Blog

Gezond december door: wacht niet tot de goede voornemens

  |   Nieuws

December is voor veel mensen een maand vol verleidingen. Na de pepernoten en chocoladeletters volgen de kerstkransjes en goedgevulde stollen. En vergeet de oliebollenkramen niet. Geen makkelijke maand om minder te snoepen of op je gewicht te letten. Maar waarom zou je wachten tot 1 januari? Wat er in december niet aankomt, hoeft er in het nieuwe jaar niet af.

Twee derde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al mee bezig, zo bleek recent uit onderzoek van het Voedingscentrum. Maar mensen vinden het soms lastig om snoep en snacks te laten staan. Bijvoorbeeld omdat ze het te lekker vinden of omdat ze uit gewoonte snoepen. Sommigen vinden het lastig om nee te zeggen als ze snoep en snacks aangeboden krijgen.

Het lijkt wel de hele maand feest

December heeft in feite maar 4 feestdagen, maar als je om je heen kijkt lijkt het wel de hele maand (of zelfs nog langer) feest. Waar vroeger al het december-lekkers pas vlak voor de feestdagen te krijgen was, liggen winkels nu vaak al na de zomer vol met lekkernijen en extra producten speciaal voor de ‘feestmaand’.

En dan zijn er vaak nog de vele etentjes en borrels waar gezond eten meestal een niet erg grote rol speelt. Probeer de verleidingen dan maar eens te weerstaan.

Tips om minder te snoepen in december

Wil je december toch een beetje gezond doorkomen? Deze tips kunnen helpen:

  • Heel simpel: Koop niet te veel. Met een kast vol snoepgoed maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.
  • Ga voor kleinere porties. Niet alleen als je iets te snoepen neemt, maar bijvoorbeeld ook bij het kerstdiner. Ga voor minder gangen en maak de gerechtjes kleiner.
  • Het helpt om na te denken over wat je wilt snoepen of snacken, en hoeveel je ervan wilt nemen. Maak bewust een keuze en geniet er dan ook echt van. Eet met aandacht.
  • Ga voor de iets minder ongezonde variant. Bijvoorbeeld bij Sinterklaassnoepgoed: echte ouderwetse pepernoten bevatten minder vet en calorieën dan kruidnoten. En kruidnoten met chocolade bevatten weer meer calorieën dan de ‘gewone’ variant.
  • Zeker tijdens de feestdagen kan je meer eten dan je eigenlijk zou willen. Luister daarom goed naar je lichaam en voorkom overeten. Als je voldaan bent, stop dan met eten.
  • Zorg de hele maand, dus ook tijdens de feestdagen, voor een lekkere portie beweging. Maak een mooie winterwandeling of een fietstocht bijvoorbeeld. Kom maar van die bank af!

En laat je niet gek maken. In december kan het echt lastiger zijn om al het lekkers te weerstaan en af te slaan. Dus lukt het een dag niet, ga er dan de volgende dag gewoon weer voor met frisse moed.

(bron: Voedingscentrum)