Visceraal vet: de 5 belangrijkste feiten

  |   Nieuws

Wie denkt dat al het lichaamsvet hetzelfde is, heeft het goed mis. Zo is visceraal vet, ook wel orgaanvet genoemd, echt anders dan onderhuids buikvet. Tijd voor een spoedcursus dus! Wij delen de belangrijkste feiten over het vet wat je liever kwijt bent dan rijk.

1. Een beetje visceraal vet heb je nodig

Een deel van het vet slaat zich direct op onder je huid. Ander vet wordt dieper opgeslagen, het zogenaamde visceraal vet of orgaanvet. Met een beetje van dit vet is niets mis, want het zorgt voor demping rondom je organen. Heb je er te veel van, dan is het een ander verhaal. Zo vergroot het de kans op het krijgen van diabetes type 2, een hoge bloeddruk, verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten. En dat niet alleen: door te veel van dit vet worden de lichaamseigen stoffen minder gevoelig voor insuline. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je gevoeliger bent voor het ontwikkelen van diabetes. Ook scheidt dit ontstekingsstoffen uit, waardoor de bloedvaten kunnen beschadigen.

2. Je kunt dit vet ook hebben als je slank bent

Zelfs als je buik platter dan plat is, kun je nog visceraal vet hebben. Hoeveel je hebt is deels genetisch bepaald (bedankt pap en mam!), maar heeft ook verband met leefstijl. Over het algemeen is te zeggen: hoe actiever je bent, hoe beter. Andere inkoppertjes zoals gezond eten, stress voorkomen en genoeg slapen helpen ook om visceraal vet te voorkomen of te verhelpen.

3. Visceraal vet maakt je kwetsbaarder voor het coronavirus

Dat mensen met fors overgewicht kwetsbaarder zijn voor het coronavirus, is waarschijnlijk geen nieuws. Het komt dan waarschijnlijk ook niet als verrassing dat visceraal vet ook een risicofactor is. In dit vet worden namelijk continu hormonen en ontstekingsstoffen aangemaakt waar het immuunsysteem op reageert. Het effect: het immuunsysteem is actiever dan normaal en reageert minder op indringers. Het coronavirus kan zich zo snel vermenigvuldigen, waardoor je zieker wordt.

4. Meten is weten als het om visceraal vet gaat

Meetlint in huis? Mooi! De beste manier om erachter te komen hoeveel visceraal vet je hebt, is via een CT-scan of MRI. Gelukkig is er ook een makkelijkere manier om erachter te komen: door je middelomtrek te meten. Pak je meetlint, sta rechtop en meet je middel tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Voor mannen ligt een gezonde middelomtrek tussen de 79 en 94 centimeter, voor vrouwen tussen de 68 en 80 centimeter. Meten is in dit geval dus echt weten.

5. Stress kan de boosdoener zijn

Te veel stress is nergens goed voor, ook niet voor het ontwikkelen van visceraal vet. Als je last hebt van (chronische) stress, dan is de kans groot dat het vet zich opslaat op je buik. Stress zorgt voor de aanmaak van het hormoon cortisol. Dit hormoon zorgt er niet alleen voor dat je meer trek hebt in zoet en vet eten, maar stuurt vet ook regelrecht naar je buik.

(bron: GezondNu)

Read More

Hoe gezond is een airfryer?

  |   Nieuws

Gezonder frituren met hete lucht

Frituren maakt eten extra vet en je krijgt er nare frituurluchtjes van in huis. Met de airfryer frituur je ook, maar dan met hete lucht! Het resultaat: minder vet in je eten en je ruikt er niks van.

Hoe werkt een airfryer?

Eigenlijk is het principe heel simpel. Een airfryer is een soort kleine heteluchtoven waar hete lucht wordt rond geblazen. Deze hete lucht is continu in beweging en zorgt ervoor dat het voedsel warm en gaar wordt, vocht en vet verliest en een krokant laagje krijgt. Met de airfryer bereid je dus voedsel met veel minder (frituur)vet.

Het verschil tussen een airfryer en frituurpan

De frituurpan werkt met hete olie die het voedsel dichtschroeit en waarbij het voedsel ook aardig wat vet absorbeert. Door de hete olie krijgt het buitenste laagje een krokant korstje. Waar de frituurpan dus vet nodig heeft voor het gewenste resultaat, doet de airfryer dit geheel door de circulatie van hete lucht. Je hoeft geen vet toe te voegen, hooguit een heel klein beetje voor de smaak. Door de combinatie van heteluchtstroom en temperatuur, wordt het voedsel in de airfryer knapperig van buiten en gaar van binnen.

Is friet uit de airfryer gezonder?

Als je friet uit de frituurpan vergelijkt met friet uit de airfryer, dan is het verschil in vetpercentage heel groot. Friet uit de airfryer bevat tot 90 procent minder vet dan friet uit de gewone frituur. Nou is vet niet per se ongezond, maar frituurvet staat niet bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Nee, liever halen we vet uit gezonde producten, zoals: avocado, vette vis en noten. Tip: gebruik ovenfriet. Ovenfriet is speciaal gemaakt om te bakken in de hete lucht en wordt krokanter dan gewone friet.

De laatste tijd hoor je ook veel over de kankerverwekkende stof acrylamide die in friet ontstaat tijdens het frituren. Omdat deze stof zich vormt door hoge verhitting van de combinatie van bepaalde eiwitten en zetmeel die in de aardappel zitten, ontstaat dit ook bij bereiden in de airfryer. Het gehalte aan acrylamide beperk je door friet niet te bruin te bakken. Dit geldt voor friet uit de friteuse en ook voor friet uit de airfryer.

Groentes bereiden in de airfryer

Je kunt veel meer met de airfryer dan alleen patat bakken. Ook groentes kun je bereiden in de airfryer! Omdat je hierbij nauwelijks vet gebruikt is dit een gezonde en lekkere manier van groenten bereiden. Voor eventuele zwarte randjes die ontstaan hoef je ook niet bang te zijn, bij groenten zijn die niet schadelijk. Je kunt een variatie aan groentes in de airfryer doen, bijvoorbeeld ui, paprika en peultjes. Snijd de ui en paprika in kleine stukjes en halveer de peultjes. Dompel ze dan 5 minuten in water zodat de groentes helemaal onder staan. Het water wordt nu geabsorbeerd en hierdoor verbranden de groentes niet en behouden ze hun mooie kleur en lekkere bite. Maar je kunt ook plakken aubergine grillen of groentespiesjes (met courgette, paprika en champignons) roosteren. Laat de satéprikkers in dat geval van tevoren even weken in water.

Wat kun je nog meer met de airfryer?

Met een airfryer kun je grillen, bakken, poffen, frituren en roosteren. Wat dacht je van een omelet, een bananenbrood of een combinatiegerecht van kip met aardappeltjes? Het kan allemaal! Voor sommige gerechten zoals een omelet of bananenbrood heb je wel extra accessoires nodig zoals een bakvorm of een springvorm die in de airfryer past.

Oliebollen uit de airfryer?

Met het oog op de komende jaarwisseling is het misschien wel leuk om oliebollen te bereiden in de airfryer. Ook wat minder vet, want de oliebol kan in de airfryer geen vet opnemen. Je hebt hiervoor oliebollenbeslag nodig en slechts één eetlepel olie. Per keer kun je 4 oliebollen in de airfryer doen met de lepel olie. Je bakt ze in 10 minuten gaar en krokant. Uiteraard kun je ook kant-en-klare oliebollen kopen bij de oliebollenkraam en deze even opwarmen in de airfryer, maar die oliebollen zijn natuurlijk wel gewoon in vet bereid.

Bron(nen): Consumentenbond

Read More

  |   Nieuws
gebieten Instagram posts (photos and videos) - Picuki.com

CHOCOLADE weetjes!

Chocolate is the answer, who cares what the question was!

