Blog

Slaperig na het eten.

  |   Nieuws

Misschien herken je het wel: zodra je een maaltijd achter de kiezen hebt, vallen je ogen bijna vanzelf dicht. Veel mensen ervaren na het eten een duf of slaperig gevoel. Hoe komt dat? We geven vijf belangrijke oorzaken, plus tips om voortaan te voorkomen dat je een dutje wilt doen na het eten.

Het verteren van voeding kost energie, maar als je volledig uitgeblust bent, dan is er misschien iets anders aan de hand. We geven vijf mogelijke oorzaken.

1. Je eet veel, heel veel koolhydraten

Eet je een maaltijd met veel koolhydraten? Dan is de kans groter dat je je hierna slaperig voelt. Dat zit zo: als je een maaltijd achter de kiezen hebt, worden de koolhydraten omgezet in bloedsuiker. Bloedsuiker wordt ook wel glucose genoemd. Idealiter wordt deze glucose vervolgens geleidelijk vrijgegeven aan je spieren en hersenen. Eet je veel geraffineerde koolhydraten en suikers, dan komt die glucose met een enorme vaart in je bloedbaan. Het gevolg: je bloedsuikerspiegel piekt en daalt snel, waardoor je vermoeid raakt.

Tip: Kies trage koolhydraten zoals volkorengranen, peulvruchten, noten, groenten en zoete aardappel. Maak bijvoorbeeld een lekkere maaltijdsalade met een paar van deze ingrediënten.

2. Je drinkt niet voldoende

Een hoop water in je lijf gaat verloren via zweet, ademhaling, urine en ontlasting. Dit moet je gedurende de dag aanvullen. Doe jij dat? Anders is de kans groot dat je je slaperig voelt na het eten.

Tip: Probeer minimaal twee liter water per dag te drinken. Het kan helpen om altijd een herbruikbare waterfles bij je te hebben. Daar past meestal minimaal een halve liter water in. Herinner jezelf eraan om deze op z’n minst vier keer per dag te vullen en je krijgt voldoende vocht binnen.

3. Je eet te snel

Kauw je amper, schrok je alles naar binnen of ben je altijd als eerste klaar met eten? Het kan zomaar de oorzaak zijn van je vermoeidheid. Het kost je lichaam namelijk meer energie om zo’n snel naar binnen gewerkte maaltijd te verteren.

Tip: Ons belangrijkste advies is om meer tijd te nemen voor je maaltijd. Neem kleinere happen en kauw goed. Probeer ook zoveel mogelijk aan tafel te eten en niet achter de televisie, voor de laptop of met je telefoon (of een boek) in de hand.

4. Je eet te veel

Bij grote maaltijden gaat er veel energie naar je spijsverteringsorganen. Hierdoor is er minder bloed beschikbaar voor je spieren en hersenen, waardoor je minder fut hebt om nog iets te doen en je je eerder slaperig voelt na het eten.

Tip: Probeer minder op te scheppen. Heb je nadat je bord leeg is nog steeds erge trek? Dan kun je altijd nog wat meer pakken.

5. Je hebt een voedselallergie of -intolerantie

Val je alsnog in slaap na het eten? Misschien heb je wel een intolerantie of allergie voor bepaalde voedingstoffen. Dit kan klachten geven, zoals vermoeidheid. Bij een intolerantie heeft je lichaam moeite met het verwerken en verteren van voedsel. Bij een allergie geeft het immuunsysteem reactie op voedsel.

(bron: GezondNu)

Tip: Overleg met de huisarts of het nut heeft om je te laten testen op allergie.