Blog

  |   Nieuws
Geen tijd om te sporten: tips

Geen tijd om te sporten? Met deze 6 tips heb je geen excuus meer 

Vroeg je bed uit, een drukke werkdag voor de boeg en bij thuiskomst paraat staan om een maaltijd op tafel te zetten. Het voelt bijna alsof je nooit tijd hebt om te sporten. Of toch wel? Volg deze tips op om toch aan voldoende beweging te komen. 

Tip 1: Sport één keer per week

Van jezelf eisen om drie keer per week in de sportschool te verschijnen kan – zeker als je dit voorheen niet deed – als de zoveelste taak op je to-do lijst gaan voelen. Daarnaast is de kans groter dat dit voornemen mislukt waarna je de (sport)handdoek al helemaal in de ring gooit. Neem jezelf liever voor om in het begin één keer per week te gaan sporten, later kun je dit opbouwen naar bijvoorbeeld drie keer per week. Zo is het makkelijker om jezelf te motiveren. In dit stappenplan vind je tips om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren.  

Tip 2: Alle beetjes helpen 

Besef dat elk beetje beweging mooi is meegenomen. De richtlijn voor beweging volgens het Voedingscentrum luidt dan ook: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Sta tien minuten eerder op om voor je werk even te wandelen, telefooneer staand, parkeer je auto iets verder weg en doe yoga-oefeningen tijdens het koken van het avondeten. Heb je vandaag geen tijd om te sporten? Zie het dan niet als een verloren dag. Ook op een dag dat je niet sport kun je voldoende beweging krijgen met deze dagelijkse activiteiten. 

Tip 3: Verander je mindset

We kunnen ons voorstellen dat sporten na een drukke dag niet lijkt te passen in je agenda. Als je sporten als een taak gaat zien lijkt een sportsessie je werkdag alleen maar langer te maken. Tijd maken om te sporten is niets meer dan de juiste mindset. Heeft sporten voor jou de hoogste prioriteit? Dan vind je vanzelf tijd voor een hardloopronde of yogasessie, al is het maar een half uurtje. Heb je je weleens bedacht hoe goed je je voelt na een flinke work-out? Sporten is een uitlaadklep van stress en een moment voor jezelf. Besef je dat sporten onmisbaar is voor je energielevel. Door te bewegen laad je immers veel meer op dan bankhangen met je favoriete serie. En dan hebben we het nog niet eens over deze onverwachte voordelen van beweging. Een mindset-oefening die kan helpen: iedere keer dat je jezelf betrapt op de gedachte ‘ik moet sporten’ corrigeer je deze gedachte naar ‘ik wíl sporten’. Je zult zien dat sporten opeens veel beter in je agenda lijkt te passen.

Tip 4: Kies vaste sportmomenten 

Reserveer een moment in de week om te gaan sporten. Blok deze tijd ook daadwerkelijk in je agenda om te voorkomen dat je ‘per ongeluk’ andere plannen maakt. Andere afspraken kunnen niet, deze tijd is voor jou! Als je weet dat je elke dinsdagavond gaat sporten kost het veel minder moeite dan wanneer je elke dag de beslissing moet maken om wel of niet je sportschoenen aan te trekken. 

Tip 5: Spreek af met een sportmaatje

Ga samen sporten met vriendinnen, buren, kennissen of broers- en zussen. Zo is er altijd iemand je je verantwoordelijk houd om écht de deur uit te gaan voor een portie beweging. Weer of geen weer, je sportmaatje staat op je te wachten. Win-winsituatie, want je kunt meteen bijkletsen.

Tip 6: Sport in je eigen huis

Wie zegt dat je helemaal naar de sportschool moet om een paar uur te zwoegen? Binnen de muren van je eigen huis kun je net zo fanatiek en effectief trainen. Pak er een yoga-mat en een laptop bij en google op ‘home work-out no equipment’. De mogelijkheden zijn eindeloos. Van pilates tot bokswork-out. En over die paar uur gesproken: met een half uurtje knallen kom je ook al een heel eind. Het fijne hieraan? Je hebt geen excuus om je sportmoment over te slaan. Je kunt namelijk een prima prestatie neerzetten in de tijd die je anders besteed aan scrollen op sociale media.

(bron: GezondNU)