Hoe kan ik lekker koken als een eenpersoonshuishouden?
Als je alleen woont, zijn de hoeveelheden die je koopt vaak te veel. Wat kun je het beste doen als je alleen-gaande of single bent? Op deze pagina vind je tips over hoe je gemakkelijk, lekker en afwisselend kookt en voedselverspilling voorkomt.
Hoe kook je gemakkelijk en afwisselend als je alleen woont?
1. Koop en kook voor meerdere dagen
Een lekker recept maken kost soms aardig wat tijd. Door te koken voor meerdere dagen maak je het voor jezelf gemakkelijk en ben je goedkoper uit. Restjes zijn 2 dagen te bewaren in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Te eentonig? Je kunt de losse ingrediënten bewaren, zo maak je er de volgende keer een totaal ander gerecht mee.
2. Wees creatief met restjes
Eén ingrediënt kun je vaak op verschillende manieren gebruiken of in porties invriezen voor een andere keer. Op deze manier kun je grotere hoeveelheden toch goed gebruiken. Wissel bijvoorbeeld af tussen bereidingswijzen of verschillende keukens. Zo kun je groenten vaak bijvoorbeeld knapperig wokken, grillen, roosteren in de oven of juist koken of stomen.
Verder kun je variëren met kruiden en ingrediënten vanuit de Aziatische, Arabische, Hollandse of Italiaanse keuken voor een totaal ander gerecht. Van een bloemkool maak je bijvoorbeeld een oosterse bloemkoolsoep, mac and cheese met bloemkool, bloemkool met tahin en brood of een stamppot met bloemkool. Zoek vooral zelf op de receptensite naar een recept met jouw restjes.
3. Maak het jezelf gemakkelijk
Zo gemakkelijk mogelijk gezond en gevarieerd eten doe je door te kiezen voor gerechten die snel klaar zijn. Op onze receptensite van het Voedingscentrum kun je recepten selecteren die binnen 15 of 30 minuten klaar zijn. Vind je koken lastig? Kies voor eenpansgerechten, ook daarvoor kun je het Voedingscentrum raadplegen.
Hoe voorkom je verspilling als je alleen woont?
1. Kies voor producten die lang vers blijven
Kies bij verse producten voor producten die langer houdbaar zijn zoals appels, peren, kiwi’s, eieren, aardappels, witlof, bloemkool en wortels. Deze producten blijven een week tot enkele weken goed. Producten die na het openen van de verpakking maar kort houdbaar blijven, zijn bijvoorbeeld vlees en vis, gesneden groente en bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie. Deze producten kun je het beste binnen 3 dagen bereiden en eten of invriezen.
2. Koop en kook op maat
Controleer voor je boodschappen gaat doen even je voorraad en maak een boodschappenlijstje, zo voorkom je impulsaankopen die je misschien toch niet op krijgt. In veel gevallen kun je bij de aankoop zelf bepalen hoeveel je koopt, het is dan fijn om direct de juiste hoeveelheid aan te schaffen. Maar hoeveel heb je eigenlijk nodig? Tijdens het koken kun je voor producten zoals pasta en rijst altijd een maatbeker of het Eetmaatje gebruiken om de juiste portie klaar te maken of check hoeveel pasta, rijst en aardappelen een normale portie is voor één persoon. Zo weet je zeker dat er niks overblijft.
3. Bewaar slim
Niet alle producten blijven langer goed in de koelkast of zijn geschikt om in te vriezen. Via de online bewaarwijzer van het Voedingscentrum. kun je voor de meeste producten precies vinden hoe je ze het beste kunt bewaren. Wist je bijvoorbeeld dat een tomaat het beste op de fruitschaal kan en een appel in de koelkast minstens twee keer zo lang goed blijft? En wist je dat je restjes prima 1-2 dagen in de koelkast kunt bewaren? Heb je een grote vriezer? Dan kun je diepvriesproducten kopen die je gemakkelijk in porties kunt gebruiken of koop grote verpakkingen in en vries het in porties in.
Lekker voor weinig
Met bovenstaande tips kun je lekker, gemakkelijk en verspillingsvrij koken. Veel van de tips helpen je ook om geld te besparen. Vervang daarnaast af en toe vlees door bonen, noten of peulvruchten en kijk ook eens naar deze budgetrecepten op Voedingscentrum.nl
(bron: Voedingscentrum)