Blog

Eten meegeven naar de basisschool

  |   Nieuws

Geeft iedereen zijn kind gezond eten mee naar school? Dan zorg je met zijn allen voor een gezonde schoolomgeving.Op deze pagina staan tips voor originele pauzehappen en de lunch op school. En kijk ook eens bij de tips onderaan deze pagina hoe je zorgt voor een gezonde school.

Tijd voor de pauzehap (10-uurtje)

Fruit en snackgroente zijn perfect voor de pauze. Maar ook een volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd of volkoren mueslibrood zijn geschikt. Kijk voor geschikt beleg bij ontbijt en lunch.

Smakelijke 10-uurtjes

4-8 jaar

groente mee naar school - pauzehap - 10uurtje
  • Waterpret: een schijf watermeloen.
  • Oosters genoegen: bakje met dadels en gedroogde abrikozen.
  • Klein maar fijn: mini-bruinbolletje met light zuivelspread en een plakje komkommer.
  • Gekleurde patatjes: reepjes van bijvoorbeeld komkommer, paprika en selderij in een leuk bakje. Gebruik verschillende kleuren en snijd alle rauwkost even lang en in dezelfde dikte.

9-13 jaar

 Noten mee naar school - pauzehap - 10-uurtje
  • Cakeje anders: papieren cakevormpje met handje ongezouten studentenhaver of stukjes fruit. Een stukje huishoudfolie erover zorgt dat de inhoud niet uit het vormpje valt.
  • Bakje banaan: bakje magere yoghurt met een halve banaan in stukjes.
  • Rond in de mond: mini-mueslibol met halvarine of margarine en een plakje 30+ kaas.
  • Fruitfeestje: blokjes fruit in een leuk bakje, zoals rode meloen en peer. Snijd het fruit allemaal even groot.

Lunch op school

Het lunchtrommeltje kan een puzzel zijn: het moet lang lekker en goed blijven. Zeker in de zomer zonder koelkast sta je als vader en moeder voor een uitdaging. 5 tips:

  • Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit.
  • Geef geen vleeswaren mee die snel bederven, zoals rosbief, fricandeau of filet americain. Betere keuzes zijn 30+ kaas, zuivelspread of hüttenkäse.
  • Maak brood met kaas de avond ervoor klaar en leg het in de vriezer. Geef het ’s ochtend mee naar school. Als het tijd is om te lunchen is het brood ontdooid en is de kaas niet zweterig.
  • Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda’s zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer erop.
  • Vraag op school of er een koelkast is om eten en drinken te bewaren. Of geef de lunch in een klein koeltasje mee.

Originele lunchtrommels voor de lunch op school

4-8 jaar

  • BB-King: boterham banaan. Rol met de deegroller een volkoren boterham plat. Besmeer de boterham met halvarine of margarine en leg er een hele banaan in. Rol het geheel op en doe hem in de lunchtrommel. Ook lekker met notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd suiker of zout.
Opgerolde boterham met banaan - lunch voor school
  • Broodlolly. Besmeer 2 volkoren boterhammen met halvarine of margarine. Snijd de boterhammen ieder in 6 stukjes. Neem 2 houten stokjes en prik de stukjes boterham erop. Doe dit om de beurt met sla, plakjes appel en een plak 30+ kaas (ook in 6 stukjes gesneden).
Boterham op een stokje - lunch voor school
  • Puzzelbammetje. Beleg een dubbele volkoren boterham met plakjes komkommer en een plakje 30+ kaas. Ook lekker met light-smeerkaas of hüttenkäse. Snijd er met een scherp mes 4 puzzelstukjes uit.
Boterham in puzzelstukjes - lunch voor school

9-13 jaar

  • Egg & carrot. Beleg een dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine, een omelet van 1 ei en geraspte worteltjes.
Boterham met wortel en ei - lunch voor school
  • Tonijnfestijn met een ‘aardbeientaartje’. Beleg een dubbele volkoren boterham met halvarine of margarine, plakken komkommer en stukjes tonijn uit blik (naturel, op water). Het ‘aardbeientaartje’ maak je van een snee volkoren notenbrood met halvarine of margarine en plakjes aardbei.
Boterham met tonijn - lunch voor school
  • Bagelbam: Beleg een volkorenbagel met halvarine of margarine, een plakje 30+ kaas en groente. Lekkere groente voor erop is schijfjes komkommer, plakjes radijs of reepjes paprika.
Bagel met kaas en groente - lunch voor school

