Blog

5 redenen om vaker vette vis te eten

  |   Nieuws

Loop jij de deur plat bij de plaatselijke visboer? Of ga je standaard met een boog om de visafdeling in de supermarkt heen? Of je nu een visliefhebber bent of niet, deze 5 redenen overtuigen je om vaker vette vis op je bord te leggen. De gezondheidsvoordelen liegen er namelijk niet om.

De Gezondheidsraad adviseert om minimaal één keer per week (meer is beter!) vette vis te eten vanwege de gezondheidsvoordelen. Maar waarom is vis eigenlijk zo gezond? Dit zijn de belangrijkste redenen om meer vis te eten:

1. Vette vis is goed voor je hersenen

Je hersenen worden er blij van als je regelmatig vette vis eet. De omega-3 vetzuren in vis, zorgen er namelijk voor dat zenuwcellen goed en snel met elkaar kunnen communiceren. Even een kleine opfriscursus: omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en vind je vooral terug in vis en in schaal- en schelpdieren. Onze hersenen bestaan voor de helft uit vet, voornamelijk de onverzadigde variant. Het eten van vette vis helpt je hersenfunctie normaal te houden. Denk aan je concentratie en je geheugen!

2. Het is rijk aan eiwitten

Niet alleen visvetzuren maken vis zo gezond. Vis is namelijk ook rijk aan eiwitten. Deze belangrijke bouwstoffen heeft je lichaam nodig om je botten en spieren te onderhouden. De dierlijke eiwitten die in vis zitten, zijn ook nog eens van hoge kwaliteit. Reden genoeg om vanavond nog vis op het menu te zetten.

3. Je ogen hebben er baat bij

Het is niet alleen verstandig om wortels te knagen voor gezonde ogen. Je ogen hebben er ook baat bij als je meer met vis experimenteert in de keuken. Veel mensen weten niet dat onze ogen van nature een hoge concentratie van het omega-3-vetzuur DHA in het netvlies hebben. DHA zorgt ervoor dat je ogen in goede conditie blijven en dat je scherp blijft zien. Meer dan belangrijk dus.

4. Vette vis is gezond voor je hart

Niet voor niets adviseert de Hartstichting om één keer per week vis te eten. Uit onderzoek blijkt dat het eten van een portie vis per week een gunstige invloed heeft op je hart. Vervang je verzadigde vetzuren voor onverzadigde vetzuren, zoals visvetzuren en eet je hier meer dan voldoende van, dan heeft dit een gunstige invloed op de vetstofwisseling en het behoud van een normale bloeddruk. En dat is weer goed voor je hart.

5. Je krijgt een gezond portie vitamine D binnen

In vis vind je ook vitamine D. Je lichaam heeft deze voedingstof nodig om je botten en tanden sterk te houden. Daarnaast is het goed voor je weerstand en de werking van je spieren. Breng dus voor een gezond portie vitamine D niet alleen tijd in de buitenlucht door, maar eet ook regelmatig vette vis.

Wat is vette vis?

Niet iedere vis krijgt de eretitel ‘vette vis’. Vis krijgt de naam ‘vet’ als er meer dan vijf procent vet in zit. Om hierachter te komen, moet je even op het etiket speuren. Denk bij vette vis aan makreel, Atlantische zalm, haring of sardines. Ben je écht geen visliefhebber? Dan zijn visoliecapsules met omega-3-vetzuren een alternatief.

(bron: GezondNu)