Minder suiker eten.Heb je je voorgenomen het roer om te gooien? Zo kom jij af van je cravings!

  |   Nieuws

1. Visualiseer de voordelen van minder suiker eten

Charlotte: “Stel je eens voor wie je zou zijn als het je lukt om minder suiker te eten of het zelfs te elimineren. Welk beeld heb je dan van jezelf? Voel je je slanker, fitter, meer energiek? Geef je lijf alvast een voorproefje door hier meerdere keren per dag bij stil te staan. Grote kans dat het minderen dan vanzelf lukt.”

2. Foto bij de suikerpot om minder suiker te eten

Clara: “Ook ik ben dol op suiker. In de thee, in de koffie met een scheutje karamel, bij de worteltjes. En dan natuurlijk nog chocolade, energiedrankjes en ga zo maar door. Omdat ik minder suiker wilde eten, rekende ik uit hoeveel klontjes suiker ik op een dag binnenkreeg. Deze klontjes heb ik op een berg gelegd en keer zeven gedaan; zoveel suiker at ik elke week. Toen schrok ik! Van deze berg heb ik een foto gemaakt, uitvergroot en geprint. Deze foto hangt bij de suikerpot. Zo word ik er steeds aan herinnerd.”

3. Niet klakkeloos eten

Ingrid: “Het is mij gelukt door steeds iets minder suiker in mijn koffie te doen en alleen zoetigheid te eten die ook echt ‘de zonde’ waard is. Dus niet zomaar alles klakkeloos in je mond stoppen, maar denken: vind ik dit de zonde waard om op te eten? Zo ontwikkel je vanzelf een minder zoete smaak en lust je na een tijdje zelfs geen koffie met suiker meer.”

4. Rigoureus stoppen

Olga: “Mijn ervaring: stop rigoureus. Suiker is verslavend. Als je het echt voor je gezondheid wilt doen, stop dan eens helemaal een tijdje met suiker eten. De eerste week is loodzwaar, je hebt er trek in en kunt zelfs hoofdpijn krijgen als afkickverschijnsel. Maar al snel ga je je energieker voelen en dat weegt ruimschoots op tegen de trek in suiker! Tip: kijk eens op Pinterest Er zijn heel veel lekkere tussendoortjes zonder geraffineerde suikers. Wees creatief en bak bijvoorbeeld havermout-appel-plaatkoek. Heerlijk en gezond! En als beloning een stukje heel pure chocolade bij de thee. 85% puur is lekker en het suikergehalte is dan echt minimaal.”

5. Alternatieven voor suiker

Mariëlle: “Het kan helpen om geruime tijd alle suiker te bannen. Je lichaam gaat daar vanzelf aan wennen, het heeft alleen even tijd nodig. Op internet kun je daar veel over lezen, bijvoorbeeld bij de Sugarchallenge en Eetpaleo. Daarnaast is het belangrijk om goede alternatieven te zoeken, dus meer gezonde vetten en eiwitten en lekker veel groente in alle kleuren van de regenboog. Je merkt dan dat je minder behoefte hebt aan suiker en het ook al snel veel te zoet gaat vinden. Zo eet je vanzelf minder suiker. Probeer in de eerste week suikers niet te vervangen door zoet fruit, zodat je echt kunt ontwennen.”

6. Zoek afleiding

Monique: “Probeer afleiding te zoeken. Ga sporten, wandelen of je huis opruimen, zodat er minder tijd en aandacht is om te snoepen. Als je vooral in de avond snoept, ga dan op tijd naar bed met een grote kop thee of koffie, lees een boek of kijk een serie. Wanneer je eenmaal lekker warm onder je dekbed ligt, heb je vaak geen zin meer om eruit te gaan. Je zoetbehoefte neemt na ongeveer vier weken af. Daarna wordt het een stuk makkelijker om minder suiker te eten. Beloon jezelf dan af en toe met dingen die je echt lekker vindt, zodat je dit ook langere tijd kunt volhouden.”

7. Ken de gezondheidsrisico’s

Desiree: “Het belangrijkste is om je goed in te lezen over de gezondheidsrisico’s die het eten van geraffineerde suikers met zich meebrengt. Stel voor jezelf een levensprioriteitenlijstje op. Gezondheid op lange termijn en genieten van je vrienden en familie of kortstondige bevredigingsmomenten? Genieten van zoetigheid of genieten van het lichaam dat je altijd al wilde hebben? Hoeveel vind jij jezelf waard om nu eens door te zetten? Je bent niet de eerste die gestopt is met zoetigheid. Als anderen het kunnen, kun jij het ook!”

