Blog

De 10 beste bespaartips voor in de winkel

  |   Nieuws
 1. Check je voorraad
  Doe je boodschappen met een boodschappenlijstje? Slim, want dan koop je minder snel iets wat je níet nodig hebt. Een handige volgorde voor het boodschappen doen is: (1) kijk eerst in je voorraadkast, koelkast en vriezer wat je nog in huis hebt, (2) maak op basis daarvan een menu voor een aantal dagen, (3) schrijf vervolgens op wat je nodig hebt en noteer ook de hoeveelheden. Mensen die altijd een boodschappenlijstje maken, gooien jaarlijks tot wel 9 kilo minder voedsel weg. Dat scheelt in je portemonnee.
 2. Bezoek de markt
  Je kunt geld besparen door naar de markt te gaan. Verse producten zoals groente en fruit zijn hier vaak goedkoop. Zeker aan het einde van de dag. Koop niet meer dan je nodig hebt.
 3. Ga naar een goedkope supermarkt
  Vergelijk regelmatig de supermarktprijzen. Controleer waar de producten die je vaak nodig hebt – zoals brood, aardappelen, rijst, pasta, zuivel, groente en fruit – het goedkoopst zijn. Wie weet is de winkel die net iets verder fietsen is wel goedkoper dan de supermarkt die je nu altijd bezoekt.
 4. Ruil vlees in voor een ei of peulvruchten
  Vlees is vrij duur. Kies daarom vaker voor peulvruchten zoals bruine of witte bonen, kikkererwten en linzen. Peulvruchten zijn veel goedkoper en een gezond en duurzaam alternatief voor vlees. Ook eieren en ongezouten pinda’s zijn voordelige, goede vleesvervangers.
 5. Hele groente in plaats van voorgesneden groente
  Een hele bloemkool, een bos wortelen, een netje uien of een zak aardappelen is goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een zak aardappelschijfjes. Dat komt omdat er meer inzit en je er vaak meerdere keren van kunt eten. Bovendien blijft een hele kool of krop sla langer goed dan een zak voorgesneden groenten. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien. Tip: ook met restjes kun je vaak nog iets lekkers maken!
 6. Groente uit de vriezer of een potje
  Sommige groenten zijn goedkoper uit de diepvries. Doperwtjes uit de vriezer bijvoorbeeld zijn stukken goedkoper dan verse. En ze zijn net zo gezond. Ook groenten uit pot of blik zijn vaak goedkoper dan verse groenten. Maar hieraan is vaak zout en/of suiker toegevoegd. Neem deze producten daarom niet te vaak. Ook vis en vlees zijn vaak goedkoper uit de diepvries. Kies onbewerkte varianten; die zijn beter voor je gezondheid.
 7. Kijk in de onderste schappen en check de kiloprijs
  Kijk in de winkel vooral in de onderste schappen. Hier staan de minder bekende, vaak goedkopere merken. Ze smaken meestal net zo goed. Als je prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de hoeveelheden te kijken. In sommige potten groenten of bonen of blikjes vis zit meer dan in andere. Bij veel producten staat op het schap een prijs per kilo vermeld, dat maakt vergelijken makkelijk.
 8. Drink water, thee en koffie
  Frisdrank en alcohol is vrij duur en beide zijn niet goed voor je gezondheid. Wie in plaats van bijvoorbeeld cola of sinas vaker kiest voor kraanwater, afgewisseld met thee en koffie, kan per jaar honderden euro’s besparen.
 9. Gebak en snacks voor speciale gelegenheden
  Ook regelmatig koek, snoep, gebak en snacks eten is duur en ongezond. Reserveer koeken, gebak en zoutjes voor speciale gelegenheden, zoals een verjaardag of een keer in het weekend.
 10. Let op aanbiedingen
  Supermarkten prijzen producten vaak af als de houdbaarheidsdatum nadert. Maak alleen gebruik van aanbiedingen als ze echt nuttig zijn. Kijk bij gekoelde producten zoals vis, vlees of groente of ze in je weekplanning passen, want deze producten bederven sneller. Laat je niet verleiden door aanbiedingen van ongezonde producten zoals chips, snoep, koekjes en gebak.