Blog

Waarom kan de ene persoon makkelijker vet verbranden dan de andere?

  |   Nieuws

123-h-1-senior-sport-08-19.jpg

NIEUWS Sommige mensen verbranden van nature makkelijker vet dan anderen. Hoe komt dat? En kan je zelf iets doen om die vetverbranding in de hand te werken? 

Het basaal metabolisme

Het basaal metabolisme (BMR) is het energieverbruik van personen in rust, om de basiswerking van het lichaam te garanderen: het kloppen van het hart, het functioneren van de hersenen, de ademhaling, het op peil houden van de lichaamstemperatuur enzovoort. Dit basaal metabolisme varieert van persoon tot persoon, naargelang het geslacht, de leeftijd, de lengte en het gewicht, en wordt aangevuld met twee andere soorten metabolisme: het postprandiale metabolisme (het calorieverbruik bij het verteren van een maaltijd) en het inspanningsmetabolisme (het calorieverbruik na een fysieke of mentale inspanning).

Lichaamsbeweging + evenwichtige voeding

Wat ook meespeelt, is de vet- en spiermassa. Vet verbruikt minder energie dan spieren, en bijgevolg verhoogt regelmatige lichaamsbeweging het basismetabolisme. Dat verklaart ook het belang van een evenwichtige voeding.
Een Brits team (Universiteit van Bath) heeft onlangs de vetverbranding bestudeerd bij over het algemeen gezonde mensen tussen 20 en 60 jaar. De onderzoekers brachten eerst de levensstijlparameters en biologische factoren in kaart, en onderwierpen de deelnemers vervolgens aan fietsproeven. Monsters van vet- en spierweefsel werden genomen om een reeks moleculaire processen te analyseren die betrokken zijn bij het metabolisme.

Een hulpmiddel bij gewichtsverlies

De belangrijkste les die we uit deze studie kunnen trekken is dat hoe fitter ons lichaam is (door regelmatige lichaamsbeweging), hoe meer vet het lichaam verbrandt tijdens een inspanning, en dan vooral bij vrouwen. Dit stemt overeen met de resultaten van andere studies, die hebben aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging het basismetabolisme, en dus het energieverbruik (calorieën), verhoogt.

Waarom crashdiëten niet werken

Bij drastische vermageringsdiëten komt het lichaam in een “honger”-toestand, met een daling van het basismetabolisme als overlevingsreactie. Wanneer het dieet wordt stopgezet, duurt het vervolgens lang voordat de stofwisseling weer op gang komt, wat verklaart waarom het gewicht vaak terugkomt. Wie het berucht jojo-effect wil vermijden, kan dus beter kiezen voor een gezond voedingspatroon (vermijd daarvoor calorierijke producten zoals vet, suiker…), aangevuld met lichaamsbeweging op regelmatige basis.

(bron: Gezondheid.be)