(bron: GezondNu)

Read More

Eet je hart gezond: 7 slimme voedingstips

  |   Nieuws

Een gezond hart heeft behoefte aan een goede nachtrust en beweging en zegt nee tegen sigaretten en alcohol. Ook gezonde voeding is onmisbaar voor een fit en sterk hart. Welke producten horen standaard op je bord te liggen?

Regel één voor een gezond hart en eigenlijk alle organen: eet gevarieerd en puur. Vooral het mediterraan dieet is aan te raden. Ook voldoende bewegen, regelmatig ontspannen, weinig alcohol en niet roken horen daarbij. Het effect van beweging op je hart is trouwens groot. Als je vijf keer per week een half uur matig-intensief beweegt, zorgt dit voor al voor een merkbaar verschil. Omdat het hart sneller gaat pompen en de vaten uitzetten, ontstaat al na twee weken een fitter gevoel. Ook uithoudingsvermogen en spierkracht nemen snel toe. Op iets langere termijn worden belangrijke gezondheidseffecten behaald, zoals minder kans op diabetes, minder overgewicht en minder botontkalking. Bewegen dus, maar hoe eet je je hart gezond? Dit zijn 7 voedingsmiddelen voor een gezond hart.

1. Olijfolie voor je hart

Voor je hart is het belangrijk om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Eet daarom niet te veel sterk bewerkte producten, zoals snoep, koek en soep uit blik. Zet wel olijfolie, avocado en noten op het menu. Deze ingrediënten zitten vol onverzadigde vetten en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Olijfolie bestaat maar liefst voor zo’n 70 procent uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren en heeft daarbij het pluspunt dat het je cholesterolgehalte verlaagt. Dat is ook belangrijk voor een gezond hart.

2. Felgekleurde groenten

Hoe meer felle kleuren op je bord hoe beter, want felgekleurde groenten houden je hart gezond. Wortels, zoete aardappelen en rode pepers zitten bijvoorbeeld vol gezonde stoffen die het risico op hartaandoeningen verlagen. Van carotenoïden tot vezels en vitaminen. Ook verse tomaten horen in het rijtje thuis; die bevatten veel lycopeen, vitamine C en bètacaroteen. Ook goed voor je hart!

3. Volkoren

Het eten van voldoende volkoren producten verkleint de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Zo hangt het eten van zo’n 90 gram volkoren producten per dag ten opzichte van witte graanproducten samen met een 25 procent lager risico op bepaalde hartziekten. Ga daarom altijd voor volkoren pasta, rijst en brood. Gerst en haver hebben zelfs nóg een streepje voor, omdat deze graansoorten ook het ongunstige cholesterolgehalte in ons bloed laten dalen.

4. Rood fruit voor je hart

Ga voor rood! Rode vruchten zoals aardbeien, bosbessen en frambozen zitten vol met antioxidanten. Deze stoffen verlagen de bloeddruk en verkleinen daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten.

5. Vette vis

Ook vette vis mag niet ontbreken in dit rijtje. Een keer per week vette vis eten hangt namelijk samen met een lagere kans op sterfte aan hartziekten, zo blijkt uit onderzoek. Dat komt door de omega 3-vetzuren. Het regelmatig eten van vette vis vermindert zelfs het risico op een hartaanval en is om die reden ook een vast onderdeel van het mediterrane dieet. Vette vis is bijvoorbeeld zalm, tonijn of haring.

6. Peulvruchten zijn gezond

Met snelle koolhydraten maak je je hart niet blij. Het komt dan ook goed uit dat in peulvruchten de langzame variant zit. Daardoor piekt en daalt je bloedsuikerspiegel minder snel. En daar wordt je hart wél blij van. Het is algemeen bekend dat natrium (zout) je bloeddruk verhoogt. Meer voedingsmiddelen met kalium eten, heeft hetzelfde effect als minderen met natrium. Goed nieuws: kalium zit in peulvruchten.

7. Groene thee

Je glas wijn inwisselen voor een kop groene thee is ook voor je hart een goed idee. Wist je dat de giftige werking van alcohol je hartspieren zelfs zwakker maken? Groene thee heeft daarentegen een bewezen gunstig effect; door drie à vier kopjes groene thee per dag te drinken, verlaag je de bloeddruk en verklein je de kans op een beroerte.

