Blog

Feiten en fabels over afvallen

  |   Nieuws

123-dieet-lintm-groenten-04-17.jpg

NIEUWS Over afvallen bestaan veel fabels. Geloven in dit soort fabels kan ervoor zorgen dat afvallen lang duurt of zelfs helemaal niet lukt. Het Nederlandse Voedingscentrum zet de meest voorkomende vragen op een rij. 

Breekt grapefruit- en citroensap vet af?

Grapefruit- en citroensap breekt geen vet af. Er is geen enkel bewijs dat het drinken van dit sap helpt om af te vallen.

Zware botten?

Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid. Dit extra gewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet. Het gewicht van botten verschilt niet veel tussen mensen, maar is wel afhankelijk van lengte. Hier wordt rekening mee gehouden bij de berekening van de Body Mass Index (BMI).

Verbrand je na 20 uur nog calorieën?

Het maakt niet uit op welk moment van de dag je eet of drinkt. Wat belangrijk is, is het totale aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt sla je op als vet.

Zijn koolhydraten (aardappelen, rijst en pasta) dikmakers?

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Ze zitten vooral in graanproducten zoals aardappelen, rijst maar ook in pasta. Het lichaam heeft koolhydraten nodig. De gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40-70% van zijn energie uit koolhydraten haalt.

Hoe vaak eten op een dag?

Het maakt niet uit hoe vaak je per dag eet, maar hoeveel calorieën je in totaal op een dag binnenkrijgt. Wat je meer eet dan je verbrandt sla je op als vet.

Val je af door veel water te drinken?

Alleen als je minder eet dan je verbruikt val je af. Dit heeft niks te maken met hoeveel water je extra drinkt. Voor een maaltijd een glas water drinken, zorgt er wel voor dat je maag al deels gevuld is, waardoor je wat minder gaat eten.

Word je dik van te weinig te eten?

Als je minder eet dan je verbruikt, val je af. Zodra je gaat afvallen neemt je spiermassa af en dat betekent dan wel dat je nadat je bent afgevallen minder energie nódig hebt dan daarvoor.

Is een glas sinaasappelsap beter dan een glas frisdrank?

Er zit veel suiker in sinaasappelsap waardoor het evenveel calorieën bevat als frisdrank. Hetzelfde geldt ook voor andere vruchtensappen. Wel bevat sinaasappelsap meer voedingsstoffen zoals vitamine C.

(gezondheidsnet.be)