 • Vroeger werd chocolade tijdens de kerkdienst geserveerd aan dames van adel.
 • Chocolade verhoogt je cholesterolgehalte niet.
 • Diabetici mogen gewoon chocolade eten.
 • Chocolade is niet verslavend. Onderzoek heeft aangetoond dat chocolade inderdaad stoffen bevat die verwant zijn aan stoffen aanwezig in cannabis, maar men zou 11 kilo chocolade per dag moeten eten om dezelfde uitwerking te hebben.
 • Chocolade bevat heel veel bio-flavonoïden. Dat zijn stofjes die ons beschermen tegen vrije-radicalen ofwel tegen stoffen die ons lichaam beschadigen. 
 • Pure chocolade bevat meer gezonde stoffen dan melkchocolade.
 • Dagelijks een paar blokjes chocolade heeft een bloeddrukverlagend effect.
 • Vrouwen eten vaak chocolade voor de menstruatie omdat ze zich in deze periode wat minder prettig voelen.
 • De geur van chocolade vertraagt de hersengolven waardoor we ons rustiger en kalmer voelen. Bij het eten van chocolade komt er endorfine vrij in de hersenen,wat een gelukkig gevoel teweeg brengt.
 • Chocolade hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, hierdoor krijg je smaakverlies.
 • Als chocolade wit is uitgeslagen, betekent dat niet dat de chocolade bedorven is. Dit komt door een temperatuurschommeling waardoor het vet van de chocolade zich afscheidt. Dit is dat witte laagje.
 • In pure chocolade zit de minste suiker!
 • Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade, omdat hier geen cacao in zit. Het bestaat uit melkpoeder, suiker, cacaoboter, lecithine en vanille.
 • Chocolade vlekken zijn goed te verwijderen met ossengalzeep.
 • Chocolade neemt gemakkelijk geur en smaak op van andere producten, dus oppassen waar je de chocolade naast bewaart.
 • Chocolade bevat voedingsstoffen: eiwitten, de goede vetten, koolhydraten, voedingsvezel, mineralen, vitamines B en E.
 • In België staat de grootste chocoladefabriek van de wereld.
 • Cote D’Or bestaat 125 jaar.
 • Chocolade smelt bij 34°C, wat heel dicht zit bij onze lichaamstemperatuur. Daarom smelt chocolade zo zalig weg in je mond..
 • De productie van chocolade gebeurt voor 80% in Europa en Noord-Amerika. De cacaoteelt speelt zich hoofdzakelijk af in 9 landen: Ghana, Indonesië, Brazilië, Nigeria, Ecuador, Maleisië en Ivoorkust.
 • Een boer moet gemiddeld 5 jaar wachten voordat hij de eerste cacaobonen kan oogsten van de cacaoboom.
 • Chocolade is een natuurlijk middel tegen depressie. Wanneer we ons niet lekker voelen, grijpen we graag naar chocolade. Chocolade bevat immers serotonine, een stof die ons een gevoel van welbehagen en geluk bezorgt. Een stukje chocolade is daarom ideaal om een sombere dag op te vrolijken.
 • Mannen eten meer chocolade dan vrouwen. Echt waar!
 • Ten tijde van de Azteken en de Maya’s werd chocolade beschouwd als geneesmiddel.
 • Toen de Spanjaard Herman Cortez in 1521 op bezoek was geweest bij de Azteken in Mexico kreeg hij bij zijn afscheid cacaobonen met een geheim recept om cacaodrank te maken. De Azteken noemden de drank ‘Chocolat’.
 • De wetenschappelijke naam van de cacaoboon is ‘Theobroma cacao’ en dat betekent ‘voedsel van de goden’.
 • Tot 150 jaar geleden bestonden er geen chocoladetabletten of -repen en werd cacao alleen gedronken.
 • Pas in 1825 vond de Nederlander Van Houten een manier om de cacaoboter uit de cacaobonen te persen en legde hij de basis voor het maken van cacaopoeder en chocolade.
 • De Belgische chocolade-industrie wordt al sinds 1910 beschouwd als één van de beste ter wereld dankzij de hoogstaande productiekwaliteit van de chocolade.
 • Belgische chocolade heeft een hoger cacaogehalte dan het Europese gemiddelde.
 • De Europeaan eet gemiddeld 5,7 kg chocolade per jaar.
 • De Zwitsers, Duitsers en Belgen eten het meeste chocolade, de Spanjaarden, Italianen, Grieken en Portugezen het minste.
 • 1 op 5 Belgen eet elke dag chocolade.
 • Melkchocolade is de meest geconsumeerde chocoladesoort ter wereld. De meeste mensen vinden melkchocolade het lekkerst.
 • Witte chocolade wordt vooral gegeten door kinderen.
 • Hoe puurder de chocolade, hoe langer je hem kan bewaren.
 • Chocolade bevat in totaal meer dan 800 bestanddelen.

“A balanced diet is a little piece of chocolate in both hands”

Read More

3 x slanke chocolademelk

  |   Nieuws

Basisrecept chocolademelk, met chai en met pindakaas

Buiten vallen de blaadjes van de bomen, wordt de wind steeds kouder en het aantal zonuren steeds minder. Tijd om binnen op te warmen met een stomende kop chocolademelk. Kant-en-klare chocolademelk zit vaak vol met suikers, maar een gezondere variant heb je zo gemaakt. Drie recepten voor slanke, warme chocolademelk.

1. Basisrecept warme chocolademelk

Aantal personen: 2
Bereidingsduur: 0-15 minuten

Ingrediënten

 • 450 milliliter (plantaardige) melk
 • 3 eetlepels cacaopoeder
 • 1 theelepel custardpoeder
 • Stevia of ahornsiroop naar smaak

Bereiding

 1. Meng de custardpoeder met 100 milliliter van de melk, zodat er geen klontjes ontstaan. De custardpoeder geeft een romige smaak met een vleugje vanille.
 2. Voeg vervolgens met de rest van de melk en het cacaopoeder toe aan een steelpan. Roer goed en voeg wat stevia of ahornsiroop toe naar smaak.
 3. Verwarm op middelhoog vuur, maar breng het niet aan de kook. Roer met een garde of melkopschuimer voor een luchtige en romige structuur.
 4. Verdeel de warme chocolademelk over twee mokken.

