Blog

Kies je voor 100% pindakaas? Dan zit je altijd goed

  |   Nieuws

Ben jij een pindakaasliefhebber?

En terecht: pindakaas is een lekkere plantaardige keuze voor op je boterham. Het is ook nog eens een gezonde keuze als je kiest voor een 100% pindakaas. Daarmee zit je altijd goed.

Aan potten pindakaas wordt vaak zout en soms suiker toegevoegd. Dat maakt deze varianten minder gezond. Ze staan dan ook niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, de naam zegt het al, bestaat alleen uit gemalen pinda’s en staat wel in de Schijf van Vijf. En goed nieuws: steeds meer merken hebben zo’n 100%-variant.

Elke dag een handje noten

Vraag jij je af waarom 100% pindakaas eigenlijk een gezonde keuze is? Het eten van pinda’s en andere ongezouten noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

We adviseren om elke dag een handje noten (25 gram) te eten. Pinda’s zijn eigenlijk peulvruchten, maar worden vanwege hun eigenschappen en samenstelling tot noten gerekend. 100% pindakaas kun je gebruiken om de aanbevolen hoeveelheid noten te halen. Een besmeerde boterham komt overeen met iets minder dan een handje noten, ongeveer 20 gram.

Dus kies lekker voor 100% pindakaas op je brood. Geef er een zoete of hartige twist aan met plakjes banaan of schijfjes komkommer. 

(bron: Voedingscentrum)