Blog

  |   Nieuws

Op pad? Deze gezonde snacks zijn ideaal voor onderweg

Net als je in de trein of auto zit, krijg je ontzettende trek. Je kunt stoppen bij een tankstation of een kiosk, maar het is meestal veel goedkoper en gezonder om je eigen snacks mee te nemen. Geen inspiratie? Deze 16 snacks zijn makkelijk te maken en onderweg te eten.

1. Amandelen met chocola en zeezout

Zin in chocola? Voor deze snack smelt je pure chocolade au-bain marie in een pannetje. Zodra de chocola gesmolten is, schep je hier de amandelen door. Sprenkel er wat zout over en laat de amandelen op een bord hard worden.

2. Chocolade-dadelballetjes

Met dadels zijn eindeloos veel combinaties te bedenken en je hebt er niet meer dan een keukenmachine voor nodig. Week 100 gram dadels in een bak met kokend water en maal het in een keukenmachine tot puree. Voeg 75 gram gemengde noten, eetlepel kokosolie, 25 gram pure chocolade en een eetlepel cacao toe. Maal het tot een grof mengsel en kneed het vervolgens tot een bal. Maak hier 15 kleine balletjes van en laat het opstijven in de koelkast. Rol de balletjes eventueel door kokosrasp.

3. Een flinke plak bananenbrood

Bananenbrood is de perfecte bestemming voor rijpe bananen. Online zijn hier volop recepten voor te vinden.

4. Appel met pindakaas

Snijd de appels in partjes en dip ze in een klein bakje met pindakaas, amandelpasta of een andere notenpasta.

5. Wortels met hummus

De perfecte combinatie: wortels met hummus. Maak je eigen hummus of koop het gewoon in de supermarkt. Ook lekker: hummus van pompoen, bieten of met koriander.

6. Geroosterde kikkererwten

Weer eens wat anders dan noten: geroosterde kikkererwten! Verwarm de oven voor op 200 graden, laat de kikkererwten (200 gram) uitlekken, voeg een eetlepel olijfolie, een theelepel knoflookpoeder, een theelepel paprikapoeder en een snufje zeezout toe. Verdeel de kikkererwten over een plaat en rooster ze in 15 minuten krokant. Tussendoor even husselen. Met de kruiden kun je natuurlijk variëren.

7. Pindakaas-banaan-chocola

Deze gezonde snack kan bijna door voor een taartje. Snijd een banaan in vijf gelijke stukken. Doe deze stukken door de helft en besmeer het met pindakaas of een andere notenpasta. Zet de helften op elkaar en smelt pure chocolade in een pan. Haal de helft van het ‘bananentaartje’ door de chocolade en zet het een tijdje in de koelkast.

8. Havermoutkoekjes

Pel twee rijpe bananen en snijd ze in stukjes. Prak de bananen met een vork. Voeg 120 gram havermout toe, vijftig gram ongezouten en gehakte noten en een theelepel kaneel. Kneed dit tot een deeg. Twintig minuten in een oven op 180 graden en de koekjes zijn klaar.

9. Chili-popcorn

Houd je van popcorn? Maak dan een pittige variant met chilipoeder en zwarte peper. Ook lekker: popcorn met pure chocolade. 

10. Gezonde notenmix

In de supermarkt is het kant-en-klaar te koop: zakjes met gemixte noten. Maar dat kun je net zo goed zelf maken. Denk aan een mix van rozijnen, walnoten en amandelen.

11. Een hard gekookt ei

Super simpel, super voedzaam: een gekookt eitje! Met een beetje peper en zout, gevuld met guacamole (wel lastiger meenemen!) of in combinatie met een plakje kipfilet.

12. Sojabonen

Een vast bijgerecht als je sushi eet: sojabonen. Deze bonen zijn ook meer dan geschikt als snack! Even koken en het is klaar. Als je geen sojabonen in de supermarkt kunt vinden, zijn tuinbonen met zeezout een goed alternatief.

13. Blauwe bessen met yoghurt

Meng Griekse yoghurt met een beetje honing. Schep blauwe bessen door het mengsel en haal het eruit met een vork. Leg de blauwe bessen op een bord in de vriezer voor minimaal een uur.

14. Komkommer sandwich

Twee plakjes komkommer vormen een gezonde mini-sandwich. Doe er een beetje hüttenkase tussen, een plakje kipfilet of wat kaas.

15. Appeltaartvulling

Snijd een appel in partjes, mix het met rozijnen en kaneel. Als je bij de appel een druppel citroensap doet, wordt het niet bruin. Ook lekker de appelstukjes even kort bakken, als je het niet onderweg eet.

16. Een rijstwafel met…

Avocado, notenpasta, hummus een zelfgemaakte groentespread. Ook een lekkere combinatie: pindakaas en banaan. Het is wel iets lastiger eten in de auto.

(bron: GezondNu)