Blog

  |   Nieuws
Dit kun je doen met oud brood

Verspil minder: 6 dingen die je kunt doen met oud brood 

We moeten het even hebben over voedselverspilling. Volgens de cijfers van de WUR wordt er jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verspild. In perspectief: dit is een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd. Daar kun jij wat aan doen, want in Europese landen (en andere westerse landen) zijn consumenten de grootste voedselverspillers. Dat kan beter! 

Je brood opeten voordat het oud wordt is natuurlijk het makkelijkst. Toch blijven er in praktijk vaak een aantal oudbakken sneetjes brood over. Herkenbaar? We hebben goed nieuws: je kunt je eigen steentje bijdragen om voedselverspilling tegen te gaan. Wij geven je 6 tips om je oude bammetje om te toveren tot een heerlijk gerecht.  

1. Altijd goed: wentelteefjes

We kennen ze allemaal, maar hoe vaak maak je dit oer-Hollandse recept nou echt? Kluts een eitje met een scheutje melk, een theelepel vanillesuiker en een snuf kaneel. Doordrenk je oudbakken broodrestjes met dit mengel en bak het in een pannetje met een klontje boter. Je maakt een echt feestje van dit ontbijt met poedersuiker en vers fruit. Ook lekker: van oud suikerbrood of melkbroodjes kun je ook heerlijke wentelteefjes maken. Voedzamere wentelteefjes maken? Prak een rijpe banaan en meng dit met een scheutje melk en een snuf kaneel.  

2. Brood als basis voor een hartige taart

Een hartige taart met boerenkool, geitenkaas en paprika maken? Gebruik vanaf nu oude boterhammen als bodem. Stapel hier de vulling van je favoriete hartige taart op en dit feestmaal kan de oven in. Makkelijk, gezond én verspillingsvrij!  

3. Maak een pantosti met ei

De perfecte lunch: een pantosti mét ei. Snijd langs de korsten van de boterham om het midden uit het brood te halen. Zog ervoor dat alle korsten aan elkaar blijven zitten. Doe wat olie in een pan en leg de broodkorst hierin. Breek vervolgens in het midden van deze korst een eitje. Laat deze een minuutje bakken zodat het eitje al bijna gaar is. Beleg het eitje vervolgens met kaas en eventueel een plakje ham en leg het stukje brood dat je eerder hebt uitgesneden hierop. Keer het geheel vervolgens om en bak de tosti goudbruin.

4. Goed gevulde Spaanse gazpacho

Soep eten als maaltijd? Maak je soep voedzamer met brood. Snijd het brood in kleine blokjes en voeg deze toe aan je pan met soep. Laat de soep op het vuur staan totdat de stukjes brood week zijn geworden. Haal een staafmixer door je soep heen om alle stukjes brood goed fijn te malen. Deze broodstukjes kun je aan elke soep toevoegen om je soep steviger te maken. Verfrissende tip: ga voor een Spaanze gazpacho en bereid de soep koud in een blender. 

5. Krokante bruchetta’s

Als voorgerecht of als lekker tussendoortje: maak je eigen bruchetta’s van oud brood of een oudbakken stokbrood. Zo ga je te werk: snijd je oudbakken brood in parten en bestrijk de partjes vervolgens met een beetje olijfolie. Gril de stukjes brood aan bij de kanten in een grillpan. Wrijf de partjes daarna in met een teentje knoflook of strooi er knoflookpoeder overheen. Snijd een tomaat in fijne stukjes en beleg de partjes hiermee. Top de bruchetta’s af met verse basilicum en wat peper en zout.  

6. Bosbessenmuffins van je oude bammetjes 

Verzamel de volgende ingrediënten: twee oudbakken sneetjes brood, drie eitjes, 250 milliliter melk, een eetlepel suiker, bosbessen en een snuf kaneel. 

Aan de slag: snijd het oude brood in kleine stukjes. Mix de melk, eieren, suiker en kaneel vervolgens tot een beslag. Voeg de stukjes brood en de bosbessen hieraan toe en roer dit goed door. Vet een muffinvorm in, giet het beslag in de vormpjes en zet de muffins voor ongeveer 25 minuten (totdat ze gaar zijn) in de oven op 180 graden Celsius.  

(bron: GezondNu)