Blog

Hoe gezond is een airfryer?

  |   Nieuws

Gezonder frituren met hete luchtFrituren maakt eten extra vet en je krijgt er nare frituurluchtjes van in huis. Met de airfryer frituur je ook, maar dan met hete lucht! Het resultaat: minder vet in je eten en je ruikt er niks van.

Hoe werkt een airfryer?

Eigenlijk is het principe heel simpel. Een airfryer is een soort kleine heteluchtoven waar hete lucht wordt rond geblazen. Deze hete lucht is continu in beweging en zorgt ervoor dat het voedsel warm en gaar wordt, vocht en vet verliest en een krokant laagje krijgt. Met de airfryer bereid je dus voedsel met veel minder (frituur)vet.

Het verschil tussen een airfryer en frituurpan

De frituurpan werkt met hete olie die het voedsel dichtschroeit en waarbij het voedsel ook aardig wat vet absorbeert. Door de hete olie krijgt het buitenste laagje een krokant korstje. Waar de frituurpan dus vet nodig heeft voor het gewenste resultaat, doet de airfryer dit geheel door de circulatie van hete lucht. Je hoeft geen vet toe te voegen, hooguit een heel klein beetje voor de smaak. Door de combinatie van heteluchtstroom en temperatuur, wordt het voedsel in de airfryer knapperig van buiten en gaar van binnen.

Is friet uit de airfryer gezonder?

Als je friet uit de frituurpan vergelijkt met friet uit de airfryer, dan is het verschil in vetpercentage heel groot. Friet uit de airfryer bevat tot 90 procent minder vet dan friet uit de gewone frituur. Nou is vet niet per se ongezond, maar frituurvet staat niet bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Nee, liever halen we vet uit gezonde producten, zoals: avocado, vette vis en noten. Tip: gebruik ovenfriet. Ovenfriet is speciaal gemaakt om te bakken in de hete lucht en wordt krokanter dan gewone friet.

De laatste tijd hoor je ook veel over de kankerverwekkende stof acrylamide die in friet ontstaat tijdens het frituren. Omdat deze stof zich vormt door hoge verhitting van de combinatie van bepaalde eiwitten en zetmeel die in de aardappel zitten, ontstaat dit ook bij bereiden in de airfryer. Het gehalte aan acrylamide beperk je door friet niet te bruin te bakken. Dit geldt voor friet uit de friteuse en ook voor friet uit de airfryer.

Groentes bereiden in de airfryer

Je kunt veel meer met de airfryer dan alleen patat bakken. Ook groentes kun je bereiden in de airfryer! Omdat je hierbij nauwelijks vet gebruikt is dit een gezonde en lekkere manier van groenten bereiden. Voor eventuele zwarte randjes die ontstaan hoef je ook niet bang te zijn, bij groenten zijn die niet schadelijk. Je kunt een variatie aan groentes in de airfryer doen, bijvoorbeeld ui, paprika en peultjes. Snijd de ui en paprika in kleine stukjes en halveer de peultjes. Dompel ze dan 5 minuten in water zodat de groentes helemaal onder staan. Het water wordt nu geabsorbeerd en hierdoor verbranden de groentes niet en behouden ze hun mooie kleur en lekkere bite. Maar je kunt ook plakken aubergine grillen of groentespiesjes (met courgette, paprika en champignons) roosteren. Laat de satéprikkers in dat geval van tevoren even weken in water.

Wat kun je nog meer met de airfryer?

Met een airfryer kun je grillen, bakken, poffen, frituren en roosteren. Wat dacht je van een omelet, een bananenbrood of een combinatiegerecht van kip met aardappeltjes? Het kan allemaal! Voor sommige gerechten zoals een omelet of bananenbrood heb je wel extra accessoires nodig zoals een bakvorm of een springvorm die in de airfryer past.

Oliebollen uit de airfryer?

Met het oog op de komende jaarwisseling is het misschien wel leuk om oliebollen te bereiden in de airfryer. Ook wat minder vet, want de oliebol kan in de airfryer geen vet opnemen. Je hebt hiervoor oliebollenbeslag nodig en slechts één eetlepel olie. Per keer kun je 4 oliebollen in de airfryer doen met de lepel olie. Je bakt ze in 10 minuten gaar en krokant. Uiteraard kun je ook kant-en-klare oliebollen kopen bij de oliebollenkraam en deze even opwarmen in de airfryer, maar die oliebollen zijn natuurlijk wel gewoon in vet bereid.

Bron(nen):