Blog

  |   Nieuws
Waarom is veranderen zo moeilijk?

10 dingen die je helpen om succesvol te veranderen

Lang hetzelfde werk doen, zou saai zijn. Niet aan zelfontplooiing doen, is een gemiste kans. En als je je voorneemt om minder te gaan snoepen, moet dat je toch gewoon lukken? Nee, veranderen is moeilijk! Hoe komt dat? En hoe voer je veranderingen in je leven wel met succes door?

Waarom is veranderen zo moeilijk?

“Mensen zijn gewoontedieren”, verklaart Najla Edriouch. Najla is GZ-psycholoog en oprichter van het platform psycholoognajla.nl. “Iedereen ontwikkelt in zijn leven bepaalde patronen. Deze zorgen voor vastigheid en kunnen een gevoel van grip en veiligheid geven. Als je doet wat je altijd doet, weet je immers wat je kunt verwachten. Daarnaast is het ook heel handig om dingen op de automatische piloot te doen. Stel je eens voor dat je elke keer als je je ontbijt maakt daar superbewust over zou moeten nadenken. Dat zou doodvermoeiend zijn.” Maar er zijn ook patronen die je in de weg kunnen zitten. “Wanneer je deze wilt doorbeken, is dat vaak spannend. Je laat een stukje voorspelbaarheid los. Als je je bijvoorbeeld altijd meegaand hebt opgesteld en ineens grenzen gaat aangeven, kunnen mensen anders op je reageren. En wat dacht je van veranderingen als een carrièreswitch of een verhuizing naar een andere stad? Dit gaat vaak gepaard met de nodige spanning. Toch kan het goed zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan en je horizon te verbreden.” Najla plaatst daar wel een kanttekening bij. “De druk om een leuk, meeslepend leven te leiden is tegenwoordig groot. Dat vraagt veel van mensen. Het is goed om je te realiseren dat het niet altijd grootser hoeft. Als iets voor jou werkt, is het prima om daaraan vast te houden.”

10x succesvol veranderen

Naast Njala delen ook Wouter de Jong (trainer, spreker en bestsellerauteur van de Mindgym-boekenreeks) en Roderik Kelderman (NLP Master Trainer, A&O psycholoog, auteur en oprichter van Het NLP Instituut) de beste tips om succesvol te veranderen.

1. Ga mediteren

Mindfulnesstrainer Wouter de Jong: “De kwaliteit van je leven hangt volledig samen met de kwaliteit van je geest. Train dus niet alleen je lichaam, maar ook je brein. Wanneer het daar fijn toeven is, ben je flexibeler en kun je beter omgaan met veranderingen.”

2. Gebruik bestaande patronen

Psycholoog Najla Edriouch: “Profiteer van het feit dat je een gewoontedier bent en voeg een nieuwe schakel toe in een bestaand patroon. Stel je ochtendpatroon is: opstaan, douchen, aankleden en ontbijten, dan kun je bijvoorbeeld tussen opstaan en douchen de nieuwe schakel ‘ontspanningsoefening’ toevoegen. De kans is dan groter dat het blijft hangen.”

3. Kies je woorden zorgvuldig

Mindfulnesstrainer Wouter de Jong: “Vraag jezelf af wat je tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen – én op wat voor toon – om hem of haar te motiveren. Pas dat eens op jezelf toe.”

4. Zeg het voort

Psycholoog Najla Edriouch: “Deel met de mensen in je omgeving wat je wilt veranderen. Dan kunnen ze met je meedenken of je bewust een compliment geven als je op de goede weg bent. Deze steun zorgt voor extra motivatie.”

5. Help je brein

Mindfulnesstrainer Wouter de Jong: “Onze hersenen zijn van nature lui. Wil je minder brood eten? Leg het dan in de vriezer. Daarmee maak je het minder aantrekkelijk voor je brein om te pakken. Het werkt ook andersom. Als je zorgt dat je sportkleding voor het grijpen ligt, ga je eerder sporten.”

6. Zie simpele mogelijkheden

NLP-trainer Roderik Kelderman: “Een verandering hoeft niet per se groots en meeslepend te zijn. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging in je werk? Dan kun je ook voor een andere functie binnen hetzelfde bedrijf gaan.”

7. Maak het ‘hot’

Mindfulnesstrainer Wouter de Jong: “Wil je een nieuwe gewoonte zo snel mogelijk inslijten? Werk dan volgens de HOT-methode. Koppel de handeling (H) aan een persoonlijke overtuiging (O) en een specifiek tijdstip (T). Bijvoorbeeld: ik noteer in een boekje waarvoor ik dankbaar ben (H), want als ik dankbaar ben heb ik minder nodig (O). Ik doe dit elke avond voor het slapen gaan (T).”

8. Houd het geloofwaardig

Psycholoog Najla Edriouch: “Schrijf helpende, activerende gedachten op, maar maak het niet te krachtig. ‘Ik ga het fantastisch doen’ kan onrealistisch aanvoelen. Je kunt dan beter opschrijven ‘je bent heel moedig dat je deze stap zet’. Zo houd je het geloofwaardig voor je brein.”

9. Minimaliseer je keuzes

Mindfulnesstrainer Wouter de Jong: “Te veel keuze is een ramp voor je wilskracht. Bij een flexibel sportschoolabonnement moet je bijvoorbeeld steeds weer beslissen of je vandaag wel of niet zult gaan. Het is makkelijker om elke dinsdagavond een vast trainingsmoment te hebben.”

10. Take it easy

NLP-trainer Roderik Kelderman: “Bouw het langzaam op. Wil je bijvoorbeeld gaan hardlopen? Begin dan met twee keer per week een klein rondje. Op deze manier ga je niet gelijk door je ‘brandstof’ heen en houd je het leuk voor jezelf. Na een aantal weken is het al wat meer een patroon geworden en kun je de duur of frequentie vergroten.”

(bron: GezondNu)