(brond: GezondNu)

Read More

Gezond afvallen: voorkom deze valkuilen

  |   Nieuws

Als je te zwaar bent, is afvallen altijd een goed idee. Toch kan dit averechts werken als je te hard van stapel loopt. Op een goede én gezonde manier afvallen is het belangrijkste, want daarmee bereik je tegelijkertijd het beste resultaat. En dat wil je! We behoeden je daarom voor de meest voorkomende valkuilen. 

1. Niet om hulp durven vragen

Heb je al meer diëten verslonden dan boeken? Dan is om professionele hulp vragen geen overbodige luxe. Afvallen op wilskracht en doorzettingsvermogen lukt bijna niemand. Waarom het afvallen eerder niet lukte, kan veel verschillende redenen hebben. Hulp vragen van een coach of diëtist werkt of een leefstijlprogramma volgen, werkt dan niet alleen als een stok achter de deur, maar helpt je ook om gemotiveerd te blijven en je (slechte) gewoonten onder de loep te nemen. Uiteindelijk zal dat helpen om een nieuwe, gezonde leefstijl aan te leren én vast te houden.

Tip: Vertel je omgeving dat je gaat afvallen. Onbewust werkt dit toch als een stok achter de deur, maar tegelijkertijd kunnen mensen daar ook rekening mee houden.

2. Afvallen door te weinig eten

Op de korte termijn ga je zeker kilo’s verliezen als je een tijdje leeft op water en sla. Toch werkt te weinig eten op de lange termijn echt averechts. Niemand houdt dat vol. Je komt dan al snel in een crashdieet terecht, wat ervoor kan zorgen dat je belangrijkste voedingsstoffen tekort komt, humeurig wordt en spieren verliest. De kans dat je een terugval krijgt, is dan erg groot. Realiseer je dat een gezond gewicht bereiken écht tijd kost. Zeker als je dit op een gezonde manier wilt doen. Ga op zoek naar een manier die voor jou werkt. Voor iedereen is dat anders.

Tip: Vergeet niet te bewegen, want dat is net zo belangrijk als gezonde voeding. Door te sporten verbrandt je de calorieën die je binnenkrijgt. Ook daar moet je een goede balans in zien te vinden.

3. In de ban zijn van de weegschaal

Elke dag op de weegschaal staan is een veelvoorkomende valkuil. Het is vaak het eerste wat mensen doen om te controleren of het afvallen goed gaat. Toch kan dat ene getalletje je flink in de weg gaan zitten en zelfs demotiverend werken. Je gewicht is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren: voeding, beweging, spieren, je vochtgehalte en je hormoonhuishouding. Je kunt de ene dag dus zomaar zwaarder zijn dan de andere dag. Als je bijvoorbeeld meer bent gaan sporten, dan kan je spiermassa zijn toegenomen en dan lijk je ‘ineens’ zwaarder. Spieren wegen nu eenmaal meer dan vet. Raak dus niet in de ban van de weegschaal.

Tip: Kleding, de spiegel of een meetlint zijn een veel beter meetinstrument dan de weegschaal. Voor- en nafoto’s maken kan ook een heel motiverend werken.

(bron: GezondNu)

Read More

Van Food Temptation Island naar Healthy Choice Paradise: de gezonde keuze móet makkelijker

  |   Nieuws

De Schijf van Vijf geeft aan wat gezond eten is voor de mens én aarde. Toch is gezond eten niet altijd gemakkelijk. Twee derde van de calorieën die we eten komt van voedingsmiddelen buiten de Schijf van Vijf. In deze column zet ik op een rij waarom het vaak lastig is om gezond te eten en drinken en waarom het Voedingscentrum vindt dat de voedselomgeving structureel gezonder moet worden.

Overal verleiding

De hoofdreden is dat we overal verleid worden om ongezond te eten en te drinken. Het aanbod van ongezond eten is simpelweg groter dan het aanbod van gezond eten. Het is vaak makkelijker om een hamburger te kopen dan een appel. In een supermarkt staat het merendeel van de keuzes niet in de Schijf van Vijf, net als op (tank)stations en in restaurants. Er wordt veel reclame voor ongezond eten gemaakt.

De eetomgeving móet gezonder

Voor elke miljoen euro die de overheid investeert in het stimuleren van gezonde eetgewoonten, spenderen bedrijven 30 miljoen euro aan het promoten van ongezonde voeding. Er is nauwelijks aan te ontsnappen. We wonen op Food Temptation Island. Al vanaf jonge leeftijd krijgen kinderen dit mee, waardoor ze een omgeving met veel ongezond eten normaal gaan vinden.

