Blog

Zoveel suiker bevat jouw favoriete (luxe) koffie

  |   Nieuws

Luxe koffie bevat net zoveel suiker als gebak

frappuccino

Getty Images

Vind je koffie ook zo’n lekkere oppepper? En wat vind je dan het lekkerst: een cappuccino, een latte macchiato of gewoon zwarte koffie? Of val je voor een van die lekkere luxe koffiedranken met karamel, witte chocolade of kokos die je tegenwoordig op elke straathoek of tankstation kunt kopen? Pas wel op, want ze bevatten net zoveel suiker als gebak.

In Nederland wordt heel wat koffie gedronken; gemiddeld vier tot vijf kopjes per persoon per dag. En dat is meer dan bijvoorbeeld de Italianen per dag drinken. Zou je niet zeggen hè, van het volk dat de espresso heeft uitgevonden? Volgens het nationale koffie en theeonderzoek uit 2022 drinkt acht op de tien Nederlanders wel eens koffie. Dat is meer dan thee, want bijna zeven op de tien drinkt thee. Van de koffiedrinkers drinkt 45 procent het liefst zwarte koffie, gevolgd door cappuccino (25 procent). Als het gaat om dagelijks koffiedrinken zijn ouderen de jongeren de baas. 85 procent van de ouderen (55+) drinkt elke dag koffie, bij de jongeren is dat 30 procent.

Koffieketens

Waarschijnlijk heeft ons flinke koffiedrinkgedrag wel meegespeeld in de toename van het grote aantal koffie-etablissementen die er overal verschenen zijn de laatste jaren. De Starbucksachtige shops zijn echt als paddenstoelen uit de Nederlandse bodem geschoten, zeker in de grote steden maar ook in shoppingcentra en bij tankstations. De verschillende shops hebben gemeen dat ze een zeer uitgebreide koffie (en thee)kaart hebben waarop vele luxe dranken staan. Er is vaak zoveel te kiezen dat je acuut keuzestress krijgt. Kies je een “Mocha Frappuccino Blended Coffee”, een “Caramalised Macadamia Oat Latte” of een “White Chocolate Mocha”. Of toch maar gewoon een “cafe latte”, maar die kan dan ook nog iced, met plantaardige melk of met siroop of toppings (van cacaopoeder tot stroopwafelkruimels). En als jouw speciale koffie dan voor je gemaakt wordt, krijg je iets geserveerd dat qua uiterlijk kan concurreren met een milkshake, ijsje of een gebakje. En niet alleen qua uiterlijk, ook de calorieën en het suikergehalte doen er niet voor onder.

Waarom luxe koffie?

Zo’n luxe koffie is uiteraard een ultiem verwenmoment. Het ziet er indrukwekkend uit en door de uitgekiende combinaties smaakt het heerlijk. Koffie laat zich ook makkelijk combineren met andere smaken. Bekend van vroegere tijden zijn de Irish koffie (koffie met slagroom en een scheurt whisky) en de koffie mokka (koffie met chocolade). Maar de luxe koffiekaarten maken duidelijk dat er zoveel andere smaakcombinaties mogelijk zijn. Koffie doet het goed samen met karamel, chocolade, sinaasappel en met verwarmende kruiden als gember, kaneel en kardemom. Zeker als er dan ook room of opgeklopte melk in de koffie gaat, ontstaat er een verslavend lekkere smaak. Helaas meestal wel met veel suiker, want de smaaksiropen waarmee de koffies op smaak worden gebracht bevatten heel veel suiker.

Boordevol suiker en calorieën

Als we de calorieën en suikergehaltes van de luxe koffierecepten bekijken en is het schrikken (zie tabel). Wist je dat een kleine “White mocha” (240 ml) ongeveer 200 kcal levert en 23 gram suiker (ongeveer 6 klontjes suiker) bevat. Het maakt daarbij niet uit of je kiest voor een variant met gewone melk, sojamelk, amandelmelk of kokosmelk. Kies je voor de tall versie (350 ml) dan zit je al op ruim 300 kcal en 36 gram suiker (9 klontjes). En de tall versies zijn nog niet eens de grootste maten die je kunt kopen. Een grande bevat 475 ml en een venti 590 ml. Dan maar aan de thee? Een gewone kop thee is prima, daar zit geen suiker in, maar denk niet dat je met een luxe thee beter af bent. Een chai tea latte met volle melk levert al snel 34 gram suiker per kop van 350 ml. En drink je de speciale koffie en thee iced – dus gekoeld en met ijsklontjes – dan is het suikergehalte nog hoger. Dat is te verklaren, want iets wat je koud eet moet meer suiker bevatten voor eenzelfde zoete smaak. Het suikerrijkst op de kaart is een ‘Choco chip frappucino’. Deze levert je maar liefst 67 gram suiker (ruim 16 klontjes).

koffie

Koffie ongezond?

Voedingscentrum

Op zich is er niets ongezonds aan koffie. Koffie (zonder suiker en melk) staat net als water en thee in de schijf van 5. Het Voedingscentrum adviseert maximaal vijf kopjes koffie per dag. Maar daarmee bedoelen ze wel gewoon zwarte koffie zonder suiker of andere toevoegingen. De luxe koffies moet je toch meer vergelijken met frisdrank, een ijsje of een gebakje. Die zijn niet echt gezond te noemen en meer iets om af en toe lekker van te genieten.

Tabel

NaamVolumeKcal per kopSuiker per kop in gram
Americano (gewone koffie)350 ml100
Latte macchiato met volle melk350 ml17512
Latte macchiato et havermelk350 ml15510
Cappuccino met volle melk350 ml15511
Cappuccino met amandelmelk350 ml656
Caramel macchiato met havermelk350 ml19020
Mocha met kokosmelk350 ml23522
White mocha met havermelk350 ml32536
Iced caramel macchiato met havermelk325 ml (exclusief ijsklontjes)25029
Coffee frappuccino met amandelmelk325 ml (exclusief ijsklontjes)29040
Chocochip frappuccino  met amandelmelk325 ml (exclusief ijsklontjes)52067

Voedingswaardegegevens: bron website Starbucks

(bron: Gezondheidsnet)