Blog

Stressles: zo verlaag je snel het stresshormoon cortisol

  |   Nieuws

Cortisol kennen we als het neefje van adrenaline. Waar het belangrijk is voor je slaapcyclus, bloeddruk en suikerniveau, is het vooral bekend als het stresshormoon. Te veel van dit stofje voorkom je liever. Maar hoe houd je je cortisol onder controle?

Bij stress hebben we het vaak over het verlagen van stress. Maar wat je eigenlijk wilt, is het stresshormoon cortisol in bedwang houden. Allereerst: wat is cortisol? Het is een hormoon dat ontstaat in je bijnieren. Je lichaam maakt het niet alleen aan tijdens gestresste momenten, maar in kleine hoeveelheden gedurende de dag. Met als hoogtepunt: het moment dat je uit bed stapt. In de loop van de dag neemt je cortisolniveau af. Dit gezonde dag-nachtritme binnen je stresshormoon zorgt voor een gevoel van balans.

Een te hoog cortisol verlagen

Dat gevoel van balans is soms alleen compleet zoek. Het gevolg: een te hoog cortisol. Wil je de aanmaak van het stresshormoon cortisol in toom houden en daarmee je stress verlagen? Probeer de volgende vijf tips:

1. Een gezond eetpatroon zorgt voor minder cortisol

In gestresste situaties zijn we sneller geneigd ongezond te eten, maar juist gezonde, voedzame maaltijden zorgen ervoor dat we meer stress aankunnen en een te hoog cortisol voorkomen. Ga dus voor een maaltijdsalade met peulvruchten, een kom havermoutpap of een volkoren broodje gezond. Ook vitamine C is een belangrijke stof om je stresshormoon te verlagen.

2. Stresshormoon verlagen? Beperk cafeïne en alcohol

Wist je dat cafeïne een oorzaak kan zijn van een te hoog cortisol? Een kop koffie stimuleert de aanmaak van dit stresshormoon, net als alcohol en nicotine. Kies dus liever voor een glas water of een kop kruidenthee.

3. Zorg voor een gezond dag- en nachtritme

Je dag-en-nachtritme – ook wel bioritme genoemd – gedijt overdag goed op veel daglicht. Ga dus meerdere keren per dag naar buiten voor een heerlijke portie frisse lucht. Vermijd blauw licht en fel licht in de avond.

4. Maak elke dag een wandeling

Het is een echte hype geworden sinds de coronacrisis: wandelen. Mooi, want uit onderzoek blijkt dat een wandeling van 30 minuten je cortisolniveau al drastisch kan verlagen.  Bijkomend voordeel: je komt direct aan je portie daglicht.

5. Ga meer knuffelen tegen een te hoog cortisol

Knuffelen stimuleert de aanmaak van het hormoon oxytocine. En laat dit nu nét het hormoon zijn dat de aanmaak van het stresshormoon cortisol reduceert. Knuffelen betekent dus: minder stress! (bron: Gezondnu)