2. Warme chai chocolademelk

Aantal personen: 2
Bereidingsduur: 0-15 minuten

Ingrediënten

 • 450 milliliter (plantaardige) melk
 • 3 eetlepels cacaopoeder
 • 1 theelepel custardpoeder
 • 1 kaneelstokje
 • 2 steranijssterren
 • 2 kardemompeulen
 • 5 peperkorrels
 • Stevia of ahornsiroop naar smaak

Bereiding

 1. Meng de custardpoeder met 100 milliliter van de melk, zodat er geen klontjes ontstaan. De custardpoeder geeft een romige smaak met een vleugje vanille.
 2. Voeg vervolgens met de rest van de melk, het cacaopoeder, het kaneelstokje, de steranijs, kardemom en de peperkorrels toe aan een steelpan. Roer goed en voeg wat stevia of ahornsiroop toe naar smaak.
 3. Verwarm op middelhoog vuur, maar breng het niet aan de kook. Roer met een garde of melkopschuimer voor een luchtige en romige structuur.
 4. Haal de specerijen uit het mengsel. Verdeel de warme chocolademelk over twee mokken. Serveer met een snufje kaneel.

3. Warme chocolademelk met pindakaas

Aantal personen: 2
Bereidingsduur: 0-15 minuten

Ingrediënten

 • 450 milliliter (plantaardige) melk
 • 3 eetlepels cacaopoeder
 • 1 eetlepel 100 procent pindakaas
 • Stevia of ahornsiroop naar smaak

Bereiding

 1. Voeg de melk met de pindakaas en het cacaopoeder toe aan een steelpan. Roer goed en voeg wat stevia of ahornsiroop toe naar smaak.
 2. Verwarm op middelhoog vuur, maar breng het niet aan de kook. Roer met een garde of melkopschuimer voor een luchtige en romige structuur.
 3. Verdeel de warme chocolademelk met pindakaas over twee mokken.

(bron: Gezondheidsnet)

Read More

Makkelijke kook- en bakrecepten voor Sinterklaas

  |   Nieuws

De Sint is in het land. Dat betekent cadeautjes in de schoen, vrolijke kinderen en mooie gedichten. Sinterklaas is ook een goede gelegenheid om samen de keuken in te duiken, bijvoorbeeld met de kids. Samen iets bakken of koken is gezellig en leerzaam. Voor kinderen is niets zo leuk als zelf aan de slag gaan met alle ingrediënten, zo zien ze precies wat erin gaat.

Gezonde Sinterklaasrecepten

Zoek bij onderstaande tekst de recepten op www.voedingscentrum.nl

Pepernoten, taaitaai en speculaas horen bij Pakjesavond, maar er zijn nog veel meer lekkere dingen die je op tafel kunt zetten. Kleine hapjes die passen bij het seizoen en de avond kleur geven. Bovendien wissel je dan mooi af tussen gezonde en minder gezonde snacks. Wij hebben een aantal van deze lekkere recepten voor je op een rij gezet.

Makkelijke en gezonde Sinterklaashapjes voor op tafel

Geroosterde tomatenspiesjes

Deze heerlijke tomatenspiesjes zijn een feestje op tafel en bovendien ook nog eens hartstikke gezond. Je maakt ze in een handomdraai en het is succes gegarandeerd bij jouw gasten.

Baba ganoush

Zelf baba ganoush maken? Het is helemaal niet zo moeilijk en smaakt nog lekkerder. Dit smeersel van aubergine kun je serveren bij (volkoren) toastjes of op een (volkoren) stokbroodje.

Geroosterd volkoren stokbrood met hummus en groente

Hummus bestaat voor een groot deel uit kikkererwten en is daarom een lekkere en gezonde snack. Je kunt er groente in dippen of een (volkoren) stokbroodje bij serveren. Bovendien kun je eindeloos variëren met hummus en er zo je eigen draai aan geven.

Recepten voor hartige hapjes voor erbij

Behalve koude hapjes zijn in deze tijd van het jaar warme hapjes ook lekker voor erbij. Maak jouw ‘heerlijk avondje’ compleet met deze simpele en warme recepten. De kinderen vinden ze heerlijk en ook voor de volwassenen wordt Sinterklaasavond een feestje!

Hartige cupcakes

Wie zegt dat cupcakes altijd zoet moeten zijn? Met dit recept maak je de lekkerste hartige cupcakes in een handomdraai. Je kunt zelf de groente en vulling kiezen die jij lekker vindt.

Dikke frieten

Friet of patat, noem het hoe je wil, maar een succes bij de kinderen is het altijd! Zo ook met deze variant van gewone en zoete aardappel.

