Blog

Bleekselderij, de 7 voordelen die je moet weten

  |   Nieuws

Bleekselderij is een erg gezonde groente die je op allerlei manieren kan gebruiken in de keuken. Hij zorgt voor vochtafdrijving, is goed voor een gezonde spijsvertering en kan je zelfs helpen wanneer je wilt afvallen.

Het mooiste van alles is dat hij ook nog eens heerlijk smaakt. Ben je benieuwd naar de vele voordelen van bleekselderij? Wij brengen je op de hoogte.

Bleekselderij stengels, heel gezond

Wat is bleekselderij?

Bleekselderij is een groente die in de vorm van lange, lichtgroene stengels komt. De stengels komen van de selderijplant. Je kan deze groente rauw eten, maar ook verwerken in warme soepen of sauzen.

Al eeuwenlang wordt er van bleekselderij genoten, want er is bewijs dat de plant al in het jaar 850 voor Christus gegeten werd.

Oorspronkelijk komt bleekselderij uit het Middellandse Zeegebied, maar tegenwoordig wordt de groente gewoon in Nederland verbouwd. Doordat hij in kassen gekweekt kan worden, kan je het hele jaar van verse bleekselderij genieten. Van nature is deze groente van juli tot september in het seizoen.

Een van de typische kwaliteiten van bleekselderij is de smaak. De groente is heerlijk fris, maar heeft tegelijkertijd een kruidige smaak. Daardoor is het een goede smaakmaker voor verschillende gerechten, maar is het ook een smakelijke snack voor tussendoor.

Voedingsstoffen van bleekselderij

Bleekselderij is een caloriearme snack, want per 100 gram krijg je slechts 14 calorieën binnen. Dat maakt het een ideale keuze wanneer je verantwoord wilt snacken. Tegelijkertijd zitten er nog allerlei gezonde voedingsstoffen in bleekselderij, zoals vitaminen, mineralen en vezels.

Vitamines

Bleekselderij bevat grote hoeveelheden van de volgende vitamines:

 • Vitamine KGoed voor de bloedstolling.
 • Vitamine B11Goed voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.
 • Vitamine AGoed voor een gezonde huid, nagels en haren, maar ook voor het afweersysteem.
 • Vitamine CGoed voor bindweefsels en de weerstand.
Wist je dat…

…je met 100 gram bleekselderij al 36% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnenkrijgt?

Mineralen

Ook mineralen zijn volop aanwezig in bleekselderij. Dit zijn de belangrijkste:

 • KaliumGoed voor de vochtbalans, energieopslag en het aanmaken van eiwitten.
 • Molybdeen Goed voor de aanmaak van nieuwe cellen.
 • MangaanGoed voor gezonde botten en een sterke afweer.
 • CalciumGoed voor sterke botten
Kom met rauw bleekselderij met veel vezels

Vezels

Wanneer je bleekselderij eet, krijg je relatief veel vezels binnen. Deze groente bevat 1,6 gram vezels per 100 gram.

Het is belangrijk om veel vezels binnen te krijgen, want deze stimuleren een gezonde spijsvertering en zijn goed voor je hart en bloedvaten. Ze zorgen bovendien voor een verzadigd gevoel. Zo kan je honger goed stillen door bleekselderij te eten.

7 Gezondheidsvoordelen van bleekselderij

Het is duidelijk dat bleekselderij rijk is aan goede voedingsstoffen, maar wat doet dit nu echt voor je lichaam? Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van bleekselderij.

 1. Vochtafdrijvend
  Het mineraal kalium zorgt ervoor dat het lozen van urine versnelt. Dat is vooral prettig wanneer je vocht vasthoudt, bijvoorbeeld op warme dagen of wanneer je net gesport hebt.
 2. Ontstekingsremmend
  Verschillende vitaminen in bleekselderij zijn antioxidanten. Dit zijn stofjes die vrije radicalen in je lichaam bestrijden, die ook vrijkomen tijdens een ontsteking. Door de vrije radicalen te vernietigen, kunnen ontstekingsklachten ook verminderen. Tegelijkertijd kan het ontstekingen helpen voorkomen doordat het je afweersysteem versterkt.
 3. Beter humeur
  Bleekselderij zorgt ervoor dat je emoties stabieler zijn, wat vooral met je bloedsuikerspiegel te maken heeft. Deze groente houdt je bloedsuikerspiegel in balans, waardoor er minder grote schommelingen zijn. Het resultaat? Een beter humeur.
 4. Meer energie
  Er zijn verschillende redenen waarom bleekselderij voor extra energie zorgt. Zo word je gehydrateerd door het hoge vochtgehalte van deze groente, waardoor je je energieker voelt. Tegelijkertijd zorgen de mineralen ervoor dat je lichaam makkelijker voedingsstoffen opneemt. Hierdoor krijg je automatisch meer energie.
 5. Gezonde hersenen
  Volgens wetenschappers zitten er stofjes in bleekselderij die de functie van je hersenen kunnen verbeteren. Ze zorgen er niet alleen voor dat je meer concentratievermogen hebt, maar verbeteren ook je geheugen.
 6. Gezonde urinewegen
  Doordat bleekselderij vochtafdrijvend werkt, zorgt het ook voor gezonde urinewegen. Dat komt goed van pas wanneer je bijvoorbeeld een blaasontsteking hebt. Doordat er constant vocht wordt afgevoerd, kan de ontsteking ook makkelijker afnemen.
 7. Betere spijsvertering
  De vele vezels in bleekselderij zijn ontzettend goed voor je spijsvertering. Ze stimuleren de werking van de darmen en werken tegen een opgeblazen gevoel. Tegelijkertijd bevat bleekselderij een stofje dat de maagwand versterkt en voor een goede aanmaak van maagzuur zorgt.