Dit blijft niet zonder gevolgen. De helft van de bevolking heeft nu overgewicht. Als we zo doorgaan is in 2040 62% te zwaar. Voor de obesitasepidemie is geen vaccin, deze dendert gewoon door. De gevolgen zijn duidelijk: meer diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Corona laat zien dat overgewicht ook op korte termijn zware gevolgen heeft.

Maar waarom is ongezond eten zo verleidelijk?

We vinden ongezond eten lekker. Ons lichaam is gebouwd op tijden van schaarste. Als er iets te eten is, hebben we de neiging om dit op te eten, zodat je wat reserves hebt voor als er niets is. Het liefst iets met veel calorieën. We vinden daarom vet en suikerrijk eten lekker. Ons brein stuurt dit aan. In vroegere tijden werkte dat vast prima, maar nu je overal alles kunt eten werkt het niet meer.

Daarnaast zijn de porties groter geworden de laatste decennia. Verpakkingen zijn groter, wat vroeger een ‘large’ frisdrank was is nu ‘medium’. En al die extra calorieën gaan zonder moeite en ongemerkt naar binnen. Ook is ongezond eten verleidelijk omdat het relatief goedkoop is. Je kunt voor een paar euro je maag vullen met een zoete/vette hap en daar hebben we altijd wel zin in. Er zit natuurlijk weinig goeds in voor je lichaam.

We stoppen het eten toch zelf in onze mond? Hebben we zelf geen keuze?

Eten en drinken is niet altijd zo’n weloverwogen keuze, ook al denk je van wel. Het is veelal gewoontegedrag. De schatting is dat zo’n 90% van je gedrag automatisch gaat. Autorijden, fietsen, maar ook iets drinken of snacken gaat voor een groot deel automatisch, je denkt er nauwelijks over na. Staan er croissants op tafel, dan eten we die. Als de croissant vervangen worden door volkorenbroodjes eten we volkorenbroodjes. Staan er snackgroenten, dan knabbelen we die weg.

De truc is om gezond eten makkelijk te maken door je ermee te omringen en om er langzamerhand een gewoonte van te maken. Thuis heb je daar enige controle op. Maak een gezond boodschappenlijstje en zet gezond eten in het zicht en houd ongezond eten uit het zicht.

Buiten de deur kan het ons helpen als de gezonde keuze overal de makkelijke is. Het Voedingscentrum ontwierp de Richtlijn Eetomgevingen, die met een eenvoudige checklist laat zien hoe aanbieders van eten dat stapsgewijs kunnen doen. Er is veel bereikt met gezonde schoolkantines, ook is er goede voortgang bij sportkantines en bedrijfsrestaurants.

Maar de gezonde keuze is op de meeste plekken nog niet de gemakkelijke. Bijvoorbeeld bij supermarkten, tankstations, treinstations, pretparken en restaurants kan het nog veel beter. Het Voedingscentrum faciliteert deze beweging naar een gezonder normaal, met richtlijnen en expertise.

Het keren van de obesitasepidemie

Een volgend kabinet moet grote stappen zetten om van de gezonde keuze overal de makkelijke keuze te maken, en zo de obesitasepidemie te keren.

Je weet nu waarom het zo nodig is: we kunnen weinig veranderen aan hoe ons brein automatisch op eten reageert. Maar de eetomgeving, die kunnen we wel degelijk samen veranderen. We moeten van Food Temptation Island bewegen naar een Healthy Choice Paradise. Het Voedingscentrum is daar al langer mee bezig en staat klaar om jullie hierbij te helpen.

(bron: Voedingscentrum.nl)

Read More

Ei muffins met doperwtjes en worteltjes

  |   Nieuws

Muffin frittata’s oftewel ei-muffins kun je eigenlijk de hele dag door eten. Bij het ontbijt, bij de lunch of als verantwoord tussendoortje. Je kunt er bijna alle groenten in verwerken, vers of uit een potje of blikje. Maak ze op zondag en vries ze apart van elkaar in, dan heb je de hele week een gezond tussendoortje op je werk.

Ingrediënten

  • Handje verse spinazie
  • Potje/blikje doperwten met worteltjes
  • 1/4 paprika
  • 6 eieren
  • Peper en zout
  • Muffinvorm
  • Muffinpapiertjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Snijd de paprika en spinazie heel fijn. Laat de worteltjes en erwtjes uitlekken en snijd deze ook fijn.

Kluts de eieren en voeg wat peper en zout toe. Doe 6 muffinpapiertjes in de muffinvorm en doe de groenten erin. Schenk nu in elk muffinbakje voorzichtig wat van het ei-mengsel.