Kaas-uien-breekbroodje met basilicumdip

Dit zelfgebakken broodje zit barstensvol smaak door de belegen kaas, uien en kruiden. En de dip met basilicum maak je ook helemaal zelf. Lekker om met elkaar te delen.

Klassieke erwtensoep

Een kop stevige erwtensoep vult de maagjes en is bovendien perfect voor deze tijd van het jaar. Zijn de keeltjes ook meteen goed gesmeerd om een hele avond sinterklaasliedjes te kunnen zingen!

Bakrecepten voor Sinterklaas

Wat lekkers snoepen kan met het Sinterklaasavondje natuurlijk best. Wij hebben een aantal lekkere bakrecepten voor Sinterklaas voor je op een rijtje gezet. Duik samen met de kids de keuken in en maak er een gezellige bakmiddag van. Met deze recepten heb je succes gegarandeerd.

Tip: onderstaande bakrecepten bevatten veel calorieën en suikers. Bedenk: je kind heeft een kleinere maag dan jij. Geef daarom een kleine portie.

Meer tips om bewust om te gaan met snoepen rond Sinterklaas.

Kruidnootjes met volkorenmeel

Kruidnoten zijn onmisbaar bij het Sinterklaasfeest. Ontdek nu dit recept voor heerlijk knapperige volkoren kruidnootjes.

Pompoenmuffins

Pompoen en speculaaskruiden zijn de smaakmakers in dit recept. De pecannoten bovenop de muffins geven een lekkere bite.

Carrotcake balls

Deze wortelballetjes smaken heerlijk bij de koffie of thee. Lekker om uit te delen tijdens het cadeautjes uitpakken.

Appeltaartbolletjes

Ben je gek op appeltaart? Dan zullen deze bolletjes ook goed in de smaak vallen. Ze zijn ook nog eens lekker snel klaar.

Zoek de bijbehorende recepten op www.voedingscentrum.nl

(bron: Voedingscentrum)

ContactEnglishPrivacyMobiele site

Read More

Hoe blijf je gezond eten en bewegen als je thuiswerkt vanwege corona?

  |   Nieuws

Maatregelen rondom het coronavirus kunnen het uitdagend maken om gezond te blijven eten en voldoende te blijven bewegen. Nu je thuiswerkt kan je dagritme anders zijn, wat van invloed kan zijn op je eetpatroon. En mogelijk beweeg je minder dan dat je naar werk gaat. Zo mis je bijvoorbeeld de fietstocht naar werk of het stuk lopen van station naar kantoor.

Door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen, ondersteun je je weerstand. En je zorgt ervoor dat je niet aankomt. Waar kan je op letten om toch gezond te blijven eten en voldoende te blijven bewegen?

Gezond eten

Gezonde lunch, ook als je thuiswerkt

Houd je gebruikelijke eetpatroon aan

Probeer zoveel mogelijk je normale eetpatroon vol te houden. Neem je op werk ook geen koek bij de koffie? Doe dit dan thuis ook niet. Eet je 3 boterhammen met de lunch en drink je een glas melk? Doe dit thuis ook. Zorg er in ieder geval voor dat je een lunchmoment inplant. Zo ben je weg van de computer en kan je weer opladen voor de middag.

Werk niet door tijdens de lunch. We weten dat als je eet terwijl je afgeleid wordt, dit ervoor kan zorgen dat je meer eet. Niet alleen tijdens het maaltijdmoment, maar ook daarna.

Eet niet meer dan je nodig hebt

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf is altijd van belang, of je nu thuiswerkt vanwege de coronamaatregelen of niet. Beweeg je veel minder dan dat je normaal doet? Probeer dan goed te letten op de hoeveelheden die je eet. Houd je gewicht in de gaten om te kijken of je lichaam in balans is en blijft.

Beweging tijdens je werkdag

Bouw zoveel mogelijk vaste beweegmomenten op een dag in en zet deze ook in je (werk)agenda. Sta bijvoorbeeld op dezelfde tijd op en wandel een rondje door de buurt nu je geen reistijd naar werk hebt. Je kunt ook een vaste wandeling inplannen na de lunch. Houd daarbij natuurlijk wel 1,5 meter afstand tot andere mensen en mijd drukke plekken. Of ga een rondje fietsen aan het eind van de werkdag. Dit is meteen een goede reden om op de gebruikelijke tijd je laptop dicht te klappen.

Sta ook regelmatig op van je werkplek gedurende de werkdag. Doe hierbij eventueel wat rek- en strekoefeningen of loop een paar keer de trap op en af om weer fit aan de slag te gaan. Op het YouTube-kanaal van Alles over sport en op de website allesoversport.nl vind je inspiratie voor oefeningen en thuis bewegen. En denk ook eens aan het televisieprogramma Nederland in Beweging, elke werkdag om 09.15 uur op NPO 2 en om 10.15 uur op NPO 1.

Heb je kinderen en/of werk je samen met je partner thuis? Doe bovenstaande activiteiten samen.

Sporten

Kijk wat er mogelijk is op de website van de Rijksoverheid. Of kijk of er online lessen zijn. Deze kan je gewoon thuis in je woonkamer volgen. Denk verder aan buitensporten die je alleen kunt doen, zoals een rondje hardlopen. Let er wel op dat je bij het buitensporten voldoende afstand houdt tot elkaar, namelijk 1,5 meter. Ook kan je in de tuin gaan werken.

(bron: Voedingscentrum)

Read More

Voedselaanbod in supermarkten en horeca niet gezond

  |   Nieuws
Voedselaanbod in supermarkten en horeca niet gezond

In supermarkten en horeca bestaat het aanbod van voedingsmiddelen vooral uit producten die niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Dat blijkt uit onderzoek van 3 universiteiten in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Onafhankelijke monitoring van de voedselomgeving is volgens de onderzoekers nodig om de voedselomgeving gezonder te maken.

Foto van de markt

In het onderzoek “Monitoring van de mate van gezondheid van het aanbod en de promoties van supermarkten en out-of-home-ketens” hebben Wageningen University & Research, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Utrecht als het ware een “foto van de markt” gemaakt. De onderzoekers bekeken hoe makkelijk of moeilijk het is om gezond voedsel te kiezen in supermarkten en een aantal horeca-ketens. Ze onderzochten daarbij in welke mate het assortiment en de aanbiedingen van voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf vielen.

80 procent van supermarktaanbod is ongezond

De “foto van de markt” die de onderzoekers hebben gemaakt van supermarkten en horeca-ketens laat voor beide branches zien dat het aanbod en de aanbiedingen vooral bestaan uit producten die niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon. In supermarkten past circa 80 procent van het aanbod en de aanbiedingen niet in de Schijf van Vijf. Niet-alcoholische en alcoholische dranken, snoep, koek, vlees en gevogelte beslaan samen 36 procent van het gehele assortiment van de supermarkt en vallen meestal niet in de Schijf van Vijf. De top 5 productgroepen met het hoogste aandeel producten die wel in de Schijf van Vijf vallen, bestaat uit eieren, peulvruchten, vis, fruit en groente. Maar deze beslaan samen slechts 13 procent van het gehele assortiment.

Vooral aanbiedingen voor ongezonde producten

In de supermarkt zijn niet-alcoholische dranken, snoep en suikerwaren, alcoholische dranken, zuivel en samengestelde maaltijden het meest in de aanbieding. Kindermarketing wordt vooral gebruikt voor ongezonde producten: 97 procent van de producten met daarop kindermarketing (bijvoorbeeld een cartoon op de verpakking) staat niet in de Schijf van Vijf.

Horeca-ketens

Van fastfoodaanbieders tot restaurants en van kiosken tot pompstations: bij de horeca-ketens valt 91 procent van het aanbod buiten de Schijf van Vijf. Van de promoties van horeca-ketens via Instagram staat 73 procent niet in de Schijf van Vijf. Verder vermelden maar een klein deel van de menukaarten in de horeca (6 procent) duidelijk de voedingswaarden van de maaltijden of producten. Bijna de helft van de horeca-ketens heeft een kindermenu, maar meestal past dat niet bij de Schijf van Vijf. Bij slechts iets meer dan de helft van de kindermenu’s zat standaard groente en fruit. Lichtpuntje: bij 65 procent van de bezochte vestigingen is het mogelijk om gratis kraanwater te bestellen, al werd dit zelden helder gecommuniceerd.

Monitor

De onderzoekers vinden het belangrijk dat het Ministerie van VWS de ontwikkelingen in de voedselomgeving gaat monitoren. Er is natuurlijk al de Voedselconsumptiepeiling. Ook wordt onderzocht of de productsamenstelling, zoals bijvoorbeeld het zoutgehalte in bepaalde productgroepen, verbetert. Er bestaat alleen nog geen systeem dat het voedselaanbod, de presentatie hiervan en de promoties van supermarkten en out-of-home-ketens in kaart brengt. Dit laatste is volgens de onderzoekers nodig als je wilt evalueren of de gezonde keuze ook daadwerkelijk de makkelijke keuze wordt. In het rapport doen de onderzoekers aanbevelingen over hoe zo’n monitor opgezet kan worden. Zo adviseren ze om de monitor elke 3 jaar door een onafhankelijke partij te laten uitvoeren. Ook adviseren ze om doelen van de monitor op te stellen en consequenties te verbinden aan het niet behalen van doelen of afspraken. Op deze manier kan de monitor ingezet worden om een gezond aanbod in supermarkten en horeca-ketens te stimuleren.

