Blog

Wat is beter voor je lijn: pepernoten of kruidnootjes?

  |   Nieuws

Veel mensen denken dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde product zijn, maar er zitten grote verschillen tussen deze soorten strooigoed. Ze smaken niet alleen anders, de voedingswaarde verschilt ook behoorlijk. Hoe zit dat nou? En welk lekkers is de beste keuze als je op je lijn wilt letten?

De meeste mensen hebben het steevast over pepernoten, maar bakkers maken onderscheid tussen pepernoten en kruidnoten.

Pepernoten zijn hoekige brokjes. Ze zien eruit als dobbelsteentjes met een onregelmatige vorm. De structuur is zacht en wat taai, zoals taaitaaipoppen. Pepernoten zijn gemaakt van roggemeel en bevatten verschillende specerijen. Meestal gaat er ook anijs in het beslag, wat dit strooigoed zijn kenmerkende smaak geeft.
 
Kruidnoten zijn de brosse, harde, kleine koekjes. Ze hebben de vorm van een platgedrukt bolletje. Kruidnootjes zijn gemaakt van tarwebloem met speculaaskruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper), waardoor ze naar speculaas smaken.  

Gezondste keuze

De zachte pepernoten zijn veel luchtiger dan de brosse kruidnootjes. Pepernoten bevatten dan ook minder calorieën dan kruidnootjes. Bovendien zit er in kruidnoten een stuk meer (verzadigd) vet dan in pepernoten. Pepernoten zijn dus een gezondere en slankere optie dan kruidnootjes.

Uiteraard blijft het allebei snoepgoed en dus een extraatje. Als je op je lijn wilt letten, kun je je beter niet vanaf september al tegoed doen aan zakken vol pepernoten. Kun je er moeilijk van afblijven, haal ze dan niet in huis of koop pas vlak voor Sinterklaas een zakje strooigoed. Serveer de peper- of kruidnootjes op het heerlijk avondje in kleine schaaltjes en zet ook gezonde snacks op tafel, dan snoep je er vanzelf wat minder van.