Blog

Feiten en fabels over de koelkast

  |   Nieuws

Bovenin de koelkast is het warmer dan onderin

Een koelkast hoef je nooit schoon te maken, tenzij er iets is omgevallen. Een oude koelkast verbruikt veel meer energie dan een nieuwe koelkast. En moet je vlees nou bovenin of juist onderin de koelkast bewaren? Gezondheidsnet onderscheidt de feiten van de fabels over de koelkast. 

Bovenin de koelkast is het warmer dan onderin

Feit… én fabel
Steeds meer nieuwe modellen beschikken over luchtcirculatie en dan is de temperatuur overal gelijk. In de meeste koelkasten is het echter nog zo dat de temperatuur net boven de groentelade lager is dan bovenin. Dat betekent dat je vlees en vis het beste onderin kunt bewaren en producten als dranken, gebak of jam bovenin. De temperatuur in de groentelade is dan weer net iets hoger: bij een te lage temperatuur zou de kwaliteit van de verse groenten namelijk hard achteruitgaan.

In de koelkast moet de temperatuur altijd zo laag mogelijk zijn

Fabel
Een koelkasttemperatuur tussen de 3 en 4 graden is het meest ideaal. Bij deze temperatuur is de kans op bacterie- en schimmelvorming namelijk het laagst. Bij sommige witgoedmerken komen de cijfers van het display of de draaiknop overeen met het aantal graden. Andere merken hanteren juist een schaalverdeling van bijvoorbeeld 1 tot en met 5. In de handleiding van jouw koelkast vind je informatie over het inschakelen van de temperatuur. Ben je de handleiding van je koelkast kwijt, zoek dan online op merk en modelnummer in combinatie met handleiding.

Bij warm weer moet je de koelkast lager zetten, anders koelt hij niet voldoende

Fabel
De koelkast zelf zorgt ervoor dat de temperatuur gelijk blijft, hoe warm of koud het buiten ook is. Maar… let wel op bij een koelkast of vriezer die in de schuur of in de garage staat. In de winter kan het in de schuur of garage namelijk best koud worden en sommige koelkasten koelen en vriezen niet meer als de omgevingstemperatuur te laag is. 

Een koelkast hoef je nooit schoon te maken

Fabel
Vanwege de lage temperatuur in de koelkast groeien bacteriën en schimmels minder hard. Maar… ze groeien wel degelijk. Vandaar dan ook dat je de koelkast liefst elk kwartaal moet schoonmaken. Dat doe je door alle plateaus, rekjes en bakjes eruit te halen en grondig af te wassen met een sopje met afwasmiddel of soda. Neem de binnenkant van de koelkast – inclusief de randjes! – goed af en maak ook de rubbers schoon. Vergeet ook het afvoergaatje achterin de koelkast niet: maak dat schoon met een wattenstaafje. Je kunt er met elke schoonmaakbeurt een paar druppels chloor in laten lopen. Als de afvoer verstopt is geraakt, prik dan het gaatje voorzichtig door met een satéprikker of een barbecuespies. En heb je een vrijstaande koelkast, maak dan ook de achterzijde van de koelkast regelmatig schoon. Doe dat bijvoorbeeld met de stofmond van de stofzuiger. 

Zolang de lades nog dicht kunnen, hoef je de vriezer niet te ontdooien

Fabel
Ook het vriesgedeelte van de koelkast moet één keer per kwartaal worden schoongemaakt. Als zich daar te veel ijs- of rijpafzetting vormt, gaat de koelkast steeds meer stroom gebruiken. Rijpafzetting verwijder je met een plastic ijskrabber. Is er sprake van te veel rijp en ijs, dan moet je de vriezer ontdooien. Dat gaat sneller als je er een pan heet water in zet. Maak de vriezer en de lades daarna goed schoon met een sopje met afwasmiddel of soda. 

Een schone koelkast is zuiniger in gebruik

Feit
Een koelkast die schoon is, verbruikt minder energie. Dat komt doordat de temperatuurgeleiding in een schone koelkast optimaal is. 

Een nieuwe koelkast is zuiniger dan een oude koelkast

Feit
Als gevolg van technologische ontwikkelingen worden huishoudelijke apparaten steeds zuiniger in gebruik en dat geldt ook voor koelkasten. Dat zie je terug op je energierekening. Minder energieverbruik betekent bovendien minder CO2-uitstoot en dat is weer beter voor het milieu. Voor een kapotte koelkast geldt dan ook dat vervanging bijna altijd beter is dan repareren.  

Een koelkast met A+ is bijna net zo zuinig als een koelkast met A+++

Fabel
Een koelkast met een A+++-label is twee keer zo zuinig dan een koelkast met een A+-label. Sterker nog: een koelkast met een A+-label is de minst zuinige op de markt. 

Een nieuwe koelkast mag je niet direct aanzetten

Feit
Laat een nieuwe koelkast minimaal vier uur op zijn plek staan voor je hem inschakelt. Dit heeft alles te maken met de koelvloeistof in de leidingen van de koelkast. Zet je de koelkast te snel aan, dan kunnen de leidingen verstopt raken.

Bron(nen): Consumentenbond  Milieu Centraal