Blog

Gezond afvallen: voorkom deze valkuilen

  |   Nieuws

Als je te zwaar bent, is afvallen altijd een goed idee. Toch kan dit averechts werken als je te hard van stapel loopt. Op een goede én gezonde manier afvallen is het belangrijkste, want daarmee bereik je tegelijkertijd het beste resultaat. En dat wil je! We behoeden je daarom voor de meest voorkomende valkuilen. 

1. Niet om hulp durven vragen

Heb je al meer diëten verslonden dan boeken? Dan is om professionele hulp vragen geen overbodige luxe. Afvallen op wilskracht en doorzettingsvermogen lukt bijna niemand. Waarom het afvallen eerder niet lukte, kan veel verschillende redenen hebben. Hulp vragen van een coach of diëtist werkt of een leefstijlprogramma volgen, werkt dan niet alleen als een stok achter de deur, maar helpt je ook om gemotiveerd te blijven en je (slechte) gewoonten onder de loep te nemen. Uiteindelijk zal dat helpen om een nieuwe, gezonde leefstijl aan te leren én vast te houden.

Tip: Vertel je omgeving dat je gaat afvallen. Onbewust werkt dit toch als een stok achter de deur, maar tegelijkertijd kunnen mensen daar ook rekening mee houden.

2. Afvallen door te weinig eten

Op de korte termijn ga je zeker kilo’s verliezen als je een tijdje leeft op water en sla. Toch werkt te weinig eten op de lange termijn echt averechts. Niemand houdt dat vol. Je komt dan al snel in een crashdieet terecht, wat ervoor kan zorgen dat je belangrijkste voedingsstoffen tekort komt, humeurig wordt en spieren verliest. De kans dat je een terugval krijgt, is dan erg groot. Realiseer je dat een gezond gewicht bereiken écht tijd kost. Zeker als je dit op een gezonde manier wilt doen. Ga op zoek naar een manier die voor jou werkt. Voor iedereen is dat anders.

Tip: Vergeet niet te bewegen, want dat is net zo belangrijk als gezonde voeding. Door te sporten verbrandt je de calorieën die je binnenkrijgt. Ook daar moet je een goede balans in zien te vinden.

3. In de ban zijn van de weegschaal

Elke dag op de weegschaal staan is een veelvoorkomende valkuil. Het is vaak het eerste wat mensen doen om te controleren of het afvallen goed gaat. Toch kan dat ene getalletje je flink in de weg gaan zitten en zelfs demotiverend werken. Je gewicht is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren: voeding, beweging, spieren, je vochtgehalte en je hormoonhuishouding. Je kunt de ene dag dus zomaar zwaarder zijn dan de andere dag. Als je bijvoorbeeld meer bent gaan sporten, dan kan je spiermassa zijn toegenomen en dan lijk je ‘ineens’ zwaarder. Spieren wegen nu eenmaal meer dan vet. Raak dus niet in de ban van de weegschaal.

Tip: Kleding, de spiegel of een meetlint zijn een veel beter meetinstrument dan de weegschaal. Voor- en nafoto’s maken kan ook een heel motiverend werken.

(bron: GezondNu)