Blog

10 tips voor een slanke barbecue

  |   Nieuws

Gezond grillen en dippen

Op een mooie zomeravond kan de barbecue weer tevoorschijn komen. Wat is er gezelliger dan buiten allerlei hapjes eten? Gelukkig zijn gegrilde groenten en vlees ook heel geschikt als je op je lijn wil letten. Met de onderstaande tips stel je zo een slanke barbecue samen.

1. Stil je trek

Het duurt wel even voordat een barbecue opgestookt en op de juiste temperatuur is. Ondertussen krijg je steeds meer trek en snaai je het ene na het andere broodje met kruidenboter. Klinkt dat bekend in de oren? Neem dan voordat je gaat barbecuen alvast een tussendoortje dat de ergste trek stilt, bijvoorbeeld wat yoghurt of fruit. Dan is het makkelijker om je in te houden tot het vlees klaar is.

2. Neem iets mee

Ben je uitgenodigd voor een barbecue en bang dat er voor jou weinig lekkers te vinden zal zijn? Neem zelf fruit en salades mee. Zo ben je niet alleen attent, maar ook verzekerd van een gezonde optie.

3. Mager vlees

Op een barbecue wordt vlees net zo bereid als op een grill, dus daar is niets mis mee. Wat je op de barbecue legt is wel van belang. Kies bij voorkeur voor magere vleessoorten of gevogelte, zoals varkensfricandeau, varkenshaas, biefstuk, entrecôte, runderlapjes, kipfilet, kalkoenfilet. Marineer het vlees van tevoren, zodat het ook lekker is zonder vet sausje erbij. Snijd vetrandjes weg en verdeel grote lappen vlees in kleine stukken, zodat je een bescheiden portie kunt nemen. Bewerkte vleeswaren zoals gehaktballetjes, hamburgers, braadworsten en hotdogs bevatten onnodig veel vet. Je kunt wel zelf hamburgers maken van mager rundergehakt.

4. Kies vis

Ook vis kan prima op de barbecue. Je kunt een vis in zijn geheel grillen of er een pakketje van maken. Combineer een stukje vis met kruiden en groenten en leg het op een stuk aluminiumfolie. Vouw de folie dicht tot het een pakketje wordt en leg dit op de barbecue. Kies weer voor magere soorten, bijvoorbeeld tonijn, schol, tong, tilapia, inktvis, pangasius of garnalen.

5. Veel groente

Gegrilde groenten zijn lekker en bevatten weinig calorieën. Door stukken paprika, champignon, ui, tomaat aan een takje rozemarijn te rijgen, maak je een kleurrijke groentespies. Je kunt ook denken aan fruitspiesjes met aardbeien, stukken appel en peer. Of vul een pakketje van aluminiumfolie met je favoriete groenten en kruiden. Mais, courgette en aubergine kun je ook los op de barbecue leggen. Vet het rooster goed in, zodat ze niet blijven plakken.

6. Salades

Kant-en-klare (huzaren)salade bevat meestal aardig wat mayonaise, maar salades die je zelf bereidt, kun je zo caloriearm maken als je wilt. Ook worteltjes, stukken paprika, kerstomaatjes, bleekselderij en bloemkoolroosjes met een dipsaus op yoghurtbasis knabbelen lekker weg.

7. Eén bord

Als je aan het afvallen bent, schep je natuurlijk geen drie keer op tijdens de avondmaaltijd. Waarom zou je dat bij een barbecue ineens wel doen? Vul één keer je bord met verschillende groenten, een paar stukjes vlees of vis, wat aardappeltjes of brood en een salade en laat het daar dan bij. Neem geen ijs als toetje maar wat vers fruit en je hebt behoorlijk afval-proof gegeten.

8. Slanke sausjes

Sauzen, zoals ketchup, mayonaise en knoflooksaus staan niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Er zit namelijk te veel zout en suiker in en te weinig voedingsstoffen. Dit geldt ook voor kant-en-klare sladressings. Het beste is om zelf je eigen sauzen en dips te maken op basis van (halfvolle of magere) yoghurt, groenten en kruiden, zoals tzatziki en knoflooksaus. Geen tijd om bijvoorbeeld zelf mayonaise te maken? Kies dan voor een lichte variant.

9. Drink water

Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan je normaal doet. Ongemerkt drink je ook de hele avond en gaat er de nodige alcohol doorheen. Beperk je tot één glas wijn en stap daarna over op water, dan bespaar je jezelf die extra calorieën weer.

10. Overslaan

Veel extraatjes die bij een barbecue op tafel staan zijn juist dikmakers. Denk bijvoorbeeld aan sauzen en slaatjes met room en mayonaise, kruidenboter, frietjes en gebakken aardappelen. Een wijntje erbij en een ijsje na. Juist door deze extraatjes over te slaan, kun je barbecueën zonder schuldgevoel.

(bron: Gezondheidsnet)