Bron: Wageningen University & Research

Read More

Recept

  |   Nieuws
Recept van het Voedingscentrum: Aardappel-preisoep met kip

Aardappel-preisoep met kip

Prei en kerrie horen bij elkaar en dat proef je.

 • 2 personen
 • 15-30 minuten 
 • hoofdgerecht

Ingrediënten

 • 700 gram prei
 • 1 eetlepel olie
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • 400 gram aardappelen
 • 1 kipfilet
 • ¼ bouillontablet met minder zout
 • 100 ml halfvolle melk
 • peper
 • 4 volkoren boterhammen

Bereiding

 1. Maak de prei schoon en snijd de prei in ringen.
 2. Verwarm de olie in een soeppan en bak hierin de prei met de kerrie 5 minuten zacht.
 3. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
 4. Schep een flinke lepel preiringen uit de pan en houd achter voor garnering.
 5. Voeg de aardappelblokjes toe aan de prei met de kipfilet, 300 ml water en het stukje bouillontablet. Beng dit aan de kook en laat de aardappelen en de prei in 10 minuten gaarkoken.
 6. Neem de kipfilet uit de pan en snijd hem in smalle reepjes.
 7. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
 8. Verdun de soep met wat melk en roer de kip en de achtergehouden preiringen erdoor.
 9. Maak de soep op smaak met wat peper en geef er brood bij.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Aardappelen:
Bewaar aardappelen op een donkere koele plaats. De beste temperatuur ligt tussen 4 en 7 °C. Door te veel licht worden ze groen en ontstaat de giftige stof solanine. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen. Verwijder deze uitlopers en snijd het plekje er goed uit.

Informatie over dit recept

Duurzaam etenPrei is deze maand (november) een seizoensproduct.
KipBij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

 • Caloriearm
 • Met weinig zout
 • Bij verhoogd cholesterol
 • Bij diabetes
 • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

 Recept
Energie510 kcal
Vet10 gram
Waarvan verzadigd vet2 gram
Koolhydraten70 gram
Waarvan suikers7 gram
Vezels15 gram
Eiwit30 gram
Zout 0,9 gram
Bron: Voedingscentrum
Read More

Stress

  |   Nieuws

Fouten die je maakt als je gestrest bent

Ben jij gevoelig voor stress? Hoewel stress absoluut niet ongezond is, kan chronische stress serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Wil je minder stress ervaren? Deze vijf fouten maken veel mensen zonder dat ze het weten. Zo zorg je ervoor dat jij ze niet meer maakt!

1. Beknibbelen op je vrije tijd

Een gevoel van stress ontstaat vaak wanneer er een gat zit tussen de verwachtingen en de werkelijkheid. Dat betekent: de omgeving of jijzelf verwacht meer van jou dan dat jij denkt dat je kunt doen. Je kunt het gevoel hebben niet te voldoen aan verwachtingen als de eisen te hoog liggen, of als je te weinig tijd hebt. Heb je het gevoel dat je te veel moet doen in een te korte tijd? We hebben dan snel de neiging te knippen in onze vrije tijd. Gevolg? We rennen maar door om onze to-do list af te werken, terwijl we geen tijd nemen om te ontspannen. En dit resulteert weer in meer stress.

Tip: bedenk je dat je sneller en productiever werkt wanneer je ook tijd neemt om te ontspannen. Block vrije tijd in je agenda en neem afspraken met jezelf net zo serieus als een afspraken met anderen.

2. Niet bewust zijn van signalen van stress

Als we gestresst zijn, hebben we de neiging door te denderen. We staan niet stil bij de signalen die ons lichaam uitzendt om ons bewust te maken dat we rustiger aan moeten doen.

Om minder stress te ervaren, helpt het om je stresssignalen te herkennen. Diep een situatie uit waarin je erg gestresst was, en ga alle stresssignalen langs die je op dat moment voelde. Denk aan de volgende signalen:

 • Fysieke signalen: zoals hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid
 • Cognitieve signalen: bijvoorbeeld besluiteloosheid, vergeetachtigheid
 • Emotionele signalen: zoals prikkelbaar zijn, zenuwachtig gevoel, stemmingswisselingen
 • Gedragssignalen: denk aan uitstelgedrag, jezelf isoleren, veel alcohol drinken

Tip: Schrijf je stressignalen op, zodat je ze sneller herkent. Communiceer ze met je omgeving om je erop te attenderen wanneer zij je bij jou signaleren.