Tips voor drinken op school

Wist je dat in pakjes sap heel veel suiker zit? Wel 7 suikerklontjes. Ook in frisdrank, diksap of aanmaaklimonade zit veel suiker. Lees hierover meer bij drinken. Daarom zijn al die drankjes niet zo geschikt om mee te geven naar school. Wat kun je wel geven?

  • Een (hervulbaar) flesje water is het makkelijkste en gezondste om mee te geven. Zeker als je kind op school deze bij kan vullen bij een kraan of tappunt. Was het flesje wel elke dag af. Tip: Geef een leuk flesje, mooie drinkbeker of bidon mee. En maak het water leuk met bijvoorbeeld een blaadje munt of sliert komkommer. Of doe een keer een plakje sinaasappel, citroen of limoen in het water.
  • Ook een thermosbeker thee (zonder suiker) is lekker. Let op dat het niet te heet is.
  • En een pakje of beker halfvolle melk of karnemelk is geschikt. Is er geen koelkast op school? Voorkom dat de melk lauw wordt door koude melk in een thermosfles te doen.

Maak een feest van eten op school: 9 ideeën

tips voor leuke broodtrommels op school
  1. Beleg het brood steeds met een andere kleur groente. Denk aan plakjes komkommer, wortel, radijs of paprika.
  2. Gebruik een kleurrijk bakje om bijvoorbeeld rauwkost, fruit of nootjes in te doen.
  3. Leg een servetje op de bodem van de lunchtrommel of wikkel er een om de boterham.
  4. Vouw een blaadje bakpapier of inpakpapier om de boterham heen. Knip er een figuur uit of laat dit door je kind doen. Denk aan een zon, een dier, een auto of een letter.
  5. Gebruik een leuk prikkertje om de boterhammen bij elkaar te houden.
  6. Stop een lief briefje in de broodtrommel.
  7. Probeer een andere manier van snijden van het fruit, de rauwkost of de boterham. Denk aan letters en dieren. Let erop dat je geen eten weggooit.
  8. Varieer met volkoren broodsoorten: boterham, pistolet, bagel, bolletje…
  9. Versier het fruit met stift: een dolfijn op de banaan, een gezicht op het mandarijntje of een egel op de kiwi. Versier alleen fruit dat je kind nog schilt.

Algemene tips

Tip 1: Bekijk of de school een voedingsbeleid heeftTip 2: Houd je vast aan eigen regelsTip 3: Zet gezond trakteren op de kaart

Wil je invloed uitoefenen op wat je kind op de BSO eet en drinkt? Overleg met ze.

Gaat je kind naar de BSO?

Gaat je kind naar de buitenschoolse opvang (BSO), dan gelden dezelfde regels als voor thuis en op school. Vaak is er op de BSO eten en drinken voor de kinderen. Wil je zelf meer beslissen over wat je kind op de BSO eet en drinkt? Overleg het met ze. Vertel bijvoorbeeld dat je wilt dat je kind water, thee of melk krijgt in plaats van zoete drankjes.

Als ze nog geen voedingsbeleid hebben, kun je vragen of het mogelijk is om regels over eten vast te leggen in een voedingsbeleid. Laat je school en de BSO onze pagina over het voedingsbeleid zien. Daar vind je een voorbeeldvoedingsbeleid en praktische tips. Het liefst maakt de BSO een voedingsbeleid samen met de school, zodat er 1 lijn inzit. Als je meer invloed wilt op het voedingsbeleid, kun je ook in de ouderraad gaan.

Waarom is gezond eten op school belangrijk?

Je kind is volop in de groei. Daarom is het belangrijk om ook op school te eten en drinken volgens de Schijf van Vijf. Dan krijgt je kind alle producten en voedingsstoffen binnen die goed voor haar of hem zijn.

(bron: Voedingscentrum)