Blog

Vrouwelijke vegetariërs hoger risico op heupfractuur

  |   Nieuws
Vrouwelijke vegetariërs meer risico op heupfractuur

Vrouwen die vegetarisch eten, hebben 33 procent meer kans op een heupfractuur in vergelijking met vrouwen die regelmatig vlees eten. Dit blijkt uit een onderzoek onder 27.000 Britse vrouwen, die 20 jaar zijn gevolgd. De onderzoekers speculeren dat vegetariërs mogelijk niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor een goede gezondheid van botten en spieren.   

Slechtere botgezondheid

Steeds meer mensen eten vegetarisch of geheel plantaardig. Hierdoor nemen de zorgen toe over een slechte gezondheid van de botten en een hoger risico op fracturen bij vegetariërs en veganisten. In eerdere studies werd gezien dat vegetariërs een lagere botmineraaldichtheid hebben dan mensen die vlees en vis eten. Maar er is weinig onderzoek gedaan naar de vraag of vegetariërs een groter risico lopen op bepaalde fracturen.

Twee decennia

Om het risico van voeding op heupfracturen te onderzoeken, voerden wetenschappers van de Universiteit van Leeds een grootschalige analyse uit met behulp van de gegevens van 27.000 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 69 jaar. Deze vrouwen zijn 20 jaar gevolgd als onderdeel van de UK Women’s Cohort Study. De vrouwen hebben tussen 1995 en 1998 een vragenlijst ingevuld over hun eetpatroon en leefstijl. Deze gegevens werden gekoppeld aan de medische gegevens van de deelnemers over ongeveer 20 jaar, om vast te stellen wie een heupfractuur opliep in die periode. 

Onderzoeksgroepen

Vervolgens werden de vrouwen gegroepeerd als reguliere vleeseters (meer dan 5 keer per week vlees),  flexitatiërs (minder dan 5 keer per week vlees), pescotariërs (wel vis maar geen vlees) of vegetariërs (geen vlees of vis). Veganisten werden opgenomen in de vegetarische groep, omdat er niet genoeg veganisten waren om ze afzonderlijk te bestuderen. De analyse hield ook rekening met andere factoren die van invloed kunnen zijn op het risico op heupfracturen, waaronder leeftijd, alcoholgebruik, roken, bewegingsgewoonten, menopauzestatus en sociaaleconomische status. 

Botgezondheid en ondergewicht

Gedurende het onderzoek ontwikkelden 822 vrouwen (ongeveer 3 procent) heupfracturen op een gemiddelde leeftijd van 83 jaar. Vergeleken met reguliere vleeseters hadden vegetariërs 33 procent meer kans op een heupfractuur. Er werd door de onderzoekers echter geen verhoogd risico gezien bij pescotariërs en flexitariërs. De redenen voor het hogere risico zijn onduidelijk. De onderzoekers vermoeden dat vegetariërs vatbaar zijn voor vallen en breuken omdat ze mogelijk niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen voor een goede gezondheid van botten en spieren. Daarnaast stellen de onderzoekers dat vegetariërs meer kans hebben op ondergewicht dan vleeseters. Hierdoor hebben ze, naast zwakkere botten en spieren, ook minder vet op hun lichaam, dat als een stootkussen kan dienen bij een val. 

(bron: nieuwsvoordietisten)