Blog

Winterdip

  |   Nieuws

Zo voorkom je een corona-winterdip

6 tips tegen een winterdip tijdens de coronacrisis

Stress, slaapproblemen, somberheid en eenzaamheid. Inmiddels heeft 60 procent van de Nederlanders door de coronacrisis meer last van mentale klachten. Nu de dagen ook nog eens korter en donkerder worden, neemt dit aantal waarschijnlijk flink toe. Gelukkig zijn er wél dingen die je kunt doen om een corona-winterdip te voorkomen of verlichten.

1. Ga naar buiten

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: buitenlucht is ontzettend goed voor je. Helemaal als je ernaast ook nog beweegt. Na een wandeling voel je je vaak al een stuk vrolijker en kalmer. Dit komt vooral door frisse lucht en daglicht. Heerlijk als de zon schijnt, maar dit is niet eens echt nodig.

Daglicht alleen al is voldoende om het vitamine D-gehalte in je lichaam op te krikken. Je lichaam maakt vitamine D namelijk zelf aan onder invloed van zonlicht, ook als het bewolkt is. Door vitamine D voel je je energieker, fitter en bouw je ook nog eens aan je weerstand. Bovendien stimuleert daglicht ook nog eens de aanmaak van gelukshormonen serotonine en dopamine. Reden genoeg om even een frisse neus te halen!

2. Blijf sporten

De coronamaatregelen maken het minder makkelijk om je sportroutine vast te houden. Probeer (tijdelijk) een nieuwe routine te vinden, waardoor je nog steeds lekker actief bezig bent. Doe bijvoorbeeld elke ochtend een korte workout thuis, ga op vaste dagen naar de sportschool of maak van je hardlooprondje in het weekend een nieuwe gewoonte. Ben je je motivatie even verloren? Dat is niet erg, neem rust en pak het later weer op. Wees niet te streng voor jezelf.

3. Doe (eventueel) aan lichttherapie

Ben je gevoelig voor winterdips of -depressies en merk je dat daglicht niet voldoende is voor je, dan kun je eens lichttherapie proberen. Hierbij is het de bedoeling dat je een aantal dagen tot weken elke ochtend een aantal minuten voor een speciale lamp (zonder uv-licht) zit. De lamp bootst zonlicht na, waardoor je een dip of depressie kan verminderen of voorkomen. (Vaak kunnen de kosten van zo’n lamp gedekt worden vanuit een aanvullende zorgverzekering. Vraag de voorwaarden na bij je zorgverzekeraar.) 

4. Slaap voldoende

Voor veel mensen is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Jammer, want een goede nachtrust is erg belangrijk voor je gezondheid. Sterker nog: het is een eerste levensbehoefte. Volgens slaapexpert Floris Wouterson begint slecht én dus ook goed slapen allemaal met het stresshormoon cortisol. In stressvolle tijden, zoals nu, maak je meer aan van dit hormoon. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je cortisolniveaus weer in balans te krijgen, zoals suikers en snelle koolhydraten vermijden en niet te veel nieuws kijken.

5. Zorg voor ontspanning

In deze tijd kun je er minder op uit dan je misschien gewend was, maar het voordeel van de donkere maanden is dat je het thuis gezellig kunt maken. Haal bijvoorbeeld wat eerder de kerstverlichting van zolder, ruim spullen op of verf je muren eens in een andere kleur. Ook kun je je oude hobby weer eens oppakken of juist een nieuwe ontdekken. Doe vooral iets wat je leuk vindt en je een ontspannen gevoel geeft, zoals lezen, schilderen, puzzelen of yoga. Er is genoeg te bedenken.

6. Blijf in contact

Mis je het contact met andere mensen, maar ben je het videobellen inmiddels zat? Je mag op dit moment nog maximaal drie mensen thuis ontvangen die niet bij je eigen huishouden horen. Uiteraard wel op anderhalve meter afstand. Als je dat toch geen fijn idee vindt, dan kun je bijvoorbeeld ook samen buiten een wandeling maken. Zo kun je toch nog even bijkletsen op een veilige manier.

Heb je toch meer hulp nodig? Er zijn nu zorgaanbieders die online GGZ-behandelingen aanbieden. In tegenstelling tot de reguliere zorg, is het vaak mogelijk om hiermee direct te starten. Ook wordt de behandeling (met verwijzing van je huisarts) vergoed vanuit de basisverzekering. Vraag de mogelijkheden en voorwaarden na bij je zorgverzekeraar.

(bron: Gezondheidsnet)