Blog

  |   Nieuws
Makkelijke en gezonde recepten als je weinig tijd hebt

6 makkelijke en gezonde recepten voor als je weinig tijd hebt

Heb je na een lange werkdag geen zin om in de keuken te staan, kun je geen pan meer zien vanwege een drukke periode of houd je gewoonweg niet zo van kokkerellen? Geen zorgen: er zijn genoeg recepten waarbij je maar een fractie van de dag in de keuken bevindt. Wij geven je zes makkelijke, snelle recepten voor als je weinig tijd hebt.

Altijd fijn om wat makkelijke recepten in je assortiment te hebben die je in een handomdraai klaarmaakt. Daarom geven wij je inspiratie en delen we zes snelle recepten met je. Toegegeven: sommige gerechten moeten wel nog even in de oven, maar jij kunt dan lekker wat anders doen. Van een boek lezen of in de tuin wroeten tot verder werken of in je studieboeken duiken.

Quiche met pompoen en kurkuma

Ingrediënten (4 personen): 500 gram pompoen, 2 rode uien, 2 teentjes knoflook, 4 eieren, 200 gram crème fraiche, 100 gram feta (of meer naar keuze), bladerdeeg, kurkuma en kerrie naar smaak

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht). Laat het bladerdeeg ontdooien als het uit de vriezer komt. Snijd de pompoen in kleine blokjes (schillen mag, hoeft niet). Snijd de rode ui in kleine stukjes en hak de knoflook grof. Bak dit in een pan en voeg vervolgens de pompoenblokjes toe. Bak of wok tot je er net met je vork in kunt prikken. Bekleed ondertussen de quichevorm met het bladerdeeg en prik wat gaatjes in de bodem. Verdeel de pompoen over het bladerdeeg. Klop in een kom de eieren met crème fraiche, peper en zout. Voeg naar smaak – maar wel flink wat – kerrie en kurkuma toe. Giet het mengsel op de pompoen en verkruimel vervolgens de feta over de quiche. Bak in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.

Bliksemsnelle pasta

Ingrediënten (4 personen): blikje tomaten, forse hand basilicum, geroosterde pijnboompitten (hoeveelheid naar smaak), halve pot zongedroogde tomaten, twee tenen knoflook.

Bereiding: Voor dit supersnelle pasta recept pureer je alle ingrediënten tot een mengsel. Voeg vervolgens wat hele geroosterde pijnboompitten en een beetje gekookt water toe. Zitten de gedroogde tomaten niet in olie, voeg dan ook wat olijfolie toe. Kook de pasta en garneer met parmezaanse kaas.

Spinaziesalade met dadels en pitabrood

Ingrediënten (2 personen): 1 rode ui, 100 gram medjool dadels, 2 pitabroodjes, 150 gram spinazie, scheutje balsamico-azijn, sumak en chilivlokken

Bereiding: snijd de ui en dadels in kleine stukjes. Meng de dadels met een scheutej balsamico-azijn en rode ui en laat het even trekken. Was de spinazie en snijd in kleine reepjes. Snijd champignons in vieren, bak ze kort en besprenkel met een scheutje tamari. Scheur de pitabroodjes in kleine stukjes en bak ze kort op hoog vuur. Strooi er wat sumak en chilivlokken overheen. Doe alles bij elkaar in een kom.

Pasta met pesto en tonijn

Ingrediënten (2 tot 3 personen): 180 gram penne of fusilli, 1 blikje tonijn op water
2 eetlepels groene pesto, 6 halve zongedroogde tomaatjes, flinke hand rucola, 1,5 eetlepel pijnboompitjes, 1 eetlepel extra vergine olijfolie

Bereiding: kook de pasta al dente, of volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet het af. Laat het even uitstomen en meng er een eetlepel extra vierge olijfolie door. Giet de tonijn af en haal het uit elkaar (niet te fijn). Snijd de tomaatjes in stukjes en rooster de pijnboompitjes. Roer de pesto door de pasta en meng de tonijn, tomaatjes, pijnboompitjes en rucola erdoor. Dit pastagerecht kun je lauw-warm serveren, maar ook koud als pastasalade.

De snelle versie van shakshuka

Ingrediënten: 1 blik 400 gram gepelde tomaten, 1 blikje tomatenpuree, 300 gram witte bonen of reuzebonen, 2 tomaten, 1 rode ui, 2 tenen knoflook, ½ tl korianderpoeder, ½ tl komijnzaad, ½ tl paprikapoeder, ½ chilipoeder, 4 eieren, brood, een beetje feta, koriander, versgemalen peper en zout

Bereiding: een versnelde versie van originele shakshuka recepten: snijd de ui in ringen, snijd de knoflook fijn en snijd de tomaten in stukjes. Verhit wat olijfolie in de pan en bak de kruiden aan tot het lekker begint te ruiken. Voeg nog wat olijfolie toe en bak de ui en knoflook een paar minuten mee. Doe nu de tomatenpuree, het blik gepelde tomaten, de stukjes verse tomaat en een blik witte bonen erbij. Breng aan de kook. Maak kuiltjes en breek de eieren hierin. Zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat 5-10 minuten pruttelen tot het eiwit gestold is en het eigeel nog zacht. Verkruimel feta erover en bestrooi met koriander. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Rooster brood voor erbij dat je erin kan dippen.

Frittata met kaas en basilicum

Ingrediënten (4 personen): 5-6 eieren, 75 gram geraspte oude kaas, 100 gr ricotta, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 courgette, 1 citroen, 3 takjes verse basilicum, 2 tl gedroogde oregano, 1-2 el olijfolie

Bereiding: snijd de ui en knoflook fijn. Doe de olijfolie in een koekenpan en bak op laag vuur de ui en knoflook voor drie minuten. Snijd de courgette in plakjes. Voeg ze bij het uimengsel. Bestrooi met oregano. Bak tot ze aan beide kanten een beetje bruin worden. Breng op smaak met zout en peper. Klop de eieren los in een kom. Voeg de geraspte kaas en een eetlepel ricotta toe. Breng op smaak met zout en peper. Giet de eieren over de courgettes. Laat het in zes tot acht minuten langzaam stollen. Extra: zet de frittata nog vier minuten in de oven onder de grill, totdat hij goudbruin is. Maak de frittata af met de overgebleven ricotta en verse blaadjes basilicum. Rasp tot slot de schil van de citroen boven de frittata.

(bron: GezondNu)