Blog

  |   Nieuws
Water drinken voor een goede stoelgang

Waarom een betere stoelgang start met water drinken

Je eet volkoren boterhammen, genoeg groente en fruit en kiest voor zilvervliesrijst of volkoren pasta. Genoeg vezels op je bord, maar toch is je stoelgang niet optimaal. Veel mensen weten niet dat voldoende water drinken minstens zo belangrijk is. Wat hebben een goede stoelgang en water met elkaar te maken? En hoe wordt water drinken een makkie?

‘Je bent niet wat je eet, maar wat je verteert’, wordt er wel eens gezegd. Want hoe gezond je ook eet, het is belangrijk dat je lichaam het uiteindelijk ook verteert. Een goede raadgever is je stoelgang. Loopt het minder soepel dan normaal? Dan is het slim om je voedingspatroon onder de loep te leggen. Eet je voldoende vezels en gezonde vetten? En drink je genoeg water? Vooral de laatste in dit rijtje wordt nog wel eens vergeten.

Vezels kunnen niet zonder vocht

Een goede stoelgang en genoeg water drinken, hebben meer met elkaar te maken dan je denkt. Niet oplosbare (niet-fermenteerbare) vezels kunnen simpelweg niet zonder vocht. Deze vezels vind je onder andere in havermout, volkoren boterhammen en noten. Ze werken als een spons en hebben vocht nodig om op te zwellen. Als je te weinig drinkt, werkt het zelfs averechts (verstopping!). Wie vezelrijk eet, moet het advies van anderhalve liter water per dag daarom opkrikken naar minstens twee liter per dag.

Water bij je brood

Moet je dan altijd water drinken bij je volkoren boterham? Ja, want vezels hebben vocht nodig! Wat veel mensen niet weten, is dat er ook oplosbare vezels zijn. Deze vezels hebben geen vocht nodig. Om deze vezels binnen te krijgen, hoef je weinig moeite te doen. Je vindt ze onder andere in groente en fruit. Genoeg drinken is sowieso een goed idee. Want naast dat het gezond is, eet je nooit alleen oplosbare vezels op een dag.

Meer water drinken doe je zo

  1. Probeer deze waterrecepten uit om je water lekkerder te maken.
  2. Zet standaard een kan water op je bureau, zoals een waterfilterkan. Als je het ziet, ben je ook eerder geneigd om te drinken.
  3. Reken uit hoeveel glazen je moet drinken om de twee liter per dag te halen. Zo krijg je er meer een beeld van en is het makkelijker om genoeg te drinken.
  4. Gebruik een speciale app om bij te houden hoeveel je drinkt, zoals Waterlogged of Daily Water.

(bron GezondNu)