Blog

  |   Nieuws
Hoe vaak moet je sporten voor een goed resultaat?

Heeft het zin om één keer per week te sporten?

Heb je weleens een sportschema gevolgd? In trainingsschema’s wordt vaak uitgegaan van drie tot vijf sportmomenten in de week. Voor fanatieke sporters lijkt één keer per week sporten onvoldoende. Maar eerlijk is eerlijk, minimaal drie keer per week sporten vinden we best overweldigend klinken. Kunnen we dan net zo goed gelijk de handdoek in de ring gooien? Of heeft een uurtje per week sporten wel zin?

Om een conditie op te bouwen of je spieren sterker te maken, is regelmatig trainen erg belangrijk. Wacht je na een sportsessie te lang met de volgende training? Dan is het trainingseffect van de vorige training alweer verloren gegaan. Je blijft daarom ongeveer op hetzelfde niveau als je een keer per week traint. Hoewel het misschien als minder effectief is als regelmatige trainingssessies, zijn er een aantal redenen waarom één keer per week sporten tóch zinvol is. Komen ze:

De voordelen van een uurtje per week sporten

Haalbaarheid: Eén keer sporten per de week is vele malen haalbaarder dan minimaal drie keer per week sporten. Heb je als voornemen om vaker te sporten? Dan is het slim om klein te beginnen. Begin je direct met drie of vijf keer per week sporten? Dan voelt het al gauw als een mislukking als het een keer niet lukt om meermaals per week te trainen. In dit artikel geven we je tips om van sporten stap voor stap een gewoonte te maken.

Herstelperiode: Een grote valkuil van fanatieke sporters is weinig rust nemen. Tijdens het trainen maak je je spieren als het ware kapot. Pas ná de training komt de groei. Je spieren herstellen en worden vervolgens sterker. Voldoende rust is dus belangrijk. Sport je één keer per week? Dan hebben je spieren ruim voldoende tijd om te herstellen. Let wel: vooruitgang boeken is lastig als er té veel tijd tussen je trainingen zit.

Je niveau stabiliseert: Meerdere keren per week sporten is dus nodig om vooruitgang te boeken. Toch is het niet zinloos om één keer per week te trainen. Zou je helemaal niet trainen, dan gaat je conditie, kracht en snelheid (afhankelijk van je trainingsdoel) achteruit. Bij één sportsessie per week onderhoud je dus je huidige niveau.

Dit kun je doen in je sportieve uurtje

Alles uit dat ene uurtje per week halen? Lastig, maar niet onmogelijk. Afhankelijk van je doelen tippen we een aantal verschillende trainingsvormen.

Conditie onderhouden: Wil je aan je conditie werken? Ga voor een HIIT-training of een hardloopsessie met intervallen. Bij deze traingingsvorm wissel je momenten van hoge intensiteit af met rustige momenten. Het gaat er hierbij om dat je het cardiovasculaire uithoudingsvermogen traint. Dit is het vermogen van je hart en bloedvaten om zuurstof op te nemen en te leveren aan je lichaam. In dit artikel vertellen we je alles over het opbouwen van een goede conditie.

Sterker worden: Een specifieke spiergroep aanpakken? Probeer deze work-outs voor je benen of doe deze oefeningen om je billen te trainen.

Full body trainingen: Zwoegen, zweten en afzien. Ze zijn pittig, maar met deze work-outs train je je lijf van top tot teen. Voor welke work-out ga jij?

Conditie en techniek: Niet alleen je conditie trainen maar ook een sport leren beoefenen? Probeer eens padel of leer een goede zwemtechniek aan.

(bron: GezondNu)