3. Je gedachtes te serieus nemen

Zijn we gestresst, dan zitten we sneller in ons hoofd. We denken allerlei doemscenario’s uit, of proberen ons overal op voor te bereiden. Dit werkt vaak averechts: je brein draait overuren en je voelt je alleen maar onrustiger. Probeer je niet te veel te identificeren met gedachtes die in je hoofd spoken. Bedenk dat jij je gedachtes niet bént, maar dat je gedachtes hébt. Laat ze komen en daarna weer gaan.

Tip: Neem meer tijd om je bezig te houden met je lijf. Kom uit je hoofd! Bijvoorbeeld door middel van meditaties of extra tijd om te sporten (bijvoorbeeld yoga). Of ga in een warm bad. 

4. Ongezonde keuzes maken door stress

Stress zorgt ervoor dat we sneller ongezondere keuzes maken. Zo pakken we ‘s avonds sneller een zak chips of grijpen we sneller naar alcohol of sigaretten. Dit terwijl we op stressvolle momenten juist baat hebben bij een gezonde levensstijl. Wanneer we genoeg slapen, gezond eten en voldoende bewegen, kunnen we meer stress aan.

Tip: Neem je leefstijl eens kritisch onder de loep. Bedenk op welke manieren jij gezonder kunt leven en verzorg jezelf goed.

5. Focussen op de gevolgen in plaats van de oorzaak

Veel mensen zien stress als vervelend. Maar bedenk je ook: je bent niet voor niets gestresst. Focus je niet alleen maar op het bestrijden van je stress, maar onderzoek ook waar het vandaan komt. Past je huidige beroep nog wel bij wie je bent? Ben je nog wel gelukkig met het leven wat je momenteel leidt? Door de oorzaak van je stress te onderzoeken en hiermee aan de slag te gaan, kies je voor een duurzaam gevoel van rust. Hoe meer zelfkennis je ontwikkelt, hoe beter je weet waar je stress vandaan komt.

Tip: Schrijf op een A4-tje de belangrijke onderdelen op van je leven. Denk bijvoorbeeld aan: werk, liefdesleven, zingeving, gezondheid, financiële situatie, plezier. Geef deze aspecten een cijfer hoe het nu is, en hoe je het graag zou willen zien. Kijk naar de onderdelen die het grootste verschil laten zien en bedenk je hoe je dit cijfer kunt verhogen.

(bron: GezondNU)

Read More

Stressles: de 4 belangrijkste valkuilen van stress

  |   Nieuws

Iedereen heeft weleens stress. En iedereen is geneigd om dan in dezelfde valkuilen te trappen. Van alleen maar harder werken tot de koektrommel plunderen. Wij helpen je deze 4 veelvoorkomende valkuilen herkennen zodat je er voortaan niet in stapt. 

Valkuil 1: Harder werken wanneer je stress hebt

Het menselijk brein kent zo zijn gebreken. Zo gaan we harder werken als we veel stress ervaren en nemen we minder de tijd om uit te rusten. Dat komt doordat ons brein zoveel mogelijk problemen wil oplossen, zelfs als die er helemaal niet zijn. In een stressvolle tijd wordt hard werken onze pioriteit, terwijl ontspanning dat juist zou moeten zijn.

Tip: Merk je dat je alleen maar harder gaat werken? Voorkom dan dat je in een sneltrein terechtkomt en trap op tijd op de rem. Door harder te werken kom je namelijk in een vicieuze cirkel terecht van stress, stress en nóg meer stress. Allesbehalve gezond.

Valkuil 2: Ongezond eten

Stress zorgt ervoor dat we eerder naar ongezonde voeding grijpen omdat we ons minder goed kunnen beheersen. Dat terwijl gezond eten er juist voor zorgt dat we beter om kunnen gaan met stress.

Tip: Heb je de laatste tijd meer zin om te snacken? Vraag jezelf dan af of je meer stress ervaart en ga op zoek naar gezonde alternatieven.

Valkuil 3: Geen tijd maken voor vrije tijd

Als we weinig tijd hebben, schrappen we meestal als eerste de leuke dingen die we in onze vrije tijd hebben gepland. Niet doen! Zie je vrije tijd als noodzakelijk en plan bewust ontspanningsmomenten. Als je voldoende relaxt, kun je meer stress aan én beter presteren op de momenten dat het nodig is. Om echt goed tot rust te komen, is het belangrijk om ook tijd te maken voor sport. Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten stress reduceert.

Tip: Blok momenten in je agenda om te ontspannen en neem een afspraak met jezelf even serieus als een afspraak met een ander.

Valkuil 4: Stress te laat herkennen

Het lastige van stress is dat snel maar door blijft denderen. Je hebt pas door dat je gestresst bent als het eigenlijk al te laat is. Wil je stress eerder herkennen? Word dan bewust van je eerste stressignalen. Zo kun je het voortaan op tijd ingrijpen.

(bron: GezondNu.nl)

Read More