wat jij leuk vindt: yoga, een boek lezen, een bad nemen, een wandeling maken. Het belangrijkste is dat je naar jezelf luistert en je door niemand laat storen.
Leer nee zeggen
Naar jezelf luisteren betekent ook dat je « nee » of « nu niet » durft zeggen. Het is begrijpelijk dat je de mensen om je heen tevreden wil houden en dat waarschijnlijk ook graag doet maar toch is het belangrijk om je eigen grenzen te stellen. Wordt iets je te veel? Probeer dat dan te voelen. Het is belangrijk dat je dit gevoel leert herkennen en vooral leert accepteren. Leg aan anderen uit wat je doet en waarom, het kan je alleen maar helpen. Ze zullen beter begrijpen waarom je je voortaan niet meer in allerlei bochten wringt als ze daarom vragen. En dat zal evenveel – of zelfs meer – inspanning van jou vergen als van hen.Onthoud ook dat die regel voor alle niveaus en alle situaties geldt, het maakt niet uit of het om je kinderen, je partner, je collega’s of zelfs je baas gaat. Vergeet niet dat je hen nog altijd zal helpen, alleen zal je nu in staat zijn even los te koppelen, als het allemaal te veel wordt, en gewoon voor jezelf te zorgen. Op de lange termijn is iedereen daar gebaat bij.
(bron: Gezondheid.be)