Blog

Gourmet ideeën: tips en recepten

  |   Nieuws

Veel mensen gourmetten tijdens de feestdagen. Met het gezin aan tafel, pannetjes erbij… en bakken maar. Wil je er een gevarieerd etentje van maken? Wat dacht je bijvoorbeeld van vis, groentespiesjes, champignons, aardappeltjes, omelet en pannenkoek?

Bekijk de tips en recepten hieronder voor een spetterende gourmetavond.

Wissel af met vlees en vis

Een standaard gourmetschotel van de supermarkt met hamburgers, worstjes en slavinken is makkelijk, maar bevat vaak veel bewerkt vlees en ook veel verzadigd vet en calorieën. Wil je je gasten mager vlees aanbieden? Denk eens aan biefstukreepjes, kipfilet of varkenshaasjes.

En wat dacht je van vis? Dat is ook heel geschikt om mee te gourmetten. Bijvoorbeeld stukjes zalm en tonijn of garnaaltjes. Je kunt zelf het vlees in stukjes snijden, maar veel supermarkten hebben ook gourmetschalen met vooral mager vlees of vis.

Vegetarisch gourmetten

Vegetarisch gourmetten kan natuurlijk ook. Keuze genoeg in het vega-schap. Kant-en-klare vleesvervangers bevatten vaak veel zout. Je kunt vegetarische burgers ook gemakkelijk zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan kleine burgers of balletjes van kikkererwten, bonen of linzen. Of marineer stukjes tofu of tempé.

Welke groente serveer je bij gourmetten?

Serveer verschillende bakjes met kleine stukjes groente om te bakken, zoals champignons, paprika, prei, ui of bosuitjes. Voor tussen het bakken door kun je bakjes met snackgroenten neerzetten, zoals kleine worteltjes, radijsjes, tomaatjes, reepjes paprika of schijfjes komkommer.

Maak je eigen groentespiesen

Supermakkelijk om te maken. Serveer bakjes met rauwe groente en laat je gasten ze zelf rijgen aan houten spiesjes. Zo kunnen ze variëren met de groentes die er zijn. Courgette, paprika, tomaat, ui, venkel, noem maar op.

Salades

Een frisse salade is lekker voor erbij. Een eenvoudige salade met sla, tomaat en komkommer is prima, maar het kan ook spannender. Bijvoorbeeld met groente zoals wortel, stukjes paprika of kool. Strooi er wat noten doorheen of pepertjes voor de pit. En een lekkere dressing natuurlijk. Er is zoveel keus: maak het zo exotisch of juist zo eenvoudig als jij wilt.

l

Omeletjes

Niks zo veelzijdig als een ei. Een basisrecept voor omelet heb je zo gemaakt. Neem 4 eieren, doe er 4 eetlepels halfvolle melk bij en goed mixen. Dan heb je voor 8 kleine omeletjes genoeg. Je kunt de mix vlak van tevoren klaarmaken. De omelet kunnen je gasten vullen met alles wat ze lekker vinden: kaas, prei, tomaat, champignons, een lente-uitje, een chilipepertje.

Pannenkoek

Ook zo’n gerecht waar je alle kanten mee op kan: de pannenkoek. Je kunt in plaats van witte bloem kiezen voor volkorenmeel. Zet lekkere bakjes klaar om de pannenkoek mee op te leuken, zoals spinazie, champignons, cherrytomaatjes en walnoten. Ook lekker bij de pannenkoek: fruit zoals appel, peer en banaan.

Olie en vet

Zet schaaltjes of flesjes olie klaar om in te bakken, zoals zonnebloemolie of olijfolie. Je kunt ook vloeibare bak- en braadproducten gebruiken in een knijpfles. Hierin zit minder verzadigd vet dan in roomboter. Als je olie gebruikt, kun je om het spannend te maken de olie een extra kick geven. Bijvoorbeeld met een chilipepertje, een paar stukjes knoflook, tijm, rozemarijn of een schijfje citroen.

Lekkere dips

Lekkere, bijzondere dips maak je gewoon zelf. En nee, dat kost echt niet veel tijd. Ook heerlijk op een volkorenstokbroodje. (bron: Voedingscentrum)