Zet de muffinvorm in de oven en bak de ei muffins gaar in 20-25 minuten. Haal de muffins daarna niet gelijk uit de oven, maar laat ze afkoelen met de oven op een kier, anders storten ze in.Als de muffins klaar zijn, haal je ze niet gelijk uit de oven, maar laat je ze even afkoelen met de klep van de oven op een kier, anders zakken ze in.

Bereidingsduur

30 minuten

(bron GezondheidsNet)

Read More

Met dit trucje zie je meteen of een ei nog goed is

  |   Nieuws

Hoe controleer je of je eitje nog vers is, zonder het te breken?

Op een doosje eieren staat een THT-datum, maar na die datum zijn ze niet ineens bedorven. Hoe controleer je of je eitje nog goed is, zonder het te breken? Met dit handige trucje.

Eieren blijven het langst vers als je ze in de koelkast bewaart. Het liefst in het doosje, dan drogen ze minder snel uit. Houd ze uit de buurt van etenswaren met een sterke geur, zoals vis of knoflook, want eieren nemen dankzij de poreuze schaal snel luchtjes over.

THT-datum

Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven. Gebruik je zintuigen om te bepalen of de eitjes nog vers zijn: ruiken ze nog goed en zien ze er nog normaal uit?

Dé truc: drijven of zinken

Wil je controleren of eieren nog goed zijn zonder ze te breken, dan kun je dit handige trucje gebruiken. Leg het rauwe ei voorzichtig in een groot glas met water. Blijft het ei op zijn kant op de bodem liggen, dan is het kakelvers. Blijft het op de bodem, maar staat het rechtop, dan is je ei wat ouder maar nog wel eetbaar. Drijft je eitje naar het oppervlak? Dan is het niet goed meer.

(bron: Gezondheidsnet)

Read More

5 redenen om vaker vette vis te eten

  |   Nieuws

Loop jij de deur plat bij de plaatselijke visboer? Of ga je standaard met een boog om de visafdeling in de supermarkt heen? Of je nu een visliefhebber bent of niet, deze 5 redenen overtuigen je om vaker vette vis op je bord te leggen. De gezondheidsvoordelen liegen er namelijk niet om.

De Gezondheidsraad adviseert om minimaal één keer per week (meer is beter!) vette vis te eten vanwege de gezondheidsvoordelen. Maar waarom is vis eigenlijk zo gezond? Dit zijn de belangrijkste redenen om meer vis te eten:

1. Vette vis is goed voor je hersenen

Je hersenen worden er blij van als je regelmatig vette vis eet. De omega-3 vetzuren in vis, zorgen er namelijk voor dat zenuwcellen goed en snel met elkaar kunnen communiceren. Even een kleine opfriscursus: omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en vind je vooral terug in vis en in schaal- en schelpdieren. Onze hersenen bestaan voor de helft uit vet, voornamelijk de onverzadigde variant. Het eten van vette vis helpt je hersenfunctie normaal te houden. Denk aan je concentratie en je geheugen!

2. Het is rijk aan eiwitten

Niet alleen visvetzuren maken vis zo gezond. Vis is namelijk ook rijk aan eiwitten. Deze belangrijke bouwstoffen heeft je lichaam nodig om je botten en spieren te onderhouden. De dierlijke eiwitten die in vis zitten, zijn ook nog eens van hoge kwaliteit. Reden genoeg om vanavond nog vis op het menu te zetten.

3. Je ogen hebben er baat bij

Het is niet alleen verstandig om wortels te knagen voor gezonde ogen. Je ogen hebben er ook baat bij als je meer met vis experimenteert in de keuken. Veel mensen weten niet dat onze ogen van nature een hoge concentratie van het omega-3-vetzuur DHA in het netvlies hebben. DHA zorgt ervoor dat je ogen in goede conditie blijven en dat je scherp blijft zien. Meer dan belangrijk dus.

4. Vette vis is gezond voor je hart

Niet voor niets adviseert de Hartstichting om één keer per week vis te eten. Uit onderzoek blijkt dat het eten van een portie vis per week een gunstige invloed heeft op je hart. Vervang je verzadigde vetzuren voor onverzadigde vetzuren, zoals visvetzuren en eet je hier meer dan voldoende van, dan heeft dit een gunstige invloed op de vetstofwisseling en het behoud van een normale bloeddruk. En dat is weer goed voor je hart.

5. Je krijgt een gezond portie vitamine D binnen

In vis vind je ook vitamine D. Je lichaam heeft deze voedingstof nodig om je botten en tanden sterk te houden. Daarnaast is het goed voor je weerstand en de werking van je spieren. Breng dus voor een gezond portie vitamine D niet alleen tijd in de buitenlucht door, maar eet ook regelmatig vette vis.

