Blog

  |   Nieuws

De 5 geheimen van peer

Wij houden van peren, als snack en zelfs gebakken. Tijdens het schrijven van dit artikel kwamen we er zelfs achter dat je er soep van kan maken. Die oer-Hollandse peer verdient het dus om herontdekt te worden. Wij delen de 5 geheimen van deze zoete vrucht.

Geheim 1: In peren zitten net zoveel vezels als in appels

Appels en peren zijn verwant als je hun voedingswaarde onderzoekt: zo zitten in peren net zo veel vezels als in appels. En zit er een verkoudheid of griep aan te komen? Ook dan hoef je niet te kiezen tussen de twee. In beide zit nagenoeg evenveel vitamine C in. In appels zit meer provitamine A en in peer weer meer kalium.

Geheim 2: Peer combineert goed met scherpe smaken

De zachte, zoete smaak van peer vormt een mooi contrast met scherpe, pittige kaas. Combineer de vrucht met een blauwschimmelkaas, zoals gorgonzola. Maar het mixt ook goed met bittere groenten zoals witlof of rode krulsla. En deze vrucht proeft spannender als je hem combineert met Oosterse specerijen zoals gember, steranijs of kardemom.

Geheim 3: De lekkerste peer heeft een steeltje

Hoe vind je de lekkerste peer? We geven je een handig lijstje om af te vinken:

  • Peren mogen nooit bruine vlekjes hebben.
  • De schil van rijpe peren zijn groengelig.
  • Als je ze doormidden snijdt, zijn de pitjes lichtbruin.
  • Als je tegen het steeltje drukt geeft die makkelijk mee.
  • Koop deze vrucht niet zonder steeltjes, dan rotten ze snel weg.
  • Hele groene, onrijpe peren worden op kamertemperatuur vanzelf rijp.
  • Eenmaal rijp blijft deze vrucht in de koelkast nog twee tot vier dagen goed.

Geheim 4: Niet alle peersoorten zijn rauw te eten

Er zijn verschillende soorten van deze veelzijdige vrucht, van handperen tot twijfelperen en nieuwe peersoorten zoals Karmozijn. Maar zet vooral niet je tanden in een rauwe kweepeer. Dat is hard en smakeloos. Eenmaal in een chutney, jam of compote verwerkt, breng je de kweepeer tot leven en danst hij vrolijk over je tong. Ook de meeste stoofperen zijn niet lekker om rauw te eten; ze worden nooit zacht en sappig.

Geheim 5: Peren zijn lekker in de soep

Peren in je soep? Probeer het! Pel een teentje knoflook en 2 sjalotten en snijd ze fijn. Bak ze in olijfolie met een klontje boter. Voeg een takje tijm toe. Snijd zo’n 100 gram van een knolselderij af. Schil 2 flinke aardappelen, snijd ze in stukjes en bak ze met de knoflook en sjalotten een minuut of zeven mee. Blus alles af met een flinke scheut witte wijn. Voeg een liter groentebouillon toe. Schil nu 350 gram peren; ontdoe ze van het klokhuis en snijd ze in stukjes. Voeg ze aan de soep toe, breng het geheel aan de kook en laat alles een kwartier pruttelen op een laag pitje. Pureer de soep met een staafmixer. Proef even. Breng op smaak met zout, peper, tabasco en worcestershire-saus. Brokkel voor het serveren wat blauwschimmelkaas over de soep en knip er nog wat verse peterselie en bieslook over.

( bron: GezondNu)