Blog

Zo ben je deze herfst niet moe

  |   Nieuws

De herfst is niet alleen het seizoen van de vallende blaadjes, dalende temperaturen en kortere dagen. Deze tijd van het jaar voelen veel mensen zich ook moe en futloos. Hoogste tijd om het dit jaar anders aan te pakken, dus! Met deze zes tips ga je energiek door de herfstmaanden.

1. Eet volgens het seizoen

Salades en smoothies maken in de herfst plaats voor stamppotten en soepen. We willen verwarmende, stevige maaltijden in flinke porties. Luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, is altijd een goed idee. Let er alleen in de herfst en winter op dat je niet te veel suiker- en koolhydraatrijke voedingsmiddelen eet, iets waar je lichaam wel om vraagt. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel flink schommelen, waardoor je alleen maar vaker moe bent. Vul je winkelmandje liever met groenten en fruit uit het seizoen en met volkoren granen. Deze seizoentoppers zijn naast gezond, ook goed voor het milieu en je portemonnee. En heb je geen zin om te koukleumen? Verwerk dan meer verwarmende specerijen in je eten. Denk aan gember, komijn, kurkuma, kaneel en kardemom.

2. Ga zo veel mogelijk naar buiten

In de herfst is het gedaan met het buitenleven. Omdat de temperatuur in een rap tempo daalt en het steeds vroeger donker wordt, speelt ons leven zich meer en meer binnen af. Het gevaar is dat je hierdoor te weinig daglicht ziet, waardoor je je lusteloos voelt en meer moeite hebt met in- of doorslapen. Om energiek door deze herfstmaanden te fietsen, is het daarom belangrijk om genoeg buiten te komen. Loop ’s middags een rondje, neem vaker een pauze voor een frisse neus en maak in het weekend tijd voor een herfstwandeling. Je voorraad vitamine D aanvullen met een supplement, kan ook geen kwaad als de huisarts een tekort heeft geconstateerd. Zodra de ‘r’ in de maand zit, maakt onze huid niet genoeg van deze ‘zonvitamine’ aan.

3. Blijf in beweging

Met een kleedje en een goede serie op de bank liggen, is in deze donkere maanden héél verleidelijk. Zorg voor de juiste balans tussen in- en ontspanning. Voldoende bewegen geeft namelijk energie. Probeer in ieder geval vijf dagen per week dertig minuten te bewegen, dat is het beweegadvies voor iedereen. Smoesjes als: ‘Het is zo koud buiten’ en ‘Het regent non-stop’ gaan niet op. Binnenshuis kun je namelijk ook genoeg sporten doen. Denk aan dansen op je favoriete muziek, touwtjespringen, traplopen of yoga. Ook leuk: vorm een clubje waarmee je een paar avonden per week een (stads)wandeling maakt. Weer of geen weer.

4. Durf te niksen

Een overvolle agenda is voor niemand goed. Gun jezelf genoeg lege momenten om bij te tanken en te voelen wat je nodig hebt. Psycholoog Lidewy Hendriks vertelde eerder aan gezondNU dat ‘nikstijd’ tegenwoordig zeldzaam is: “We zijn collectief verslaafd aan activiteit. Elke seconde moet zinvol besteed worden. Van het idee even niks te doen, krijgen mensen het vaak spontaan benauwd.” Plan deze herfst meer rustmomenten en zet jezelf bovenaan je prioriteitenlijst. Het is ook zinvol om eens bij te houden wat je energie geeft en wat juist energie slurpt. Zodra je deze energiegevers en -slurpers duidelijk voor ogen hebt, kun je je leven stap voor stap aanpassen.

5. Neem je nachtrust serieuzer

Dat je bed in de herfst extra lekker lijkt liggen, is niet gek. We zien minder daglicht, het is eerder donker én de dagen zijn korter. Dat zorgt er allemaal voor dat je meer tijd nodig hebt om uit te rusten. Oktober schijnt zelfs de maand te zijn dat we het meeste slapen. Neem in de herfstmaanden je nachtrust extra serieus en doe er alles aan om uitgerust wakker te worden. Deze tips helpen je:

  • Doe een uur voor het slapen niets met een scherm. Het blauwe licht van een tablet, computer of telefoon remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
  • Ga pas slapen als je moe bent. Te lang slapen kan je ook moe maken.
  • Sta iedere dag om dezelfde tijd op, ook in het weekend. Opstaan wordt daardoor veel makkelijker.
  • Maak je slaapkamer koel en donker. Rond de 18 graden is de perfecte slaaptemperatuur.
  • Duik met een leeg hoofd in bed. Las een piekerkwartier in en doe een ontspannende activiteit.

6. Houd een herfstschoonmaak

De lente is hét moment voor een grote schoonmaak. Maar waarom zou je er niet twee keer per jaar tijd voor maken? Jaag alle stof en bacteriën het huis uit en ruim tegelijkertijd je hoofd een stukje op. Opruimen en schoonmaken staan bij veel mensen niet in het rijtje met favoriete bezigheden, maar het zijn wel hele dankbare activiteiten. Het geeft energie als alles weer spic en span en het scheelt veel kostbare tijd als je het in één keer goed doet.

(bron GezondNu)