Wat is vette vis?

Niet iedere vis krijgt de eretitel ‘vette vis’. Vis krijgt de naam ‘vet’ als er meer dan vijf procent vet in zit. Om hierachter te komen, moet je even op het etiket speuren. Denk bij vette vis aan makreel, Atlantische zalm, haring of sardines. Ben je écht geen visliefhebber? Dan zijn visoliecapsules met omega-3-vetzuren een alternatief.

(bron: GezondNu)

Read More

Hoe kijken Nederlanders aan tegen obesitas?

  |   Nieuws
slanke vrouw en vrouw met overgewicht

Het hebben van obesitas is niet iemands eigen schuld, maar begeleiding van een professional is niet perse nodig, vinden Nederlanders. Mensen met obesitas kijken daar anders tegenaan; een meerderheid heeft wel behoefte aan hulp en afvallen wordt extra moeilijk gemaakt door de continue verleiding van lekker eten in de omgeving. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de enquête #VETLASTIG.

Wereld Obesitas Dag

In het kader van Wereld Obesitas Dag op 4 maart werd aan 6.500 Nederlanders gevraagd wat ze weten over obesitas, hoe ze ermee omgaan en hoe ze er tegenaan kijken. Daarnaast werd gevraagd wat mensen met obesitas eigenlijk nodig hebben aan concrete hulp. Van de respondenten had 38 procent een gezond gewicht, 34 procent overgewicht en 28 procent obesitas. De enquête #VETLASTIG is een initiatief van onderzoeker en internist in opleiding Mariëtte Boon van het Leids Universitair Medisch Centrum en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Stichting Over Gewicht, gezondheidsplatform Vital10 en Goodlife Pharma.

Obesitas is niet je eigen schuld

Uit de enquête bleek dat 9 op de 10 deelnemers obesitas niet iemands eigen schuld vinden. Wel vinden deelnemers dat mensen met obesitas zelf aan de slag kunnen met hun gewicht. Professionele begeleiding is daarbij niet perse nodig volgens 83 procent van de deelnemers. De respondenten met obesitas zeggen juist wel behoefte te hebben aan persoonlijke begeleiding (54 procent) of een maatje of buddy om samen mee af te vallen (27 procent). Zo’n 1 op de 4 mensen (24 procent) wil daarbij graag hulp van een arts, met of zonder medicijnen.

Afvallen is moeilijk

Bijna een kwart (23 procent) van de respondenten denkt dat mensen met obesitas minder wilskracht hebben. De antwoorden van de mensen met obesitas laten een ander beeld zien: ze lopen juist tegen beperkingen aan die het volhouden van het afvallen moeilijk maken. De continue verleidingen van ongezond eten maken het voor bijna de helft (48 procent) van de mensen met obesitas moeilijk om gewicht te verliezen. Andere factoren zijn dat afvallen niet snel genoeg gaat (35 procent), dat het moeilijk is om diëten en sporten vol te houden (34 procent) en dat het hongergevoel steeds groter wordt (34 procent).

‘Obesitas is ingewikkelder dan we denken’

‘Er bestaan nog veel misverstanden over obesitas’, vertelt Mariëtte Boon. ‘Het is een complexe ziekte en veel factoren kunnen aan het ontstaan hiervan bijdragen, zoals leefstijl, stress, medicatie met een dikmakende bijwerking, en je genen. Het is geen doe-het-zelf ziekte. Mensen met obesitas willen hun overgewicht aanpakken maar kunnen het gewoonweg vaak niet alleen. En onze omgeving maakt het hen ook niet makkelijker.’ Ze pleit dan ook voor meer begrip voor mensen met deze ziekte. ‘Mensen zijn na vele pogingen om af te vallen op zoek naar professionele hulp. Het wordt hoog tijd dat we dit gaan zien en obesitas aanpakken als een ziekte. Het is toch gek dat we de complicaties van obesitas wél behandelen maar het onderliggend probleem – obesitas – laten liggen.’

Bron: #VETLASTIG

Read More

Geef kliekjes een tweede leven – 6 slimme tips

  |   Nieuws

Jaarlijks gooien we 34 kilo per persoon aan voedsel weg. Met deze tips red je kliekjes voortaan uit de prullenbak.

