Blog

Waarom verbrandt de een makkelijker vet dan de ander?

  |   Nieuws

De tip om sneller vet te verbranden

Vet verbranden lijkt voor sommige mensen wel van nature te gaan, terwijl het bij anderen een eeuwigheid duurt. Hoe komt dat eigenlijk? En kun je er iets aan doen om nog sneller vet te verbranden?

Vetten of koolhydraten verbranden

Ons lichaam gebruikt vooral koolhydraten en vetten als energiebronnen. Omdat ons lichaam altijd rekening houdt met perioden van weinig eten, worden er voorraden aangemaakt. Van koolhydraten zijn dat er niet veel, omdat deze vrij makkelijk en daarmee als eerste worden gebruikt bij energieverbranding. Bij vetten is dat anders, die worden in onze onderhuidse speklaag bewaard als voorraad. Ook tussen de organen in de buik en soms zelfs in de organen wordt vet opgeslagen. Je kunt helaas niet kiezen welke van de twee energiebronnen wordt omgezet tot energie, al zijn koolhydraten vaak wel favoriet vanwege de snelle werking.

Verschillende metabolismes in ruststand

Ook als je niets doet, verbruik je energie. Deze energie gaat bijvoorbeeld naar het kloppen van het hart, de ademhaling, het op peil houden van de lichaamstemperatuur en het functioneren van de hersenen. Dit heet het basaal metabolisme (BMR); het energieverbruik van personen in rust. Het BMR is bij de ene persoon anders dan bij de ander en verschilt per geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Dat wordt aangevuld met twee andere soorten metabolisme: het postprandiale metabolisme (het calorieverbruik bij het verteren van een maaltijd) en het inspanningsmetabolisme (het calorieverbruik na een fysieke of mentale inspanning).

Zo kun je sneller vet verbranden

Regelmatig bewegen en evenwichtige voeding verhogen het basismetabolisme, waardoor je in ruststand meer energie zult halen uit koolhydraten en vetten. Britse onderzoekers publiceerden al eerder een onderzoek waaruit zij concludeerden dat mensen die regelmatig bewegen meer vet verbranden tijdens een inspanning. Hoe fitter het lichaam is, hoe meer vet er dus wordt verloren. Dit bleek vooral bij vrouwen het geval. Het laat overeenkomsten zien met de resultaten uit eerder wetenschappelijk onderzoek dat heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging het basismetabolisme, en dus het energieverbruik of de calorieën, verhoogt.

Liever bewegen dan streng diëten

Wie het jojo-effect wil vermijden na een streng dieet, kan beter kiezen voor regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding. Omdat het lichaam in een overlevingstoestand belandt bij een crashdieet, daalt het basismetabolisme. Het duurt daarna een lange tijd voordat de stofwisseling weer op gang komt, waardoor de verloren kilo’s vervolgens vaak weer te zien zijn op de weegschaal. De meest duurzame weg blijkt dus toch een gezond voedingspatroon te zijn, aangevuld met lichaamsbeweging op regelmatige basis.

Bron(nen): 

  • Gezondheid.be