Blog

7 tips om vakantiekilo’s te voorkomen

  |   Nieuws

Die riem die een gaatje losser moet, die broek die net iets meer knelt bij de benen. In de vakantie kan het lastig zijn om gezonde keuzes te maken. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die helpen om de bekende vakantiekilo’s te voorkomen.

Tip 1: Eet 3x per dag, ook in de vakantie

Probeer jezelf zoveel mogelijk te houden aan je normale ritme van 3 keer per dag eten: ontbijt, lunch en diner. Zo voorkom je dat je ongemerkt de hele dag eet, en misschien wel meer dan je wilt.

Tip 2: Kies voor gezonde(re) tussendoortjes

Kies ook in de vakantie voor gezonde(re) tussendoortjes. Een waterijsje in plaats van schepijs van de Italiaan scheelt calorieën bijvoorbeeld. Of een stuk meloen in plaats van een schaaltje chips. Water is een ideale dorstlesser voor op vakantie.

Meloen op een ijsstokje

Tip 3: Blijf bewegen tijdens de vakantie

Ook in de vakantie zijn er genoeg leuke activiteiten die hartstikke gezond zijn! Wandelen, fietsen, waterfietsen, kanoën, surfen, tafeltennissen, badmintonnen, frisbeeën… Zo hoef je niet elke week naar de sportschool te gaan, maar blijf je toch voldoende in beweging.

Tip 4: Let op je portiegrootte

Een ijsje, een barbecue, wat vaker uit eten. Heerlijk natuurlijk. Wees niet te streng voor jezelf, want dat houdt niemand vol. Maar houd wel maat. Je kunt erop letten dat je porties niet te groot zijn en dat je niet te veel afwijkt van wat je normaal eet. En stop met eten als je vol zit.

Tip 5: Wees je bewust van wat je eet

Eet langzaam en met aandacht: neem kleine happen en geniet bewust van wat je eet. Zo voorkom je dat je gedachteloos door blijft eten, ook als je vol zit.

Tip 6: Maak een gezonde maaltijd voor onderweg

Ben je lang onderweg naar je vakantiebestemming, dan is het eten dat je tegenkomt langs de weg lang niet altijd even gezond. Denk aan fastfood bij wegrestaurants of tankstations. Je kunt ook zelf eten inpakken. Neem je koeltas mee en vul die bijvoorbeeld met bruine broodjes, salades en fruit.

Tip 7: Voorkom verleidingen

Chips, borrelnootjes, blokjes kaas. Staat het eenmaal voor je, dan is het moeilijk om het niet op te eten. Zorg dus simpelweg dat je ze niet in huis hebt, die snacks. Ook niet op de hotelkamer, in de koelbox of auto. En ga geen boodschappen doen als je trek hebt. Dan is de kans dat je thuiskomt met ongezonde snacks namelijk groter.

(bron: Voedingscentrum)