Blog

Koolhydraatarm lunchen zonder ei: 4 recepten

  |   Nieuws

Wie speurt naar een recept voor een koolhydraatarme lunch, ziet al snel dat één ingrediënt de hoofdrol speelt: ei. Lekker, vullend, gezond, maar op den duur ook behoorlijk saai. Wil je koolhydraatarm lunchen zonder ei? Haal dan de ingrediënten voor deze recepten in huis.

‘Waarom zit er zo vaak ei in een koolhydraatarme lunch?’, vraag je je misschien af. Het antwoord is eenvoudig: omdat deze vitaminebom weinig koolhydraten bevat en de basis is voor eindeloos veel lekkere gerechten. Van een frittata tot een ei-muffin. Daarnaast werken de eiwitten in ei verzadigend en houden ze je bloedsuikerspiegel stabiel. Hierdoor zit je na de lunch lang vol en grijp je minder snel naar de koektrommel. Probeer je al enige tijd minder koolhydraten te eten? Dan is de kans groot dat vroeg of laat die eieren je neus uitkomen. Gelukkig zijn er ook genoeg koolhydraatarme lunchgerechten waar geen ei aan te pas aan komt.

Koolhydraatarm lunchen zonder ei – 4 recepten

1. Griekse gevulde courgette

Ingrediënten (2 personen): 1 courgette, 1 teen knoflook, 50 gram cherrytomaten, 25 gram feta, halve rode ui, 1 theelepel oregano, peper en zout, olijfolie

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden, was de courgette en snijd hem doormidden. Gebruik een lepel om de binnenkant van de courgette eruit te schrapen. Let op dat er geen gaten in de bodem komen. Snijd de courgettepulp fijn en doe dit in een kom. Snipper de ui, pers de knoflook en voeg dit bij de courettepulp. Snijd de tomaat in partjes en verkruimel de feta en doe dit bij de rest. Voeg naar smaak peper en zout, olijfolie en oregano toe. Vul de courgette met het mengsel en zet het voor ongeveer twintig minuten in een voorverwarmde oven. Deze gevulde courgette is ook lekker als avondmaaltijd met een groene salade erbij.

2. Bloemkoolrijst met geitenkaas

Ingrediënten (2 personen): 400 gram bloemkoolrijst (zelfgemalen of kant-en-klaar), 150 gram champignons, 75 gram geitenkaas, 125 gram verse spinazie, peper en zout, snufje tijm

Bereiding: Maal de bloemkoolroosjes fijn in een keukenmachine en laat ondertussen wat olie warm worden in de pan. Bak de bloemkoolrijst twee minuten met een snufje tijm en peper en zout. Snijd de champignons in plakjes en bak ze mee. Voeg de spinazie toe als de champignons iets zijn geslonken en bak dit kort mee. Serveer met wat verkruimelde geitenkaas en eventueel blokjes gerookte kip.

3. Rode linzen wraps

Ingrediënten (6 wraps): 150 gram gedroogde linzen, 100 milliliter water, snufje peper en zout, plus zelfgekozen ingrediënten voor in de wrap

Bereiding: Spoel de rode linzen af met koud water. Doe 300 ml water in een kom en week de linzen hier voor minimaal 3 uur in. Pureer de linzen met een staafmixer of in de blender als de 3 uur voorbij zijn, het moet een egaal beslag zijn. Voeg een snufje peper en zout toe. Verwarm een beetje olie in de pan en schenk hier het beslag in. Wacht met omkeren tot de wrap lichtbruin van kleur is. Herhaal dit totdat je zes wraps hebt. Beleg je wrap met ingrediënten naar keus. Denk aan avocado, feta, tomaat en komkommer of roomkaas, zalm, veldsla en pijnboompitten.

4. Pittige preisoep

Ingrediënten (2 personen): 1 prei, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 eetlepel plantaardige olie, 2 bouillonblokjes, 1 liter water, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel kerriepoeder, halve theelepel chilivlokken, scheutje (plantaardige) kookroom

Bereiding: Was de prei en snijd in kleine stukjes. Snijd de ui en pers de knoflook. Verwarm olijfolie in een pan en voeg hier de ui, knoflook en de kruiden aan toe. Fruit het even. Bak vervolgens de prei voor een minuut of 3 mee. Maak bouillon en voeg dit toe aan de pan. Laat de soep voor zo’n 15 minuten pruttelen en pureer dan de soep met een staafmixer. Voeg een scheutje kookroom toe bij het serveren. Zo makkelijk kan koolhydraatarm lunchen zonder ei zijn!

(bron: GezondNu)