Tussendoortjes voor kinderen
Heb jij jezelf als ouder weleens de vraag gesteld waarom jouw kinderen tussendoortjes willen? Je hebt zelf misschien geleerd om drie maaltijden per dag te eten en regelmatig een tussendoortje. Wellicht is dat tussendoortje vaak ‘iets lekkers’. Dat lekkere tussendoortje is niet altijd een verantwoord tussendoortje.
Voor kinderen is een verantwoord en voedzaam tussendoortje ontzettend belangrijk. In dit artikel lees je waarom en worden tips gegeven hoe je de balans kunt vinden tussen verantwoord en minder verantwoord.
Bij het woord ’tussendoortje’ denk je vaak aan een snoepje, een koekje of beter: een stuk fruit. Vanuit het Voedingscentrum wordt voor zowel volwassen als kinderen geadviseerd om maximaal vier keer op een dag, tussen de drie hoofdmaaltijden door, iets te eten en te drinken. Er is één verschil: je kind moet groeien van de tussendoortjes en jij niet. Een tussendoortje is eigenlijk een extra eetmoment op een dag. Het is belangrijk dit ook zo te zien. Een kind heeft een tussendoortje echt nodig voor voldoende energie en een goede ontwikkeling. Daarom zijn tussendoortjes met de juiste voedingstoffen ontzettend belangrijk. Hieronder zie je welke tussendoortjes je kind dagelijks binnen zou mogen krijgen.
VARIEREN
Binnen de vijf genoemde productgroepen kun je heel goed variëren. Variëren is belangrijk, omdat elk product andere voedingsstoffen bevat. Ze bevatten elk andere vitamines en mineralen die je kind binnen zou moeten krijgen. Zo kun je elke dag een andere fruitsoort geven. Je kunt je kind na school een stukje snoepgroente geven; dat draagt gelijk bij aan de dagelijkse portie groente die het kind nodig heeft. Een paar ongezoete rozijnen of dadels zijn een lekkere en verantwoorde aanvulling. Heeft je kind wat meer trek? Geef het dan een volkoren boterham. Je kunt deze beleggen met 100% pindakaas, maar ook 30-plus kaas, zelfgemaakte groentespreads, hummus en zuivelspread zonder zout zijn gezonde en lekkere keuzes voor jouw kind. Als je beleg koopt voor je kind, kies dan voor producten waar geen suiker en zout aan toegevoegd zijn. Geef daarom zo min mogelijk vleeswaren, zoet beleg en kant-en-klare spreads. Vind je het lastig te bepalen of een product een gezonde keuze is? Schakel dan de hulp in van een gewichtsconsulent. De app Kies Ik Gezond van het Voedingscentrum kan je hier ook bij assisteren.
BALANS VINDEN
Hoe vind je als ouder de balans tussen gezonde en minder gezonde tussendoortjes?
- Geef zelf het goede voorbeeld.
Kies zelf ook voor gezonde tussendoortjes. Kinderen die van jongs af aan leren wat een gezond eetpatroon is – het goede voorbeeld zien bij hun ouders – nemen dat vaak over in hun jeugd en volwassen leven. - Leg aan je kind uit waaraan een gezond tussendoortje bijdraagt.
Geef voorbeelden als: dan kun je lekker spelen, goed slapen of beter sporten. Focus op het positieve en niet op of je kind het eventueel minder lekker vindt. - Kies voor kleine porties als je een ongezond tussendoortje aanbiedt.
Een portie ter grootte van een kinderhandje bijvoorbeeld. Ga niet uit van de porties die de supermarkt bepaalt; die bevatten in verhouding vaak veel te veel calorieën, suiker en zout. - Zorg dat zoete of zoute snacks niet op een vaste dag of tijd terugkomen.
Zo went een kind niet aan een ritme met ongezonde tussendoortjes. Geef het af en toe; als ouder bepaal je wanneer en hoeveel. - Zet tussendoortjes nooit in als beloning.
Belonen met eten is geen goed idee. Beloon goed gedrag liever met een activiteit, uitje of een klein cadeautje. - Besteed er niet te veel aandacht aan.
Hoe normaler het is om een gezond tussendoortje te eten, hoe minder weerstand je zult krijgen. - Leer etiketten lezen.
Als jij begrijpt wat er op een etiket staat, dan kun je snel bepalen of een product wel of niet dagelijks geschikt is als tussendoortje voor je kind. Een gewichtsconsulent kan je dat leren.
Tot slot is het belangrijk dat je accepteert dat je niet altijd de controle kunt hebben over wat je kind eet. Laat het tot op zekere hoogte los. Probeer je kind zoveel mogelijk bij te brengen wat gezonde tussendoortjes zijn en waarom je kind die nodig heeft. Houd het luchtig, maak het niet te zwaar en geniet op een verjaardag of speciale gelegenheid ook van de wat minder verantwoorde snacks en tussendoortjes.
(bron: Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland)