Blog

Voedselaanbod in supermarkten en horeca niet gezond

  |   Nieuws
Voedselaanbod in supermarkten en horeca niet gezond

In supermarkten en horeca bestaat het aanbod van voedingsmiddelen vooral uit producten die niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Dat blijkt uit onderzoek van 3 universiteiten in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Onafhankelijke monitoring van de voedselomgeving is volgens de onderzoekers nodig om de voedselomgeving gezonder te maken.

Foto van de markt

In het onderzoek “Monitoring van de mate van gezondheid van het aanbod en de promoties van supermarkten en out-of-home-ketens” hebben Wageningen University & Research, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Utrecht als het ware een “foto van de markt” gemaakt. De onderzoekers bekeken hoe makkelijk of moeilijk het is om gezond voedsel te kiezen in supermarkten en een aantal horeca-ketens. Ze onderzochten daarbij in welke mate het assortiment en de aanbiedingen van voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf vielen.

80 procent van supermarktaanbod is ongezond

De “foto van de markt” die de onderzoekers hebben gemaakt van supermarkten en horeca-ketens laat voor beide branches zien dat het aanbod en de aanbiedingen vooral bestaan uit producten die niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon. In supermarkten past circa 80 procent van het aanbod en de aanbiedingen niet in de Schijf van Vijf. Niet-alcoholische en alcoholische dranken, snoep, koek, vlees en gevogelte beslaan samen 36 procent van het gehele assortiment van de supermarkt en vallen meestal niet in de Schijf van Vijf. De top 5 productgroepen met het hoogste aandeel producten die wel in de Schijf van Vijf vallen, bestaat uit eieren, peulvruchten, vis, fruit en groente. Maar deze beslaan samen slechts 13 procent van het gehele assortiment.

Vooral aanbiedingen voor ongezonde producten

In de supermarkt zijn niet-alcoholische dranken, snoep en suikerwaren, alcoholische dranken, zuivel en samengestelde maaltijden het meest in de aanbieding. Kindermarketing wordt vooral gebruikt voor ongezonde producten: 97 procent van de producten met daarop kindermarketing (bijvoorbeeld een cartoon op de verpakking) staat niet in de Schijf van Vijf.

Horeca-ketens

Van fastfoodaanbieders tot restaurants en van kiosken tot pompstations: bij de horeca-ketens valt 91 procent van het aanbod buiten de Schijf van Vijf. Van de promoties van horeca-ketens via Instagram staat 73 procent niet in de Schijf van Vijf. Verder vermelden maar een klein deel van de menukaarten in de horeca (6 procent) duidelijk de voedingswaarden van de maaltijden of producten. Bijna de helft van de horeca-ketens heeft een kindermenu, maar meestal past dat niet bij de Schijf van Vijf. Bij slechts iets meer dan de helft van de kindermenu’s zat standaard groente en fruit. Lichtpuntje: bij 65 procent van de bezochte vestigingen is het mogelijk om gratis kraanwater te bestellen, al werd dit zelden helder gecommuniceerd.

Monitor

De onderzoekers vinden het belangrijk dat het Ministerie van VWS de ontwikkelingen in de voedselomgeving gaat monitoren. Er is natuurlijk al de Voedselconsumptiepeiling. Ook wordt onderzocht of de productsamenstelling, zoals bijvoorbeeld het zoutgehalte in bepaalde productgroepen, verbetert. Er bestaat alleen nog geen systeem dat het voedselaanbod, de presentatie hiervan en de promoties van supermarkten en out-of-home-ketens in kaart brengt. Dit laatste is volgens de onderzoekers nodig als je wilt evalueren of de gezonde keuze ook daadwerkelijk de makkelijke keuze wordt. In het rapport doen de onderzoekers aanbevelingen over hoe zo’n monitor opgezet kan worden. Zo adviseren ze om de monitor elke 3 jaar door een onafhankelijke partij te laten uitvoeren. Ook adviseren ze om doelen van de monitor op te stellen en consequenties te verbinden aan het niet behalen van doelen of afspraken. Op deze manier kan de monitor ingezet worden om een gezond aanbod in supermarkten en horeca-ketens te stimuleren.

Bron: Wageningen University & Research