Blog

Geef kliekjes een tweede leven – 6 slimme tips

  |   Nieuws

Jaarlijks gooien we 34 kilo per persoon aan voedsel weg. Met deze tips red je kliekjes voortaan uit de prullenbak.

1. Verwerk je kliekjes in een frittata

De frittata is een dankbare bestemming voor alle restjes die je in huis hebt. Voor het basisrecept van deze Italiaanse omelet heb je zes eieren en 120 milliter volle yoghurt, volle melk of creme fraiche nodig. Mix dit en werp vervolgens een blik in je koelkast en voeg de ingrediënten naar keus toe. Een paar plakjes kaas? Welkom! Twee cherrytomaten? Welkom! Nog een handje doperwten in de vriezer? Ook welkom! 

2. Ga verstandiger met sla om

Als er iets is wat we veel weggooien, dan is het wel sla. Gooi deze (bijna) slappe bladeren niet in de kliko, maar wok ze met oestersaus, maak er een slasoep van, verwerk ze in een smoothie of gebruik sla als wrap.

3. Wees blij met je restjes rijst

Rijst is lastig te doseren. We koken daarom eerder te veel dan te weinig. Gelukkig is dat geen enkel probleem. Van die restjes kun je namelijk de lekkerste dingen maken. Eén van de makkelijkste recepten is gebakken rijst. De naam zegt het al; doe een beetje olie in een wok en bak hier de rijst krokant in. Voeg ingrediënten naar keus toe – van een eitje tot een wortel – en blus het af met een smaakmaker zoals sojasaus of ketjap. Ook lekker: rijstpudding, nasi, soep met een handje rijst (vullend!) of zelfgebakken rijstkoekjes.

4. Verzamel kliekjes in de vriezer

Een stukje paprika, halve pieper of halve prei over? Snijd ze in kleine stukjes en stop ze meteen in een zak in de vriezer. Zo weet je zeker dat de groente niet bederft. Als de zak vol is, heb je de perfecte ingrediënten voor een lekkere, zelfgemaakte groentesoep.

5. Maak van brood een hartige taart

De opties met oude boterhammen zijn eindeloos. Ga voor een lekkere lunch met wentelteefjes of tosti’s, rooster oud brood tot croutons of maak er een ouderwetse broodpudding van. Die taaie bammetjes doen het ook goed in een hartige taart. In plaats van bladerdeeg gebruik je boterhammen als bodem.

6. Tover je piepers om tot rösti

Naast sla, worden aardappels ook vaak verspild. Van een restje gekookte aardappels kun je een heerlijke aardappelsalde maken. En wat dacht je van rösti? Rasp voor deze Zwitserse klassieker een paar aardappels, meng ze met ei en bak ze knapperig. Aardappel is ook een goede toevoeging aan je soep, het bindt en maakt je soep vullender.

(bron: GEzondNu)