1. Verwerk je kliekjes in een frittata

De frittata is een dankbare bestemming voor alle restjes die je in huis hebt. Voor het basisrecept van deze Italiaanse omelet heb je zes eieren en 120 milliter volle yoghurt, volle melk of creme fraiche nodig. Mix dit en werp vervolgens een blik in je koelkast en voeg de ingrediënten naar keus toe. Een paar plakjes kaas? Welkom! Twee cherrytomaten? Welkom! Nog een handje doperwten in de vriezer? Ook welkom! 

2. Ga verstandiger met sla om

Als er iets is wat we veel weggooien, dan is het wel sla. Gooi deze (bijna) slappe bladeren niet in de kliko, maar wok ze met oestersaus, maak er een slasoep van, verwerk ze in een smoothie of gebruik sla als wrap.

3. Wees blij met je restjes rijst

Rijst is lastig te doseren. We koken daarom eerder te veel dan te weinig. Gelukkig is dat geen enkel probleem. Van die restjes kun je namelijk de lekkerste dingen maken. Eén van de makkelijkste recepten is gebakken rijst. De naam zegt het al; doe een beetje olie in een wok en bak hier de rijst krokant in. Voeg ingrediënten naar keus toe – van een eitje tot een wortel – en blus het af met een smaakmaker zoals sojasaus of ketjap. Ook lekker: rijstpudding, nasi, soep met een handje rijst (vullend!) of zelfgebakken rijstkoekjes.

4. Verzamel kliekjes in de vriezer

Een stukje paprika, halve pieper of halve prei over? Snijd ze in kleine stukjes en stop ze meteen in een zak in de vriezer. Zo weet je zeker dat de groente niet bederft. Als de zak vol is, heb je de perfecte ingrediënten voor een lekkere, zelfgemaakte groentesoep.

5. Maak van brood een hartige taart

De opties met oude boterhammen zijn eindeloos. Ga voor een lekkere lunch met wentelteefjes of tosti’s, rooster oud brood tot croutons of maak er een ouderwetse broodpudding van. Die taaie bammetjes doen het ook goed in een hartige taart. In plaats van bladerdeeg gebruik je boterhammen als bodem.

6. Tover je piepers om tot rösti

Naast sla, worden aardappels ook vaak verspild. Van een restje gekookte aardappels kun je een heerlijke aardappelsalde maken. En wat dacht je van rösti? Rasp voor deze Zwitserse klassieker een paar aardappels, meng ze met ei en bak ze knapperig. Aardappel is ook een goede toevoeging aan je soep, het bindt en maakt je soep vullender.

(bron: GEzondNu)

Read More

7 tips om je verzadigingsgevoel te stimuleren

  |   Nieuws

Het zijn niet alleen calorieën die je een vol gevoel geven

Waarom zit je vol na een salade en kun je van chocolade blijven eten? Het heeft te maken met de tijd en moeite die het eten kost. Je bent wel even bezig met het naar binnen werken van een salade, terwijl chocolade vanzelf in je mond smelt. Door juiste keuzes te maken, kun je het gevoel van vol zitten eerder opwekken.

Wat zou het handig zijn als je meteen een vol gevoel krijgt, zodra je genoeg calorieën hebt gegeten. Dat je lichaam duidelijk aangeeft: nu kun je stoppen met eten want de energietank is weer genoeg gevuld. Het zou voorkomen dat we ons overeten en te dik worden. Helaas is ons lichaam niet zo vernuftig. Het is helemaal niet zo goed in staat om te meten hoeveelheid calorieën we met ons eten en drinken binnenkrijgen. Ons lichaam is zelfs heel goed om de tuin te leiden.

Proef op de som

Vergelijk maar eens hoe vol je zit na het eten van drie sinaasappels of het drinken van diezelfde drie sinaasappels die tot een smoothie zijn verwerkt. Terwijl je de smoothie bijna ongemerkt naar binnen klokt, heb je waarschijnlijk moeite om de 3 gepelde sinaasappels helemaal op te eten. In beide gevallen krijg je precies evenveel calorieën naar binnen en zit je buik precies even vol. Toch is het ‘verzadigingsgevoel’ na afloop anders. Na het drinken van de smoothie zit je minder vol dan na het eten van de sinaasappels.

