Blog

  |   Nieuws

Te veel suiker gegeten? Zo help jij je lijf er weer bovenop

Je begint de dag met een croissant en frisdrank, vult dat later op de dag aan met een paar koekjes en wit brood en ‘s avonds schuif je een patatje oorlog naar binnen. Oh, en tussendoor maak je een reep chocolade meester en geniet je van een zoete traktatie op het werk. Suiker, suiker suiker! Wat kun je doen als je te veel suiker hebt gegeten?

Ineens lig je ‘s middags voor apegapen op de bank, reageer je geprikkeld, snak je naar zoetigheid en is je altijd zo gladde huid verdwenen. Allemaal waarschuwingen dat je misschien wel te veel suiker hebt gegeten. Wat kun je dan doen?

Tip 1: besef dat je lichaam gaat snakken naar meer suiker

Als je suiker eet, krijg je een dosis aan het feel-good hormoon dopamine. Je bloedsuikerspiegel stijgt en het hormoon leptine krijgt een oppepper. Dat laatste zorgt ervoor dat je hersenen een seintje krijgen om meer zoet te nemen. De sleutel: niet toegeven aan verleidingen. Leg zoet – van koekjes tot frisdrank – uit het zicht en tackel de grootste suikerbronnen.

Tip 2: drink water

Water helpt om gifstoffen weg te spoelen, helpt bij de spijsvertering en bestrijdt een opgeblazen gevoel. Hydrateren, dus! Komt water drinken je neus uit? Voeg schijfjes citroen, sinaasappel of komkommer toe aan je water of stop er verse kruiden in zoals munt.

Tip 3: eet vezels en eiwitten

Suiker geeft je bloedsuikerspiegel een korte boost met even later een net zo sterke daling. Door voedingsmiddelen te eten met langzame koolhydraten, vezels en eiwitten vertraagt je spijsvertering, vertraagt de opname van suikers en stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Zo voorkom je dat je om 12 uur ‘s middags gapend op kantoor zit. Vul een bakje met yoghurt, maak een omelet of eet zelfgemaakte havermoutpap.

Tip 4: kom in beweging

Ook al zit je midden in de suikerdip: kom van die bank en ga bewegen. Door je spieren in te zetten, gebruik je de suikers in plaats van dat je ze alleen opslaat. Je hoeft niet te gaan zweten of uren te trainen. Een korte wandeling is voldoende. Zweet je wel, dan zorg je ervoor dat je gifstoffen afvoert. Dat is wel een extra pluspunt.

Tip 5: plan je ontbijt

Verplichte kost na een dag vol suiker: een suikerarm en volwaardig ontbijt. Het ideale ontbijt bestaat vooral uit eiwitten en in mindere mate uit vet en koolhydraten. De eiwitten geven je een verzadigd gevoel en de koolhydraten moedigen je aan om de opgeslagen suikers van de dag ervoor te verbranden. Wat dacht je van een ontbijt met tofu?

Tip 6: ga naar de yoga

Yoga? Ja, yoga! Veel mensen zullen zich erin herkennen dat zoet verleidelijker is als je gestrest bent. Dus: tem je stress. Dat kan ook door een boek te lezen of een film te kijken, maar yoga is een fijne manier om écht te ontspannen, piekergedachtes te laten verdwijnen, je hoofd leeg te maken en tegelijkertijd je lichaam beweegt. Zo voorkom je dat je nog meer suiker gaat eten. Kom erachter welke vorm van yoga bij jou past en ga aan de slag.

Tip 7: organiseer een gezonde maaltijd voor later

Zet je koksmuts op en maak overdag alvast een maaltijd voor de avond. Dat kan ook prima een salade of quiche zijn – makkelijk, eiwitrijk en gezond. Zo voorkom je dat je naar het restaurant met de twee gouden bogen gaat (ja, die) of met een druk op de knop je eten laat voorrijden.

(bron: GezondNu)