Wil je het vochtafdrijvende effect van bleekselderij versterken? Drink dan ook veel water op een dag. Dit stimuleert de doorstroom van urine en voorkomt dat je vocht vasthoudt.

Verschillende manieren om bleekselderij te eten

Bleekselderij is duidelijk goed voor je, maar hoe eet je het? Je kan er alle kanten mee op, maar moet dan wel weten hoe je deze groente snijdt.

Je koopt bleekselderij meestal als stronk met meerdere stengels. Snijd eerst een stukje van de onderkant weg en pluk vervolgens de bladeren van de stengels. Nu kan je de bleekselderij wassen.

Bleekselderij heeft vaak harde draden die de groente vezelig maken en wellicht lastiger te kauwen. Je verwijdert deze door bij iedere stengel een topje voorzichtig in te snijden. Trek het topje van de stengel af en je ziet dat de harde draden vanzelf meekomen.

Nu kan je de bleekselderij snijden zoals jij dat wilt: in blokjes, schijfjes of reepjes. Daarna is het tijd om ze in allerlei lekkere gerechten te verwerken.

Bleekselderijsalade met walnoten en appel

Salades

Bleekselderij past bij vrijwel iedere salade, maar een combinatie met appels, rozijnen en walnoten is een klassieker.

De groente smaakt ook lekker in combinatie met komkommer, witlof en honing-mosterdsaus. Wil je wat extra eiwitten aan de salade toevoegen? Kies dan voor gerookte kip.

Met salades kan je eindeloos mixen en matchen. Heb je een recept waar je wat extra knapperigheid en kruidigheid aan toe wilt voegen? Dan is bleekselderij een goede keuze.

bleekselderijsoep in kom

Soep

Bleekselderij wordt in veel verschillende soepen als basis gebruikt, zoals heldere groentesoep. Je kan er ook voor kiezen om echte bleekselderijsoep te maken.

Bak dan wat ui, knoflook, aardappelen en bleekselderij aan in een grote soeppan. Blus dit na vijf minuten af met bouillon en laat dit minstens 15 minuten koken. Doe er dan nog wat zout, peper en crème fraîche doorheen en pureer dit met een staafmixer.

Rauw als snack

Het grote voordeel van bleekselderij is dat het een ontzettend makkelijke snack is. Bewaar een paar stengels in je tas en geniet ervan op een rustig moment.

De knapperige textuur en frisse smaak zijn net even wat anders dan je van komkommer of wortel gewend bent.

Bleekselderij smaakt extra lekker met een beetje pindakaas en rozijnen erbij. Deze snack wordt ook wel “ants on a log” genoemd.

Bleekselderijsap en smoothie

Als sap

Steeds meer mensen zweren bij een shotje bleekselderijsap in de ochtend. Je krijgt dan een boost vitaminen, mineralen en vocht binnen, waardoor je je de rest van de dag beter zou gaan voelen.

Je maakt dit sap op twee manieren. Zo kan je hele stronken bleekselderij door de sapcentrifuge halen. Heb je alleen een blender? Snijd de bleekselderij dan in stukken, doe er een beetje water bij en blend dit op de hoogste stand.

Kan je te veel bleekselderij eten?

Ook van de meest gezonde dingen kan je te veel eten. Een overdaad aan bleekselderij kan juist weer averechts werken voor je spijsvertering, aangezien je grote hoeveelheden vocht en vezels binnenkrijgt.

Dit komt alleen voor wanneer je buitenproportioneel veel bleekselderij eet. Een paar stengels per dag is geen enkel probleem en juist een gezonde toevoeging op je voedingspatroon.

Is bleekselderij goed voor afvallen?

Doordat bleekselderij weinig calorieën bevat is het een goede snack wanneer je probeert af te vallen. Je krijgt gezonde voedingsstoffen binnen en voelt je vol dankzij de vezels. Je kan bleekselderij natuurlijk ook gebruiken om salades of soepen te vullen.

Zo geniet je langer van een verzadigd gevoel, zonder ongezonde toevoegingen of onnodig veel calorieën. Gebruik bleekselderij alleen als toevoeging op je voedingspatroon en niet als complete maaltijdvervanger. Zo voorkom je ondervoeding.

Bleekselderij thuis kweken

Zo kan je zelf bleekselderij kweken

Wist je dat je het stronkje van je bleekselderij goed kan benutten? Hiermee kweek je je eigen bleekselderij. Leg de afgesneden stronk in een vaasje met water en wacht een paar dagen.

Je ziet langzaam maar zeker wortels tevoorschijn komen. Zijn er een paar lange, sterke wortels? Verplaats de stronk dan met wortels en al naar een diepe pot met potgrond. Deze zet je het beste in juni buiten, waarna je in juli of september je eigen bleekselderij kan oogsten.

(bron: GezondEten)