Hoe kijken Nederlanders aan tegen obesitas?
Het hebben van obesitas is niet iemands eigen schuld, maar begeleiding van een professional is niet perse nodig, vinden Nederlanders. Mensen met obesitas kijken daar anders tegenaan; een meerderheid heeft wel behoefte aan hulp en afvallen wordt extra moeilijk gemaakt door de continue verleiding van lekker eten in de omgeving. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de enquête #VETLASTIG.
Wereld Obesitas Dag
In het kader van Wereld Obesitas Dag op 4 maart werd aan 6.500 Nederlanders gevraagd wat ze weten over obesitas, hoe ze ermee omgaan en hoe ze er tegenaan kijken. Daarnaast werd gevraagd wat mensen met obesitas eigenlijk nodig hebben aan concrete hulp. Van de respondenten had 38 procent een gezond gewicht, 34 procent overgewicht en 28 procent obesitas. De enquête #VETLASTIG is een initiatief van onderzoeker en internist in opleiding Mariëtte Boon van het Leids Universitair Medisch Centrum en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Stichting Over Gewicht, gezondheidsplatform Vital10 en Goodlife Pharma.
Obesitas is niet je eigen schuld
Uit de enquête bleek dat 9 op de 10 deelnemers obesitas niet iemands eigen schuld vinden. Wel vinden deelnemers dat mensen met obesitas zelf aan de slag kunnen met hun gewicht. Professionele begeleiding is daarbij niet perse nodig volgens 83 procent van de deelnemers. De respondenten met obesitas zeggen juist wel behoefte te hebben aan persoonlijke begeleiding (54 procent) of een maatje of buddy om samen mee af te vallen (27 procent). Zo’n 1 op de 4 mensen (24 procent) wil daarbij graag hulp van een arts, met of zonder medicijnen.
Afvallen is moeilijk
Bijna een kwart (23 procent) van de respondenten denkt dat mensen met obesitas minder wilskracht hebben. De antwoorden van de mensen met obesitas laten een ander beeld zien: ze lopen juist tegen beperkingen aan die het volhouden van het afvallen moeilijk maken. De continue verleidingen van ongezond eten maken het voor bijna de helft (48 procent) van de mensen met obesitas moeilijk om gewicht te verliezen. Andere factoren zijn dat afvallen niet snel genoeg gaat (35 procent), dat het moeilijk is om diëten en sporten vol te houden (34 procent) en dat het hongergevoel steeds groter wordt (34 procent).
‘Obesitas is ingewikkelder dan we denken’
‘Er bestaan nog veel misverstanden over obesitas’, vertelt Mariëtte Boon. ‘Het is een complexe ziekte en veel factoren kunnen aan het ontstaan hiervan bijdragen, zoals leefstijl, stress, medicatie met een dikmakende bijwerking, en je genen. Het is geen doe-het-zelf ziekte. Mensen met obesitas willen hun overgewicht aanpakken maar kunnen het gewoonweg vaak niet alleen. En onze omgeving maakt het hen ook niet makkelijker.’ Ze pleit dan ook voor meer begrip voor mensen met deze ziekte. ‘Mensen zijn na vele pogingen om af te vallen op zoek naar professionele hulp. Het wordt hoog tijd dat we dit gaan zien en obesitas aanpakken als een ziekte. Het is toch gek dat we de complicaties van obesitas wél behandelen maar het onderliggend probleem – obesitas – laten liggen.’
Bron: #VETLASTIG