Eetsnelheid

Volgens voedingswetenschappers speelt de eetsnelheid een grote rol bij hoe vol je je voelt. Bij de smoothie krijgt het lichaam ongemerkt calorieën binnen: het gaat zo snel en gemakkelijk, dat de calorieën niet geregistreerd worden. Het afhappen en kauwen van de partjes sinaasappel kost veel meer tijd en moeite dan het drinken van de smoothie. Na afloop voel je je dan ook veel voller. Verzadiging zit volgens voedingswetenschappers dan ook niet alleen in je maag, maar ook in je mond. Het verzadigingsgevoel in je mond merk je veel sneller. Het verzadigingsgevoel van je maag is vertraagd. Het duurt gemiddeld wel 20 minuten voordat je maag aan je hersenen een seintje geeft dat er genoeg is gegeten. Daarom is het ook heel belangrijk om rustig te eten. Zo krijgt je maag de tijd om je hersenen in te seinen.

Geen hap-slik-weg

Wat kunnen we in de praktijk met deze kennis? Hoe kunnen we het gebruiken om te zorgen dat we sneller vol zitten zonder veel calorieën binnen te krijgen? Vooral langzamer eten dus en door slimme keuzes te maken. Kies voor voedingsmiddelen waar je moeite voor moet doen om ze op te eten. Geen hap-slik-weg, maar flink kauwen. Dus liever een appel dan appelsap. En liever een knapperig dan een zacht broodje. Liefst volkoren natuurlijk omdat dat meer vitamines en vezels levert. Maar ook al kies je voor witte broodjes, dan nog is het slimmer om te kiezen voor een hard wit broodje dan een zacht. Volkoren brood werkt niet alleen verzadigend door de vezels, maar vooral doordat je er langer op moet kauwen, zo hebben voedingswetenschappers ontdekt. Hierdoor zit je sneller vol.

Caloriedichtheid

Nog een tip om verzadigd te raken zonder veel calorieën binnen te krijgen: kies voor voedingsmiddelen die veel volume hebben, maar weinig calorieën bevatten. Het beste voorbeeld is groente: de caloriedichtheid daarvan is heel laag. Zelfs als je je bord ermee vol schept, krijg je nog niet veel calorieën binnen. Terwijl je wel lang bezig bent om alles op te eten. De eetsnelheid per calorie is voor groenten dus heel laag. Naast groenten geldt dat ook voor veel andere onbewerkte voedingsmiddelen als fruit, volkoren producten en peulvruchten. Bewerkte voedingsmiddelen daarentegen hebben vaak juist een hele hoge caloriedichtheid. Denk maar aan fastfood, snacks, frisdrank, gebak en koek. Je krijgt in een mum van tijd flink wat calorieën binnen, zonder dat je er vol van raakt.

Kies voor eiwitten en kook zelf

Ten slotte is het ook belangrijk om bij elke maaltijd iets van eiwit te nemen. Van alle voedingsstoffen geven eiwitten namelijk de meeste verzadiging, meer dan vetten en koolhydraten. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn kwark, kaas, eieren, vis, vlees en peulvruchten. Verder is het ook slim om zelf te koken. Zo bereidt je lichaam zich als het ware voor op het eten dat gaat komen. Dat stimuleert je verzadigingsgevoel meer dan een kant-en-klaarmaaltijd of afhaalmaaltijd.

7 tips om je verzadigingsgevoel te stimuleren

1. Eet meer groente

Laat groente minimaal de helft van je bord uitmaken. Zet bijvoorbeeld twee groenten op het menu of eet bij de warme maaltijd altijd een salade. Snijd groenten grof en bereid ze beetgaar zodat je er nog lekker op moet kauwen. Eet ook groenten bij de lunch en tussendoor.

2. Eet fruit zo onbewerkt mogelijk

Een ongeschilde appel eten, verzadigt meer dan het eten van diezelfde appel, maar dan geschild en in stukjes gesneden. Eet fruit ook liever heel dan verwerkt in sap of smoothies.

3. Kies voor volkoren

Volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst leveren niet alleen meer vitamines en vezels, maar ook meer verzadiging.

4. Eet meer onbewerkte producten

Onbewerkte producten hebben vaak een lagere caloriedichtheid dan bewerkte producten. Naast groente en fruit zijn peulvruchten goede voorbeelden. Zet ze minimaal één keer per week op het menu. Ook kun je salades verrijken met peulvruchten om ze nog verzadigender te maken. Ideaal voor bij de lunch!

5. Eet elke maaltijd eiwitten

Als je meer eiwitrijke producten toevoegt aan je maaltijden, heb je minder snel weer honger.

6. Kook zelf

Het treffen van voorbereidingen voor het eten zorgt voor meer verzadiging.

7. Neem de tijd om te eten

Hoe langer je over je maaltijden doet, hoe meer je de tijd neemt om rustig te kauwen op elke hap, hoe voller je je na afloop voelt.

bron: GezondheidsNet

Read More